Pozitívny skríning v 2. trimestri - aké je skutočné riziko?

Redakcia | 27. december 2023
Pozitívny skríning v 2. trimestri - aké je skutočné riziko?

Vedeli ste, že pozitívny výsledok skríningu na Downov syndróm je možné získať z neznámych dôvodov aj pri úplne zdravom plode?

V 16. až 18. týždni tehotenstva sa budúcej mamičke odoberá krv, z ktorej sa robí skríning na genetické ochorenia (napr. Downov syndróm) a niektoré vrodené vývojové chyby, akou môže byť rázštep nervovej trubice. 

Občas sa ale stane, že hodnoty sledovaných parametrov AFP (alfa-fetoproteínu), HCG (ľudský choriogonadotropín – stimuluje rast placenty) a uE3 (nekonjugovaný estriol) ukážu pozitívny výsledok.

Pozitívny skríning v 2. trimestri: Čo to znamená?

Ide len o zvýšenú šancu výskytu konkrétneho ochorenia. Pre doplnenie a spresnenie výsledku by žena mala absolvovať morfologický 3D/4D ultrazvuk a  odporučí sa i odber plodovej vody – amniocentéza. Aj napriek zlepšujúcim sa technológiám stále ostáva odber plodovej vody ako jedna z mála možností, ktorá definitívne potvrdí či  vyvráti výsledok skríningu. 

Mimochodom, mnohým ženám sa aj pri pozitívnom výsledku skríningu narodilo zdravé dieťa, preto je potrebné všetko prebrať s lekárom. Žena by v takýchto chvíľach nemala ostávať sama, podporou by jej mala byť rodina a dôležitý je aj pozitívny prístup, že nakoniec všetko dopadne dobre. Pretože psychika má aj v tomto smere veľkú moc. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: