Mení sa váš mozog počas tehotenstva?

Marika Koscelníková | 12. jún 2022
Tehotenský mozog

Je tehotenská zábudlivosť mýtus a čo tento stav vlastne spôsobuje? Tu je všetko, čo potrebujete vedieť o tomto bizarnom fenoméne.

Tehotenstvo vás zmení fyzicky aj emocionálne. Môžete očakávať boľavé prsia, narastajúce bruško, náladovosť a únavu – ale vedeli ste, že tehotenstvo môže zmeniť aj váš spôsob myslenia? Podľa Mayo Clinic (ext. zdroj štúdia) sa u niektorých tehotných žien naozaj rozvinie zábudlivosť, ktorá sa vyznačuje problémami s pamäťou, slabou koncentráciou a neprítomnosťou mysle.

Čo spôsobuje „tehotenský mozog“ a kedy zmizne? 

Tento nemedicínsky termín sa používa v súvislosti s niektorými kognitívnymi poruchami, ktorým čelia tehotné ženy. U niektorých je to zábudlivosť, slabšie vyjadrovacie schopnosti, problém sústrediť sa a pod. 

Za tento jav môžu zodpovedať iné príznaky tehotenstva (a popôrodného obdobia): 

  • Hormonálne zmeny:
    Počas tehotenstva sa hladiny hormónov menia. Niektorí lekári sa domnievajú, že prudké zvýšenie hladiny určitých hormónov, ako je progesterón, môže ovplyvniť aj schopnosť jasne myslieť. Podľa štúdie (ext. zdroj štúdia), publikovanej v Brain and Cognition, mali ženy v druhom trimestri (a po ňom) nižšie výsledky ako netehotné osoby v testoch SRM (Spatial Recognition Memory). Práve v druhom trimestri bývajú hladiny hormónov vysoké.
  • Spánková deprivácia:
    Spánok je nevyhnutný pre naše fungovanie. Budúce mamičky často trpia nespavosťou, ktorá môže ovplyvniť ich schopnosť sústrediť sa. Nedostatok spánku môže mať za následok aj zábudlivosť a/alebo stratu pamäti.
  • Úzkosť a stres:
    Rovnako ako spánok, aj stres môže ovplyvniť vás (a vaše telo) mnohými spôsobmi, tj. môže spôsobiť svalové napätie, bolesť a vysoký krvný tlak. Vedeli ste však, že stres môže ovplyvniť vašu myseľ? Niekoľko štúdií spája úzkosť a stres so stratou pamäti.

Ako dlho vydrží „tehotenský mozog“?

Zatiaľ čo mnohí predpokladajú, že symptómy „tehotenského mozgu“ sa po pôrode zmiernia alebo zmiznú, niektoré štúdie naznačujú, že tento jav môže pretrvávať roky. Podľa štúdie z decembra 2016 publikovanej v Nature Neuroscience (exr. zdroj štúdia) môže „tehotenský mozog“ alebo mozog dieťaťa pretrvávať najmenej dva roky po narodení.

Ako môžete zvládnuť symptómy „tehotenského mozgu“?

Na začiatok by ste sa mali poriadne najesť a dopriať si dostatok spánku. Ak je problémom nespavosť, skúste si zdriemnuť krátko, ale často. Uistite sa, že pijete veľa vody. Dokonca aj mierna dehydratácia môže mať nepriaznivé účinky, zhoršiť vašu schopnosť sústrediť sa a vyčerpať energiu.

Môžete si tiež zahrať hry na posilnenie mozgu. Dve skvelé možnosti sú krížovky a sudoku. Ak je problémom aj zábudlivosť, nastavte si budíky alebo pripomienky na dokončenie určitých úloh, ako je výmena bielizne alebo vyzdvihnutie starších detí zo školy. Väčšina hodiniek a telefónov má kalendáre, ktoré vám umožňujú pridávať udalosti alebo nastavovať upozornenia.

No a napokon, povedzme si pravdu - nie je občas príjemné vypnúť a nechať telo a hlavu, nech si ide svoje? Obdobie tehotenstva je sprevádzané rôznymi javmi, ktoré sa nie vždy dajú vysvetliť, ale telo je múdre a pracuje pre budúcu mamičku najlepšie ako vie. 
Zdroj: parents. com

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: