Zo života: Už roky hľadám dobrého gynekológa

Z vašich listov | 26. november 2021
gynekologička

Pýtam sa, prečo tých lekárov neškolia, ako komunikovať s pacientkami, aby návšteva gynekologickej ambulancie nebola horor. Je neskutočné, čo niektorí lekári a lekárky dokážu. Potom nech sa nedivia, že im nikto nechodí preventívky ( ak nemá iné ťažkosti alebo nie sú ženy tehotné). Ja som takto odkladala tú svoju päť rokov po pôrode, ktorý bol náročný a keď som odchádzala z pôrodnice, nechcela som vidieť gynekológov nikdy v živote.

Prvýkrát som bola u gynekológa ako 18 ročná a bol to starší pán v ambulancii, ktorá ledva mala plachtu na zatiahnutie, kde som sa mala prezliecť. Sestrička ako z hororu, mrzutá a nepríjemná sa mi smiala, že ak keď ste spali s frajerom, vás to nebolelo? Konečná! 

Vyhrám to s gynekologičkou?

Potom som navštívila už inú ambulanciu kvôli výtoku a to som si už našla na odporúčanie známej gynekologičku. Jej prístup bol určite citlivejší, sestrička pri vyšetrení nebola, takže som sa nemusela hanbiť pred ďalším človekom, ktorý ma vidí nahú a šacuje (verte, niektoré sestričky sú v tomto naozaj jednotky). Pani doktorka ma vyšetrila tak, že bolesť bola minimálna a celý čas sa so mnou rozprávala. Jej otázky boli praktické a snažila sa aj odvrátiť pozornosť od vyšetrenia. Odišla som s mastičkou a liekmi na preliečenie seba aj partnera.

Na moje sklamanie sa pani doktorka presťahovala do zahraničia a na jej miesto prišla iná. Taká typická gynekologička so studenými rukavicami a nepríjemným výrazom v tvári. Pri vaginálnej sonde sa neunúvala použiť lubrikačný gél a vyšetrenie bolo veľmi bolestivé. Žiadne komentovanie toho, čo urobí, len to urobila. Keď som namietala, odvrkla mi, že som sa neuvoľnila. Železá detto.

Nechápem to. Odišla som z preventívky aj s odporúčaním, aby som nestriedala partnerov. Haló. Nejde o to, že som mala stabilného partnera dva roky, ale takto sa správa lekár? A ešte žena k žene? 

Tehotenstvo ma opäť zaviedlo do ambulancie gynekológa

Od toho času som gynekologickú ambulanciu nenavštívila, až kým som neotehotnela. Dlho som hľadala dobré recenzie až som sa rozhodla pre lekára v inom meste. Súkromného, ktorý si síce nechá zaplatiť za všetko, ale má vybavenú ambulanciu tak, že nikam inam nemusím na vyšetrenia chodiť. Prístup profesionálny ale neosobný. No v tom momente mi to vyhovovalo, vedela som, že to musím vydržať a donosiť dieťatko. Trištvrte hodiny tam a späť, ale v našom meste podobná ambulancia nebola.

Keď sa blížil termín pôrodu, chcela som ho pri pôrode a aj sľúbil, že to bude možné, ale týždeň pred mojim termínom odišiel na dovolenku. Dozvedela som sa to od sestričky a vo chvíli, keď som otvorila dvere na ambulancii a tam bol iný lekár. Vyzeral tak na 20 a aj tak vyšetroval. S klávesnicou na monitore ultrazvuku sa hral akoby bežal cez piaty level  a úplne mlčal. Proste akoby som tam nebola. Po 20 minútach skonštatoval „to nie je dobré“ a poslal ma do nemocnice. Vraj placenta nevyživuje, dieťa neprospieva, som otvorená na pôrod. Prúser. 

Tak aj bolo. V nemocnici som poležala deň  - z toho pol dňa na chodbe, kým vypratali izbu - a vyvolali mi pôrod. Rodila som dlho, vystresovaná, sklamaná a aj keď našťastie všetko dobre dopadlo, absolútne znechutená. Po kontrole v šestonedelí, mimochodom opäť u toho mladého, ktorý si ma ale absolútne nepamätal, som už na gynde nebola. 

Rešpektujte telo ženy, prosím 

Som vo fáze hľadania odporúčaní, lebo preventívka volá, ba vrieska. Viem, že nie som jediná, ktorá kvôli zlým skúsenostiam gynekologickú ambulanciu vynecháva a je to zlé. Nehovorte mi, prosím, že som rozmaznaná. Myslím si, že keď vám 7 z 10 žien povie, že majú zlú skúsenosť s gynekológom, nebude to o tom, že sme všetky rozmaznané, nie? Ja sa snažím pristupovať k svojmu ženskému zdraviu s rešpektom, rovnako očakávam rešpekt aj gynekológa ku mne. 

-sj-

        

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: