Žena doma: Poďte, chlapci, k nám

Mary K. | 18. apríl 2022
Veľkonočný pondelok

Dostanete po vajci...

Keď ženy čakajú šibačov...

Tohtoročné sviatky sú trochu nevďačné z pohľadu počasia. Teda ako pre koho. Turisticko- výletné plány zlyhali, domasedo-návštevné sa vydarili. Veľkonočný pondelok aj my budeme doma. Mám dve malé ženy, budú utekať pred šibačmi. Aspoň tá jedna, druhá po štyroch.

Nedávno som čítala článok o tom, ako sú veľkonočnopondelkové tradície namierené proti ženám, sú ponižujúce a malo by sa s nimi skončiť raz a navždy. Kto ma pozná vie, že som na strane žien za každých okolností, ale toto mi príde pritiahnuté za vlasy.


No dobre. Nie je príjemné, ak na vás niekto vyleje kýbeľ so studenou vodou v desiatich stupňoch a ešte vás šľahnú korbáčom. Dávka machizmu sa nedá tejto tradícii poprieť. Ale ktorá žena by sa už v dnešnej dobe bála neobratného strémovaného chlapca, ktorý živí tradíciu s lacnou voňavkou?

Aspoň vo väčších mestách sa potulujú takýto. Na dedinách kde-tu sa aj kýble objavia, ale čoraz viac sú súčasťou dohodnutej hry členov folklórneho súboru.

Dievky majú výskanie nacvičené. Krojovaní parobci majú zas tak za klobúkom, že už pri tretích dverách netušia, načo tam prišli. Zažila som.

Dostanete po vajci (nie v zlom...)

Moje baby si veľkomestsky nachystajú vajka s prekvapením, dajú parádne sukne, vyčešem im vlasy a budú vítať malých šibačov. Hádam sa v pondelok niekto ukáže. V meste sa už také tradície považujú za trapošinu, asi vycapím na dvere odkaz: Chlapci, poďte k nám. Dostanete po vajci.  
Prečo neotvoriť dvere zábave? Kedy máme čas sa stretnúť, porozprávať, povtipkovať a povystrájať? Klobásky a pálenka zlomia ľady. Deti opustia bezpečný priestor televíznej zábavy a vyfešákované sa môžu naháňať, kričať, motať po cudzom byte.

 

Tešíme sa a otvoríme dvere 

Teším sa na pondelok a nahovorím muža, aby tie naše dievky pofŕkal ešte v posteli, tak ako to robil môj ocko. Ja síce od pol piatej nebudem otvárať dvere premotivovaným oblievačom ako moja mamina, lebo teraz nie sú také móresy, ale privstanem si.

Nachystám misu na zobnutie, vajka s prekvapením, dám chladiť pálenku a oteplím džúsy. Keď niekto zazvoní, budem pripravená. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: