Učíme deti: Ako sa pozrieť za vlastný horizont a mať pochopenie pre iných

Redakcia | 6. júl 2016
Učíme deti: Ako sa pozrieť za vlastný horizont a mať pochopenie pre iných

Deti sa potrebujú pozrieť aj za vlastný horizont – musia vedieť, že existujú aj iní ľudia ako je ich rodina, ktorí môžu mať iné spôsoby správania; že do školy či obchodu nevedie len jedna cesta; že niektoré veci sa dajú robiť úplne inak, než ako sme zvyknutí...

TIPY:

Ľudia s iným životným štýlom: Udržujte kontakt s ľuďmi, ktorí žijú inak ako vy sami. Príklady: sused, ktorý kvôli svojim deťom zostal na materskej dovolenke, kým jeho žena pracuje. Spriatelená rodina, ktorá – na rozdiel od vás – žije na vidieku (alebo naopak, v meste). Starý sused, ktorý je osamelý a chorý. Alebo predavač ovocia a zeleniny na rohu ulice, ktorého obchod je otvorený tak dlho, že si tam jeho deti musia robiť domáce úlohy.

Iné trasy: Vyberte si dnes vedome úplne inú cestu do školy alebo do obchodu. Dávajte pritom s dieťaťom pozor na zvláštnosti: Aké kvety kvitnú v záhradách? Ako vyzerajú domy v týchto uliciach? Akých ľudí stretneme? Neobvyklé trasy zostrujú pozorovací talent detí.

Slávne osobnosti: Niektoré ulice sú pomenované po známych ľuďoch. Zamerajte sa dnes na to, keď pôjdete s dieťaťom na prechádzku alebo do obchodu. Možno máte vo vašej štvrti Hviezdoslavovu alebo Einsteinovu ulicu. Vysvetlite dieťaťu, kto sa skrýva za týmito menami.

Cesta autobusom: Precestuje určitú trasu, ktorú inak absolvujete autom, raz aj autobusom. Deti, ktoré takéto cestovanie nepoznajú, budú užasnuté: dverami, ktoré sa otvárajú a zatvárajú automaticky; mnohými ľuďmi, ktorí nastupujú a vystupujú; autami, na ktorých strechy je teraz výborný výhľad a pod.

Pozvime niekoho: Premyslite si spoločne, s akými ľuďmi by ste sa najradšej stretli – samozrejme, okrem ľudí z vášho príbuzenstva. Možno sa vášmu dieťaťu páči stará dáma zo susedstva, lebo vždy rozpráva také vzrušujúce príbehy z minulosti. Jednoducho jej zavolajte a pozvite ju na popoludňajšiu kávu. Tešiť sa bude nielen vaše dieťa!

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: