Trendy v menách pre deti: Od Jozefa po Jakuba

Michaela Klamová | 18. december 2023
Trendy v menách pre deti: Od Jozefa po Jakuba

Niektoré mená „vymierajú“, iné zažívajú svoje znovuobjavenie a niektoré sa držia celé desaťročia v obľube rodičov. Čím to však je spôsobené?

Aké mená majú vaše deti?

Zdedili ich po starých rodičoch, alebo sú v top 10 najpopulárnejších detských menách za posledné roky? Kedysi boli pôrodnice plné malých Jozefov či Štefanov, dnes už nestretneme takmer ani jedného.

Pri výbere mena sa rodičia často riadia na prvý pohľad protichodnými motívmi – svojím výberom zapadnúť vo svojej sociálnej skupine a zároveň túžbou byť jedinečný. Väčšinou sa snažia nájsť ideálny pomer oboch a vybrať niečo, čo je zaujímavé, ale stále ešte v norme. Rovnako sa riadime napríklad aj pri výbere oblečenia či iných vecí, ktoré podliehajú trendom a sezónnosti.

Ak sa na to pozrieme matematicky, objavíme zaujímavú vec – v sociálnej skupine sa časom tieto protichodné motívy dostanú do rovnováhy a zostanú statické, bez väčších výkyvov a výstrelkov. To je to obdobie, kedy sa na popredných priečkach každoročne striedajú tie isté mená.

Trendy v menách časom vymiznú 

Náhody majú však stále čo povedať, preto môže v reálnom svete prísť aj k nečakaným zmenám či preferenciám. V anglicky hovoriacich krajinách slúži ako príklad meno Karen, ktoré sa začalo na sociálnych sieťach pred pár rokmi formou vtipov a mémov používať ako univerzálne meno pre nepríjemnú ženu, ktorá sa na všetko sťažuje a „chce hovoriť s manažérom“.

Kedysi jedno z najpopulárnejších mien všetkých čias sa tak v priebehu dvoch rokov prepadlo v rebríčkoch a dnes sa nenachádza dokonca ani v prvej 1 000 dievčenských mien v Amerike či Kanade.

Výber mena pre dieťa

Tu sú niektoré bežné trendy a faktory, ktoré môžu ovplyvniť rozhodnutie rodičov pri výbere mena pre svoje deti:

  • Mnohé rodiny vyberajú mená na základe rodinnej tradície a pokračovania menám z generácie na generáciu.
  • Niektorí rodičia sa rozhodujú podľa obľúbenosti alebo trendov v danom období. 
  • Sú rodičia, ktorí sa zamýšľajú nad zvukovou harmóniou s priezviskom alebo menami súrodencov.
  • Mnoho rodičov vyberá mená na základe svojho kultúrneho pôvodu alebo pôvodu ich rodiny.
  • Mená môžu byť vyberané na základe osobných väzieb, napríklad mená priateľov, obľúbených postáv z knihy alebo filmu, alebo mená spojené s príjemnými spomienkami.
  • Niektorí rodičia preferujú unikátne a originálne mená pre svoje deti, ktoré sa líšia od bežných mien.
  • Mená môžu byť vyberané na základe obdivu k určitým osobnostiam, umelcom, športovcom a podobne.
  • Niektorí rodičia zohľadňujú vizuálny vzhľad mena a to, ako vyzerá na papieri, a tiež ako sa píše.

Trendy v menách pre deti: Od Jozefa po Jakuba

Celkovo môže byť kombinácia týchto faktorov dôvodom, prečo niektoré mená pretrvávajú, zatiaľ čo iné prichádzajú a odchádzajú v rámci módnych trendov a spoločenských zmien.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: