Ste rodič orchidea alebo púpava? Ako citlivosť ovplyvňuje váš prístup k výchove

Redakcia | 26. september 2024
Ste rodič orchidea alebo púpava? Ako citlivosť ovplyvňuje váš prístup k výchove

Rodičia sú dnes pod tlakom, aby robili veci tak či onak. Aby boli empatickí a spravodliví, aby vedeli nastaviť hranice, na druhej strane neudusiť dieťa neustálou pozornosťou. Zdá sa, že sme generácia rodičov, ktorí sú precitlivení na svoje deti.

Nepáči sa nám, ak niekto niečo namieta voči správaniu nášho dieťaťa. Ak má niekto výhrady, poznámky, škaredo sa naň pozrie. NEDOTÝKAŤ SA! Moje dieťa, moje rozhodnutia, nechaj ta. 

Niektorí rodičia sú precitlivení na svoje deti kvôli vlastným skúsenostiam z detstva. Ak zažili traumy alebo emocionálne zanedbávanie, môžu mať tendenciu kompenzovať tieto skúsenosti tým, že sa stanú mimoriadne ochranárskymi i voči svojim vlastným deťom. Iní sa snažia o dokonalosť a obávajú sa, že ich zlyhanie bude mať dopad na budúcnosť detí. 

Vysoko citliví rodičia to majú ťažké, tak veľmi sa snažia neurobiť chybu a majú tak silno vyvinuté "radary" ohrozenia, že sami seba dostávajú pod tlak. A pritom práve oni potrebujú pokoj a ticho. Na druhej strane, sú rodičia, ktorí k výchove pristupujú skôr racionálne. Neprekáža im multitasking, ale občas stratia emocionálny kontakt s deťmi. Často sa stáva, že na tú istú situáciu zareagujú ľudia inak. A rodičia sú v tomto veľmi špecifickí, stačí chvíľu pozorovať dianie na detskom ihrisku alebo v herni. 

Každý rodič má svoje silné a slabé stránky, a kľúčom k úspechu je porozumieť vlastnej citlivosti a využiť ju na to, aby ste vytvorili harmonické prostredie pre seba a svoje deti. 

Ste rodič orchidea alebo púpava? Ako vaša citlivosť formuje rodičovstvo

Niektorí rodičia reagujú na stres a chaos s ľahkosťou a odolnosťou, zatiaľ čo iní môžu byť citlivejší a potrebujú pokojnejšie prostredie na zvládanie každodenného života. Tento rozdiel sa dá vysvetliť prostredníctvom metafory „rodičov orchideí a púpav“.

Orchidey sú jemné, citlivé kvety, ktoré potrebujú špecifické podmienky na to, aby rozkvitali, zatiaľ čo púpavy sú odolné rastliny, ktoré dokážu prežiť a prosperovať v akýchkoľvek podmienkach.

Orchidey: Citliví, empatickí, ale ľahko preťažení

Rodičia typu orchidea sú mimoriadne citliví na vonkajšie podnety – vnímajú intenzívne svetlo, zvuky alebo emócie druhých, čo môže viesť k rýchlemu preťaženiu. Táto citlivosť sa prejavuje aj v ich rodičovských schopnostiach. Napríklad ak dieťa plače po náročnom dni v škole, rodič orchidea okamžite zaregistruje smútok a snaží sa dieťa emocionálne podporiť – často rozhovorom, objatím alebo objatím, jemným upokojením. Pre orchideu je dôležité pochopiť hlboké dôvody smútku a venovať dieťaťu intenzívnu pozornosť​

Na druhej strane, orchidea je náchylná na stres v chaotickom prostredí. Nemá rada hluk ani zhon. Potrebuje svoj pokoj, aby mohla byť "za peknú". 

Púpavy: Odolní, flexibilní, ale s rizikom slabšieho emocionálneho napojenia

Na druhej strane, rodičia typu púpava sú odolní a prispôsobiví. Títo rodičia zvládajú náročné podmienky a stresové situácie bez toho, aby boli výrazne vystresovaní.  Ak dieťa zažije zlý deň a príde domov smutné, púpavový rodič sa pravdepodobne pokúsi situáciu vyriešiť rýchlo a prakticky – navrhne napríklad ísť na prechádzku, pozrieť si obľúbenú rozprávku alebo nájsť iné praktické riešenie na odvedenie pozornosti​.

Rodičia typu púpava zvládnu viacero úloh naraz – odpovedajú na otázky detí, pripravujú jedlo, riešia problémy, a to všetko bez pocitu preťaženia. V tej rýchlosti ale občas zabudnú dieťa objať a pomojkať. 

Scenáre z reálneho života

1. Dieťa dostane zlú známku

Rodič orchidea: Po tom, čo dieťa príde zo školy so zlou známkou, rodič orchidea okamžite začne analyzovať emocionálne príčiny zlyhania. Rozpráva sa s dieťaťom o jeho pocitoch, o tom, či má strach z učiteľa, alebo či trpí nízkou sebadôverou. Hľadá hlbšie dôvody jeho neúspechu.

Rodič púpava: Naopak, púpavový rodič sa sústredí na praktické riešenie problému. Rýchlo navrhne, že sa dieťa môže doučiť, prípadne si môže naštudovať viac materiálu. Púpavový rodič sa bude snažiť minimalizovať význam situácie a poskytne riešenia na jej okamžité zvládnutie​.

Scenár 2: Dieťa má zlý deň a nechce ísť spať

Rodič orchidea: Orchidea bude venovať dieťaťu plnú pozornosť, pričom sa pokúsi zistiť, prečo je dieťa rozrušené. Navrhne spoločné čítanie knihy pred spaním alebo relaxačné cvičenia, aby dieťa uvoľnilo svoje emócie a našlo vnútorný pokoj​.

Rodič púpava: Púpava pravdepodobne nebude klásť veľký dôraz na emocionálne príčiny odmietnutia spánku. Môže navrhnúť praktický kompromis, ako napríklad, že dieťa môže zostať hore o niečo dlhšie, ale musí byť ticho a zostať v posteli.

Ako môžu orchidey a púpavy nájsť rovnováhu

Pre rodičov orchideí je dôležité, aby si uvedomovali svoje potreby a aktívne hľadali spôsoby, ako sa vyhnúť preťaženiu. Je nevyhnutné nájsť si čas na oddych a naučiť sa povedať „nie“, aby si zachovali rovnováhu​.

Naopak, púpavy, aj keď sú prispôsobivé a odolné, je dôležité, aby nezanedbávali emocionálnu stránku rodičovstva. Praktické riešenia sú skvelé, no niekedy je potrebné venovať čas emocionálnej podpore ľudí vo svojom okolí.

Orchidey a púpavy, každý s inými potrebami, ale s rovnakým cieľom - byť dobrým rodičom pre svoje dieťa.  

Zdroj: www.bbc.com

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: