Spoločné vyhlásenie výborov odborných spoločností SLS

Redakcia | 28. október 2012

... k medializovanej kauze Maroška, ktorý zomrel 3 dni po očkovaní.

Pred pár dňami šokoval verejnosť prípad malého Maroška, ktorý ako trojmesačný zomrel tri dni po podaní očkovacej vakcíny. Zástupcovia viacerých lekárskych spoločností však odmietajú, že by príčinou tohto prípadu úmrtia trojmesačného dieťaťa mohlo byť očkovanie.

Slovenská epidemiologická a vakcinologická spoločnosť, Slovenská pediatrická spoločnosť, Slovenská spoločnosť alergológie a klinickej imunológie a Slovenská spoločnosť infektológov sa podpísali pod spoločné vyhlásenie, ktorého plné znenie vám prinášame:

Prípad úmrtia trojmesačného dieťaťa v januári 2012

V súvislosti s medializovaním prípadu trojmesačného Maroška v denníku Plus 1 deň /z 22.,23. a 24.10.2012/, v ktorom sa hovorilo o možnej súvislosti očkovania a úmrtia dieťaťa, vydali štyri lekárske spoločnosti spoločné vyhlásenie, v ktorom zásadne odmietajú akékoľvek spájanie tohto prípadu s očkovaním. Príčinou úmrtia dieťaťa aj podľa odborných vyjadrení Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou v žiadnom prípade nebola vakcinácia.

 

Spoločné vyhlásenie výborov odborných spoločností SLS

k medializovanej kauze Maroška, ktorý zomrel 3 dni po očkovaní

 

  1. Slovenská epidemiologická a vakcinologická spoločnosť - SEVS
  2. Slovenská pediatrická spoločnosť - SPS
  3. Slovenská spoločnosť alergológie a klinickej imunológie - SSAKI
  4. Slovenská spoločnosť infektológov - SSI

 

Je nám veľmi ľúto, že Maroško zomrel iba trojmesačný. Akúkoľvek súvislosť jeho ochorenia a úmrtia s očkovaním však jednoznačne odmietame. Vakcína, ktorou bol Maroško zaočkovaný nespôsobila ani infekciu – zápal mozgových blán, pretože testy potvrdili, že nebola kontaminovaná,  ani opuch mozgu, pretože je to neživá očkovacia látka, ani pokles imunity, pretože očkovaním sa imunitný systém stimuluje, teda podporuje a nepotlačuje. Keby to tak bolo, ochorení a úmrtí by bolo určite viac. Vakcínou bolo na Slovensku v tomto roku zaočkovaných viac ako 10 000 detí. Od januára 2011 do dnes ochorelo na Slovensku 69 osôb na hnisavý zápal mozgových blán, z nich 10 zomrelo. Ochorelo 9 detí v prvom roku života. Ide o ochorenie s veľmi rýchlym a dramatickým priebehom. Najčastejšie končí smrťou u detí v prvom roku života, pretože nemajú ešte vyvinutý imunitný systém do takej miery, aby si vedeli s infekciou poradiť. To je dôvodom, prečo sa deti v prvom roku života chránia pred infekčnými chorobami očkovaním. Maroško zomrel, pretože sa nakazil a nevedel s infekciou bojovať. Bola to len náhoda, že bol pred nakazením očkovaný. Nevedel by si s infekciou poradiť, aj keby nebol očkovaný. 

Považujeme za nešťastné využívať situáciu so sťahovaním vakcíny k takejto negatívnej propagácii očkovania, ktorá má za následok vyvolanie paniky. U matiek vyvolá bezpríčinný strach z očkovania, čím môže dôjsť k ohrozeniu zdravia ich detí.  

MUDr. Štofko nie je imunológ, teda odborník na imunitu. Z minulosti sú známe jeho zavádzajúce prehlásenia do médií o úmrtiach po očkovaní proti chrípke, ktoré sa následným prešetrením nepotvrdili.

Uverejniť takéto verejnosť zavádzajúce tvrdenia bez stanoviska kompetentných, ako je Ministerstvo zdravotníctva SR a Hlavný hygienik, Štátny ústav pre kontrolu liečiv a Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou považujeme za neprípustné a novinársky neetické.

 

Za výbory spoločností:

doc. MUDr. Zuzana Krištúfková, PhD. - predseda SEVS

prof. MUDr. Tibor Šagát, PhD. - predseda SPS

prof.  MUDr. Peter Pružinec, PhD. – vedecký sekretár SSAKI

prof. MUDr. Pavol Jarčuška, PhD. – prezident SSI

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: