Qi gong proti vráskam

MAMA a ja | 25. október 2014

Ktorá z nás by si nechcela čo najdlhšie zachovať mladú a krásnu tvár? Myslíte si, že je to len sen? Nie tak úplne.

Ktorá z nás by si nechcela čo najdlhšie zachovať mladú a krásnu tvár? Myslíte si, že je to len sen? Nie tak úplne.

Ak ste už niečo počuli o čínskom cvičení Qi Gong,  určite viete, že blahodárne pôsobí na organizmus: odstraňuje napr. silné bolesti hlavy, napomáha správnej cirkulácii krvi, okysličuje tkanivá, ukľudňuje a dodáva novú energiu. Súčasťou tohto telesného cvičenia je aj tvárová „gymnastika“. Vďaka nej zostane pokožka Vašej tváre nádherne jemná a pružná.

Tvárová gymnastika

Postup je nasledovný: Začíname s napínaním pokožky a  stimuláciou krvného obehu tvárovej časti, čela a hlavy . Potom pokračujeme masážou nosa, ponapíname okolie úst a krku. Na záver budeme masírovať ruky, pretože tu sa nachádza meridián pľúc, od ktorého závisí zdravie našej pleti.

Tvár:

a) Začnite tým, že si vzájomným trením zahrejete svoje ruky. Potom ruky položte na zatvorené oči, zhlboka dýchajte, pokúste sa „cítiť“ energiu  prúdiacu v tejto oblasti. Vydržte 10 sekúnd.
b) priložte ruky na strany nosa a masírujte jemným plynulým pohybom smerom k ušiam.
Opakujte najmenej 10- krát.

Čelo:

a) Spojte ukazováky a prostredníky a masírujte od koreňa nosa k spánkom. Opakujte najmenej 10- krát.
b) Ukazovákmi a prostredníkmi masírujte zo stredu čela k spánkom. Opakujte 10 krát.

Nos: Ukazovákmi poklepkávajte v rýchlom tempe strany nosa.

Okolie očí: Spojte ukazováky, prostredníky a prsteníky. Východzí bod je vnútorný očný kútik. Jemným ťahom cez viečka pokračujte k spánkom. Táto masáž vynikajúco napína pokožku v okolí očí a zamedzuje tvorbe očných opuchov.

Líca: Jemnými krúživými pohybmi si masírujte tri body, nachádzajúce sa na oboch stranách líc. 1.bod sa nachádza 1,5 cm pod stredom oka, 2. bod sa nachádza na okraji tváre, tesne pod lícnou kosťou,  3. bod sa nachádza v kútikoch úst. Toto cvičenie výborne pomáha pri problémoch s mastnou alebo suchou pokožkou.

Okolie úst: Masírujte 30 krát bod nachádzajúci sa v strede medzi nosom a ústami. Pohyb by mal byť veľmi jemný a plynulý, smerujúci nadol.

Krk:

Za pomoci obidvoch rúk si premasírujte aj oblasť krku, ktorá je veľmi náchylná na tvorbu vrások. 

a) masáž začínate v oblasti kľúčnych kostí smerom k brade. Opakujte 36- krát.
b) Masírujte tak isto, len opačným smerom – od brady ku kľúčnym kostiam. Opakujte 36- krát.

Hlava: Priložte prsty obidvoch rúk na hlavu, masírujte od stredu čela cez stred hlavy krúživými pohybmi: 10- krát v smere hodinových ručičiek a 10- krát opačne.

Ruky: Napnite ľavú ruku. Položte si dlaň pravej ruky na hrudník. Vydýchnite a prstami pravej ruky prejdite (musíte vyvinúť jemný tlak) po spodnej časti ruky až ku končekom prstov a potom s nádychom sa vracajte späť až ku kľúčnej kosti. Opakujte 10- krát na každej ruke.

Čo je Cvičenie Qi Gong?

Je to starodávne cvičenie pochádzajúce z Číny, kde ho praktizujú ráno, hneď po zobudení takmer všetci. Skladá sa zo súboru telesných cvičení a masáží, ktoré napomáhajú udržiavať životnú energiu nášho organizmu v rovnováhe.

Energia a meridiány

Podľa tradičnej čínskej medicíny cez naše telo prúdi  tá istá energia, ktorá prúdi a vládne celému vesmíru. Energia „Qi“ – tak sa táto energia nazýva,  prúdi v našom tele cez meridiány, energetické kanály, ktoré spájajú všetky životne dôležité orgány.

Dobré zdravie je výsledkom harmonického a vyváženého pohybu energie cez všetky meridiány organizmu. Naopak, ak je tok energie prerušený, veľmi pomalý alebo veľmi rýchly značí to, že v organizme nie je niečo v poriadku.

Dlhodobý stres, hnev, psychologický tlak, ale aj zlé návyky (napr. stravovacie, málo telesnej aktivity) vytvárajú v našom organizme bloky, ktoré zamedzujú optimálnemu toku energie a z tohto dôvodu tradičná čínska medicína odporúča cvičenia a masáže Qi Gong.

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: