Posviatočné čistenie nezanedbávajte. Prihliadajte však na to, kam pustíte svokru.

Redakcia | 4. február 2015

Inšpirujte sa pár krokmi od firmy na upratovanie bytov Topservis, ako dôkladne upratať takmer bez námahy, aby ste mali čisto cez sviatky, ale aj po nich.

Načo chcieť objaviť znovu koleso, keď to už bolo dávno vynájdené profesionálmi v obore. Jednoducho zájdeme po rady do firmy na hĺbkové tepovanie sedačiek Topservis a postupujeme podľa ich rád: ,,Spíšte si systematický postup po prioritách a jednoducho sledujte zoznam od stropu k dlážke. ʺ

To dôležité rýchlo určíte: rozmýšľajte, kde sa bude pohybovať svokra. Ide o priestor, ktorý má najvyššiu prioritu a preto sa musí ligotať. Na papieri preto budete mať ako prvú obývačku, WC a kúpeľňu, kuchyňu a vstupnú halu. Ostatné priestory kľudne upracte, alebo rovnako jednoducho ich nechajte na neskôr.

Po ruke vždy oceníte ešte dve pripomienky. Najskôr sa púšťajte vždy do oblokov a postupujte smerom k dverám. Ak je izba hotová, iba zatvorte dvere a každý má vstup do nej zakázaný. A potom: zabezpečte si škatule. Kľudne v supermarketoch a môžete si ich vyzdobiť buď na kuchynskú linku, alebo do spálne.

Toto bude miesto, kam sa budú odkladať veci, čo iba zavadzajú pri upratovaní izby : autíčka, bábiky, staré papiere, časopisy a aj pamiatky z dovoleniek. Na vrchnák potom poznačíte, čo vo vnútri skladujete a odložíme ju na skriňu, na policu, alebo ju rovno vyhodíme.

Začínajte od vstupnej haly

Podľa skúseností firmy na čistenie kožených sedačiek Topservis sa vstupným priestorom nevenuje dostatočná pozornosť, zároveň je to však priestor, ktorému sa nikto nevyhne. Teda prvý dojem sa tvorí práve tu, ešte než sa človek vyzuje. Vešiaky a poličky uvoľnite, vetrovky a kabáty treba odložiť do skríň, topánky do obuvníka a staré rohože do popolnice.

Potom už iba stačí povesiť nejaké čačky – mačky, na poličku tanierik so sušeným ovocím a voňavým korením.

Vyčistiť obloky, alebo iba vyprať záclony?

Ak patríte medzi pedantov, môžete sa pustiť aj do oblokov, ale v chladných mesiacoch sa to nevypláca. Podľa skúseností firmy na umývanie kuchynských liniek Topservis, ak ste pevne rozhodnutý umývať aj okná , vyhýbajte sa dňom keď jasne svieti slnko, alebo je príliš zima. K práci si zožeňte gumenú stierku a Švédke handričky. Aby sa sklá a zrkadlá blýskali naozaj exkluzívne, na umývanie používajte vodu zmiešanú s alkoholom a kvapkou octu.

Pokiaľ však patríte medzi tých, čo túto činnosť radšej odložia na neskôr, na záclony a závesy nezabúdajte, určite sa Vám to vráti ako dividenda. Operte ich a ešte vlhké ich povešajte, zavesené sa vyžehlia samé . Na čistý parapet, potom môžete umiestniť nejakú malú ozdobu.

Prach je úhlavný nepriateľ

Nachytá sa kam sa len pozriete, na skriniach, svietidlách, obrazoch, lieta priestorom a robí chumáče. Preto je nutné túto oblasť nezanedbávať. ,,Alebo si ho jednoducho pre tento krát nevšímajte. Najviac upútava pozornosť prach, ktorý niekde je a niekde nie. ʺ hovoria odborníci z firmy na čistenie celých domácností Topservis, ktorí na odprášenie bytu používajú jednoduchú vychytávku: ,,Handričku jemne namokrite vodou a zohnite je na polovicu, potom zase a ešte raz a zrazu držíte ako keby 16  handričiek. Vo víre upratovania potom jednoducho iba obraciate znečistené časti a tým si uľahčíte prácu o dobrú štvrť hodinu.

Na lesklý nábytok kľudne používajte alkoholový čistič spomínaný vyššie. Ak používate nejaký kúpený prostriedok, pozor si dávajte hlavne na prímes silikónu, ten necháva na nábytku škvrny a znečistenie iba priťahuje. Ďalšími nebezpečnými prímesami sú formaldehydy, fosfáty a chlór. Jedná sa o nebezpečné chemické zlúčeniny vážne ohrozujúce naše životné prostredie a čo je najdôležitejšie, naše zdravie. Tieto chemické zlúčeniny sa usádzajú v našich telách a spolu so stresom a inými faktormi stoja za vznikom civilizačných ochorení. Viac o týchto faktoroch a ostatných príčinách vzniku chronických ochorení sa dozviete na stránkach celostnej medicíny. Jedná sa o vedný obor do hĺbky skúmajúci túto oblasť.

Ani spálňu neobchádzajte

Do spálne sa možno svokra nepozrie, ale aj tak by sme ju nemali zanedbávať. ,,Jedná sa o miestnosť, v ktorej sme až tretinu dňa, ʺ zdôrazňuje firma na upratovanie domácností Topservis. Aspoň pár krát do roka na tie najväčšie sviatky by sme mali pedantne povysávať matrac, vyvetrať a až možno nechať vymrznúť celú miestnosť, všade poutierať prach a odtiahnuť celú posteľ.
Až potom dáme čisté posteľné povlečenie a pripravíme si nové pyžamo.

Nezabúdajte na ratolesti

Roztrhané knihy, použité omalovánky a staré časopisy dajte do zberu. Ich miesto určite rýchlo zaplnia nové z Vianoc, alebo iných sviatkov. Čistite stále! Pár minút denne Vám určite neskôr pomôže. Detská izba vo veľa prípadoch vyzerá ako po výbuchu, takže v tomto nie sú na mieste prehnané očakávania. Celú túto prácu vložte do rúk ich obyvateľom a to čo najskôr, aby si rýchlo privykli a neskôr sa riadili heslom, ťažko na cvičisku, ľahko na bojisku. Ak im chcete pomôcť, zničené hračky vyhadzujte rovno do koša, nepoužívané odkladajte do pivnice, rôzne skladačky, bábiky a iné ukladajte do krabíc, kde nebudú zavadzať a na oko robiť neporiadok.

Dlážka je základ všetkého

Zdalo sa Vám, že niečo sme nespomínali ? Všimli ste si. Aby sa celý byt len ligotal, je potrebné spraviť ten posledný krok, jednoducho musíte nejaký ten čas venovať čisteniu dlážky. Bez tejto procedúry nikdy nemôžete upratovanie skončiť, lebo aj keby bolo všetko ostatné dokonale čisté, na oko sa bude zdať, že je všade neporiadok.

Na začiatku dôkladne povysávajte behúne a hladkú dlážku, zmetáčik sa vysávaču nemôže nikdy rovnať. ,, Každá dlážka je trošku iná , niekedy však stačí iba použiť čistú vodu , aby sme sa zbavili všetkých tých čistiacich prostriedkov, ʺ zdôrazňujú profesionáli z firmy na hĺbkové čistenie matracov Topservis, ktorí mali teraz pred Vianocami vrchol sezóny.

Dosť Slovákov už zistilo, že s upratovacími prostriedkami, handrami a zmetákmi nemusia behať sami, ale na upratovanie si jednoducho objednajú odborníkov ako čistiacu, upratovacia a tepovaciu firmu Topservis. Nech čistota zvíťazí!

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: