NEZABUDLI ste na preventívnu prehliadku?

Redakcia | 13. október 2017
NEZABUDLI ste na preventívnu prehliadku?

Nepodceňujte dôležitosť preventívnej prehliadky. Môže vám zachrániť život.

Preventívna prehliadka vám môže zachrániť život

Štyri z piatich žien na Slovensku nevyužijú šancu na bezplatnú gynekologickú preventívnu prehliadku a až 200 žien ročne DRUHÚ šancu už nedostane.

Ženské záležitosti: preventívna prehliadka môže zachrániť život

Za posledných päť rokov zomrelo na rakovinu krčka maternice približne 1 000 žien. Rakovina prsníka a rakovina krčka maternice patria medzi najčastejšie sa vyskytujúce onko-gynekologické ochorenia.

V rámci štátov Európskej únie sa Slovensko dlhodobo umiestňuje na nelichotivých posledných priečkach, čo sa týka skríningu, primárnej prevencie a úmrtnosti na rakovinu krčka maternice.

Prečítajte si: 15 vecí, ktoré ste sa svojho gynekológa báli opýtať

Slovenky stále preventívne prehliadky podceňujú

Kým rakovinu prsníka môžu ženy v značnej miere odhaliť samovyšetrením, rakovinu krčka maternice odhalí jedine preventívna prehliadka u lekára.

Dosah ochorenia je o to väčší, že okrem negatívneho dopadu na zdravie ženy môže mať negatívny vplyv na zdravie novorodenca.

Napriek dlhodobému úsiliu Slovenskej gynekologicko-pôrodníckej spoločnosti len približne 23 % žien na Slovensku absolvuje pravidelne skríningové vyšetrenie.

Od roku 2006 je na Slovensku dostupná primárna prevencia (očkovanie) rakoviny krčka maternice, ktorú využíva menej ako jedno percento 12-ročných dievčat.

U detského gynekológa

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: