Matka roka: Dajte mi všetci pokoj!

MatkaRoka | 19. september 2017
matka roka, stres, škola, deti, panika, nervy

No vážne. Dnes to teda myslím celkom vážne, aspoň na chvíľu...

Cieľ? Zbaviť sa stresu!

Pardon za také tvrdé vyjadrenie, no nemali by sme uvoľňovať svoje emócie? Nedusiť ich v sebe? Je to vraj zdravé. A niekedy, v záujme zachovania duševného zdravia,  musia padnúť aj silnejšie slová.

Zbytočný nahromadený stres škodí zdraviu, to je dávno dokázané. Neventilovanie emócií je zlé.  Podvedomá úzkosť  (tento inteligentný výraz ma naučila moja milá psychologička) môže spôsobiť vážne zdravotné problémy. Prepracovanosť je choroba novej doby. Infarkt v tridsiatke? Spánok za volantom? Alebo nebodaj zabudnutie dieťaťa v aute? Toto všetko sú dôsledky stresu a prepracovanosti!

Neprehliadnite: 11 tipov, ako sa nezblázniť, ak majú deti spoločnú izbu

Chcem podotknúť, že táto prepracovanosť sa netýka len otcov dieťaťa a  vrcholových manažérov. Týka sa aj  nás žien, matiek, viacdetných a ešte viacdetnejších matiek...

Dnes som sa teda rozhodla odventilovať si emócie, meditovať , upokojiť  sa a nemať stres. Mám na to totiž dôvod. Začal sa školský rok!

matka roka, stres, žena, matka, deti, hystéria, škola

Cieľ? Prežiť začiatok školského roka!

Poznám matky (a nie je ich málo), ktoré sa celé prázdniny modlili, aby im to rýchlo ubehlo a šup, nech si deti vezmú opäť zariadenia.
Nuž, ja som buď z inej planéty alebo iba nechápem. Sladké prázdniny. Taký úžasný čas. Nielen pre deti, ale aj pre nás, rodičov, pre mňa špeciálne. Ten pocit nemusenia je na nezaplatenie.

Priamo úmerne s počtom detí, s počtom rôznych zariadení a zároveň s počtom krúžkov sa zvyšuje môj rodičovský stres. Počet detí už neovplyvním (dúfam!). Školská dochádzka je povinná. A krúžky? Aspoň niečo ich baví.

Prečítajte si: Očami mužov: Projekt IDEÁLNA manželka

Nič sa nedá robiť, matka organizátorka zvládne všetko. Jej role sa spolu so začiatkom školského roka značne rozširujú.

Nenápadne skĺzne do role taxikára, vrchného logistického manažéra, pripravovačky zdravej desiatej a finančného experta.

To posledné dá zabrať! Roztriediť príjmy rodiny medzi všetkých zúčastnených, ktorí tieto peniaze očakávajú je nadľudské úsilie. POZOR! Tiež sa z roka na rok priamou úmerou zvyšuje!

Zároveň platí pravidlo, že VŽDY, keď si už myslíte, že ste všetko vyrovnali a chystáte sa vydýchnuť si, VŽDY sa objaví niekto ďalší, komu ešte peniaze dlhujete. Treba sa s tým zmieriť.

Cieľ? Treba si len správne zadeliť čas!

Že si len treba vedieť zadeliť čas? S týmto na mňa nechoďte! Zadeľujem každý deň a vždy ma vesmír alebo moje deti vyvedú z omylu, že takto to nefunguje.

Uvediem príklad z praxe :

Dieťa číslo jeden si ráno spomenie, že nemá na dnes nachystanú telesnú (čo treba chápať v zmysle doslovnom – narástla mi noha, poďme rýchlo kúpiť tenisky!).

Dieťa číslo dva si ráno spomenie, že mamííííí, ja som dnes mala priniesť do školy 48 eur! Nie, nenosím cash v peňaženke a nie, nebudem ráno v zápche hľadať bankomat.

Dieťa číslo tri zistí po ceste do škôlky, že mu je zle a ovracia celé auto. Nie, nezbláznim sa, len rýchlo uvažujem, kam ho šupnúť? Ktorý dedo je doma? Bude niekto chcieť zvracajúce dieťa? Robota volááá.

Neprehliadnite: Čo zaručene nechce viacdetná matka počuť ALEBO Koľko detí je dnes akurát?

Rodič spotený, vynervovaný, ogrcaný sa má zresetovať a vyhnúť sa stresu. Veď čas si treba vedieť len zadeliť..

matka roka, stres, žena, matka, deti, hystéria, škola

Prečítajte si aj:

Žena doma: Môj chlap mi nepomáha

Žena doma: Ticho neveští nič dobré

Hobby dnešných mám: Súdiť tie ostatné

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: