Liečivé bylinky

Adriana | 10. september 2010

Väčšina ľudí do seba pri akomkoľvek prechladnutí ihneď „hádže“ antibiotiká, ktoré neskôr, pri vážnejších problémoch, neúčinkujú.

Väčšina ľudí do seba pri akomkoľvek prechladnutí ihneď „hádže“ antibiotiká, ktoré neskôr, pri vážnejších problémoch, neúčinkujú. Pritom by svoj problém odstránili dôsledným vyležaním v posteli a popíjaním bylinkových čajíkov stimulujúcich bojujúci organizmus. Ak by ste chceli nabudúce najskôr vyskúšať niekoľko zaujímavých a zdraviu prospešných bylinkových alternatív, mám pre vás niekoľko receptov.

Cibuľová šťava na zadúšajúci kašeľ
Vezmite 5 hlavičiek cibule, najlepšie červenej (je jemnejšia ako biela), nadrobno ju nakrájajte alebo pomeľte, pridajte k nej 8 polievkových lyžíc tekutého medu a dobre premiešajte. Zmes nechajte postáť celú noc, aby masa zvláčnela. Šťavu užívajte po lyžičkách každú hodinu. Aký čaj k tomu? Z podbeľového kvetu, prvosienky, kvetu bazy, lipy, materinej dúšky, skorocelu, šalvie a divozelu vezmite za polievkovú lyžicu a zmes zalejte nasledovne: do vriacej vody vsypte lipu, povarte 10 min. do sčervenania. Odstavte na 15 min. a znovu priveďte do varu na 5 min. Pri nalievaní lipového čaju do čajníka pridajte do sitka ostatné bylinky a lúhujte asi 3 min., na 1-2 minútky k zmesi pridajte i šalviu (je totiž veľmi aromatická a výrazná).

Šalviové kloktadlo
Samotnú šalviu môžete použiť i na prípravu kloktadla. Dajte zvariť do vody (3 polievkové lyžice na 1/4 litra vody) a odstavte, akonáhle sa zmes začne variť. Preceďte a kloktajte počas celej doby, kým vás bolí hrdlo.

Zimný čaj
V zime nás ani nič nemusí bolieť, a mnohokrát máme pocit, že na nás svet padá, že nám je zima nielen na tele, ale aj na duši. Skúste môj recept na zimný čaj. Potrebujete naň klinčeky, štipku škorice, za hrsť šípok (sušených či zaváraných), maliny alebo malinový list, môžu byť aj černice či černicové listy, jahodové listy a sušené ríbezle (postačí aj sušená drvina, ktorú ste si odložili pri žmýkaní ríbezlí na džem), a prípadne štipku ďumbiera (tak na koniec noža). Do vody vsypte klinčeky, škoricu a ďumbier, keď voda začne vrieť, prisypte do nej zmes zvyšných bylín (po 2 polievkové lyžice na 1/2 litra vody) a hneď odstavte (šípky ani ríbezle by nemali vrieť, aby nedošlo k zničeniu vitamínu C). Nechajte lúhovať 15 min. Sceďte a môžete osladiť medom podľa chuti.

Zemiakové obklady
Ak kašeľ ani za ten svet nechce povoliť a vy máte pocit, že sa idete zadusiť, skúste si súčasne prikladať aj obklady zo zemiakov. Uvarte 2-3 väčšie zemiaky v šupke do mäkka. Roztlačte ich na starej plienke a priložte ešte teplé na chrbát a hruď. Zvrchu môžete poliať 1-2 polievkovými lyžicami Alpy. Udržiavajte teplé. Obklady sú najúčinnejšie večer po teplom uvoľňujúcom kúpeli, do ktorého pridáte 1 liter odvaru zo šalvie, tymianu a levandule (do vriacej vody pridáme 2 polievkové lyžice, varíme na miernom plameni 15 min. a hneď po odstavení vlejeme do vane). Pridajte aj 1/2 kg obyčajnej kuchynskej soli a poležte si v kúpeli 15 max. 30 min. Kúpeľ by nemal priveľmi vychladnúť. Hneď po ňom si naneste zemiakový obklad.

Smrekový sirup
Ak máte dýchacie problémy, môžete skúsiť náš recept na smrekový sirup. Najlepšie je síce zbierať konce (svetlozelené výhonky) hneď zjari, ale dá sa to aj teraz, ak potrebujete rýchlu pomoc. Konce smrekového ihličia dobre umyte kefkou pod tečúcou vodou od prípadných nánosov. Umyté vložte do hrnca a zalejte vodou tak, aby konce netrčali von. Nechajte odstáť cez noc, nasledujúci deň varte 1 hodinu a odstavte. Ďalší deň masu prelisujte cez jemnú látku. Na liter vytlačenej tekutiny pridajte 400 g cukru (ja však používam med). Všetko zľahka rozpustite 5 – 6-minútovým varením na miernom ohni bez pokrievky. Horúci sirup mierne zhustne, pridajte doňho alkohol v pomere 2 diely sirupu a 1 diel alkoholu, dobre  premiešajte, ihneď odstavte a naplňte do fliaš ako zaváraninu. Dobre uzatvorené fľaše dajte asi na 5 minút presterilizovať. Uchovávajte v chlade a tme. Podľa možnosti dávkujte do menších fľaštičiek, aby ste ich dokázali spotrebovať pri jednom ochorení. V chladničke síce vydrží aj po otvorení dlhšiu dobu, ale istota je istota, najmä vtedy, ak ho používame pre deti.

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: