Len 5 percent detí sa narodí presne v deň termínu

MK | 25. september 2024
Len 5 percent detí sa narodí presne v deň termínu

Presný termín pôrodu je často len orientačný – len malá časť detí sa skutočne narodí na deň, ktorý určí lekár. Aká je šanca, že sa dieťa narodí v deň narodenia rodiča? Prečo sa najviac detí rodí v letných mesiacoch a v septembri, zatiaľ čo február patrí medzi najmenej plodné mesiace?

Zaujímavé fakty o narodeninách detí: Kedy a ako prichádzajú na svet?

Keď sa pozrieme na dátumy narodení detí, zistíme, že existuje veľa zaujímavých štatistík a trendov, ktoré súvisia s tým, kedy a kde sa deti rodia. Tu sú niektoré fascinujúce fakty o narodení detí po celom svete.

1. Najviac detí sa rodí v septembri

Na globálnej úrovni sú september a august najčastejšími mesiacmi, keď sa deti rodia. V severnej pologuli tento vrchol narodení zodpovedá tomu, že deti sú často počaté počas sviatkov na konci roka, hlavne okolo Vianoc a Nového roka. Najčastejším dňom narodenia je 26. september (k počatiu došlo počas Vianoc).

V tropických oblastiach sa najvyšší počet narodení posúva na mesiace október a november, čo súvisí s rozdielmi v sezónach. V južnej pologuli, kde sú ročné obdobia opačné, sa najviac detí rodí na jar, najmä v marci a apríli​.

Len 5 percent detí sa narodí presne v deň termínu

2. Najmenej detí sa rodí vo februári a vo vianočnom období

Najmenej detí sa rodí vo februári, čo je čiastočne spôsobené jeho kratšou dĺžkou. Zaujímavosťou je, že dni okolo Vianoc a Nového roka, ako napríklad 25. december a 1. január, patria medzi najmenej populárne dni pre narodenie. Pravdepodobným dôvodom je, že nemocnice v tomto období vykonávajú menej plánovaných pôrodov a sústredia sa hlavne na neodkladné prípady.

3. Presnosť termínu pôrodu

Len približne 5 % detí sa narodí presne v určený deň pôrodu, čo znamená, že väčšina detí prichádza na svet v okruhu dvoch týždňov pred alebo po tomto termíne. Pôrodný termín je viac orientačný než presný, pričom jeho presnosť môže byť ovplyvnená rôznymi faktormi, ako je zdravotný stav matky alebo dieťaťa.

4. Zhodné narodeniny s rodičmi

Je prekvapivé, že 4,6 % detí sa narodí v rovnakom mesiaci ako ich matka a 2 % detí zdieľa rovnaký mesiac narodenia so svojím otcom. Tento jav môže byť ovplyvnený sociálnymi a biologickými faktormi, vrátane sezónnych vzorcov počatia a rodinných zvykov. Niektoré páry majú tendenciu plánovať deti tak, aby sa narodili v určitom období. Ďalšou zaujímavosťou je, že páry, kde sú obaja rodičia narodení v rovnakom mesiaci, majú vyššiu šancu, že aj ich deti budú narodené v rovnakom období​.

5. Súrodenci narodení v rovnaký mesiac

Štatistiky ukazujú, že 12,1 % súrodencov má narodeniny v rovnakom mesiaci. Aj keď by sa to mohlo zdať ako náhoda, vedci sa domnievajú, že tento jav súvisí so sezónnymi faktormi a spoločenskými zvykmi, ktoré ovplyvňujú čas počatia detí. 

Narodeniny detí nie sú len o tom, kedy prídu na svet

Odkrývajú fascinujúce sociálne a biologické vzorce, ktoré ovplyvňujú rodiny po celom svete. Od sezónnosti narodení po zdieľanie narodenín s rodičmi či súrodencami, každé dieťa prichádza na svet s istou dávkou štatistických zaujímavostí. 

Tieto informácie nám pomáhajú lepšie pochopiť nielen samotný proces narodenia, ale aj to, ako spoločnosť, kultúra a príroda ovplyvňujú príchod dieťatka na svet.

Ako je to na Slovensku?

Z dlhodobého hľadiska sa najviac detí na Slovensku narodilo v 70. rokoch, kedy ročne prichádzalo na svet vyše 100 000 detí. Odvtedy čísla klesli na súčasné hodnoty, pričom už šiesty rok po sebe sa zaznamenáva postupný pokles pôrodnosti​

Z hľadiska mesiacov, najvyššie počty pôrodov na Slovensku bývajú podobne ako vo zvyšku Európy v letných mesiacoch, najmä v júli a auguste, zatiaľ čo najnižšie počty sú zaznamenané v zimných mesiacoch, najmä vo februári​. Na Slovensku sa dlhodobo rodí mierne viac chlapcov než dievčat. Táto tendencia je podobná ako vo väčšine krajín sveta. Pomer narodených chlapcov a dievčat sa pohybuje približne na úrovni 51 % chlapcov oproti 49 % dievčat.

Zdroje: 
www.livescience.com
cosmosmagazine.com
ssad.statistics.sk

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: