Kajenské korenie
Poznáme ho aj pod názvom kajenská či čili paprička, ide o druh papriky pôvodne rastúcej v tropickom pásme. Kajenské korenie je žltooranžovo až červenej farby a štipľavej chuti. Používa sa na ochutenie mäsa, omáčok, rýb...
Pálivou zložkou kajenského korenia je látka kapsaicín, ktorá má mnohoraké pozitívne účinky na ľudský organizmus – stimuluje krvný obeh, má antibakteriálne účinky, analgetické účinky a podporuje tráviace funkcie. Okrem toho kajenské korenie podporuje látkovú výmenu, vďaka nemu organizmus spaľuje tuky až o 25 % rýchlejšie, tuk sa neukladá v tele, ale hneď sa premení na energiu. V organizme pomáha vytvárať rovnováhu, pretože je extrémne alkalické. Ďalšie látky obsiahnuté v korení podporujú tvorbu hormónu šťastia, endorfínu. Ľudia, ktorí užívajú lieky zabraňujúce zrážanlivosti krvi, by sa pred používaním tohto korenia mali poradiť s lekárom.
Výskumnící z Pittburskej univerzity v americkom štáte Pensylvánia oznámili, že pri laboratórnych pokusoch kapsaicín zredukoval na polovicu rakovinový nádor pankreasu. Podobne úspešné boli laboratórne pokusy s pôsobením kapsaicínu na rakovinu prostaty. Kapsaicín oslabuje membránu mitochondrií a uvoľňuje špeciálny proteín, ktorý nádorové bunky zabíja. Na rozdiel od iných terapií, zdravé bunky zostávajú kapsaicínom nedotknuté.
Tip MAMA a ja
Silu kajenského korenia dlho udržíte v sklenených, tmavých, dobre uzavretých nádobkách.