Chutné jahodové recepty (nielen pre deti)

Chutné jahodové recepty (nielen pre deti)
26.5.2016 v kategórii Mama, autor Redakcia, foto: istockphoto.com

Keďže sezóna jahôd práve začala, pripravili sme pre vás niekoľko jednoduchých, výborných a vyskúšaných receptov. Dobrú chuť!

Jahody máčané v čokoláde

1 kg jahôd, 100 g mliečnej, 100 g bielej a 100 g horkej čokolády, sekané mandle a cukrové ozdoby.

Pri príprave tohto dezertu môžu pomáhať aj deti.

Jahody umyte, potom ich opatrne osušte a rozdeľte na tri porcie. Vo vodnom kúpeli rozpustite mliečnu, bielu a horkú čokoládu a do malých misiek nasypte cukrové ozdoby alebo sekané mandle.

Deti môžu podľa chuti a nálady namáčať jahody do čokolády a potom ich obaľovať v dekoračnom materiáli. Nakoniec môžu čokoládové jahody poukladať na tanier a servírovať ich buď ešte teplé alebo vychladené.

Jahodová pena

1 bielok, 100 g jahôd, 120 g práškového cukru.

Z bielka ušľaháme tuhý sneh, pridáme práškový cukor, znova dobre prešľaháme. Jahody očistíme, umyjeme, roztlačíme a zľahka primiešame k bielkovému snehu.

Jahodová zmrzlina

500 g mrazených jahôd, 120 g práškového cukru, 250 ml smotany na šľahanie.

V mixéri zmiešame cukor s jahodami a zalejeme smotanou. Mixujeme, kým sa nevytvorí krém. Hustú zamrazenú zmes formujeme do pohára.

Odkedy môžeme zaradiť jahody do jedálnička najmenších?

V prípade konzumácie jahôd treba dať pozor v prípade, že vaše dieťa ešte nevie dostatočne hrýzť. Hrozí totiž udusenie jadierkami. S jahodami je spojená i jedna z častých alergií, ktorú spôsobuje obsiahnutý histamín. Preto je potrebné, obzvlášť v prípade detí, zvýšiť pozornosť. Na skúšku podávame len malé množstvo jahôd a sledujeme, či sa neobjaví alergická reakcia. Pokiaľ sa po konzumácii jahôd objavia napríklad vyrážky po tele, okolo úst, afty alebo pálenie v ústach a na jazyku, pravdepodobne sa jedná o alergiu, a preto sa o ďalšom postupe poraďte s vaším pediatrom.

V prvom roku života bábätka sa odporúča jahody z jedálnička úplne vynechať!

Ak má dieťa vrodenú predispozíciu na vznik alergií (alebo sa u neho už nejaká forma alergie objavila) odborníci odporúčajú zaradiť ich do jedálnička až po druhom, príp. treťom roku.

Prečo jesť jahody?

  • Lebo sú dobré a navyše zdravé.
  • Obsahujú dôležité vitamíny (najmä vitamín C), minerály a tiež vodu a vlákninu.
  • Okrem toho obsahujú veľmi žiadaný ovocný cukor, ktorý je oveľa sladší ako klasická sacharóza, a preto ho je k sladkej chuti potrebného menej.