Ako si poradiť s infekciami močových ciest?

Redakcia | 8. november 2010

Je ťažké vysvetliť niekomu, kto nemal nikdy problémy s močovým mechúrom, čo sa pri tom vytrpí. Niekedy sa antibiotikám nevyhneme, no ak zistíme problém včas, väčšinou sa môže použiť omnoho šetrnejšie riešenie.

Je ťažké vysvetliť niekomu, kto nemal nikdy problémy s močovým mechúrom, čo sa pri tom vytrpí. Tie pocity sú neopísateľné. Človek by najradšej chodil sústavne v predklone alebo sedel skrútený niekde v kúte a premýšľal, ako to dopadne. Niekedy sa antibiotikám nevyhneme, no ak zistíme problém včas, väčšinou sa môže použiť omnoho šetrnejšie riešenie.

Infekciami močových ciest trpia hlavne ženy
Napriek tomu, že aj muži občas trpia spomenutými ťažkosťami, sú tieto stavy omnoho známejšie ženám. Ide o vôbec najčastejšiu infekciu, ktorá ich postihuje. Na vine je príroda, ktorá zástupkyne Evinho rodu vybavila kratšou močovou trubicou, než akou disponujú muži. Patogénnym baktériám potom stačí prekonať krátke obranné pásmo a vstupujú do močových ciest, kde môžu rozvíjať dielo skazy.

Za viac ako 80% všetkých prípadov nesie zodpovednosť jediná baktéria, Eschcerichia coli, ktorá sa prichytí k stenám močového mechúra, kde sa nerušene rozmnožuje a škodí. Infekcia môže prísť náhle a nečakane, preto je dobré byť vždy pripravená. Každé prehliadnutie prvotných nepríjemností totiž môže spôsobiť ďalšie komplikácie, ktoré si už môžu vyžiadať nasadenie antibiotík. Je teda nutné včas zvoliť účinné a šetrné nástroje, ktoré zasiahnu priamo v ohnisku ťažkostí.

Nie je brusnica ako brusnica
Pri riešení infekcií močových ciest sú čoraz obľúbenejšie prírodné prípravky. Pôsobia šetrne priamo v mieste ťažkostí. Telo nie je natoľko zaťažené a lepšie sa zotavuje. Tradičnú a dobre známu pomoc poskytuje brusnica. Tá obsahuje látky, ktoré majú v močových cestách dezinfekčný účinok. Prípravkov s brusnicami je na trhu celý rad. Je preto dôležité starostlivo si vybrať ten najvhodnejší. Pomoc pri výbere nám poskytne údaj o množstve tzv. proanthokyanidínov (PAC). Práve táto látka rozhoduje o tom, ako účinne nám pri infekcii brusnicový extrakt pomôže. Ako terapeutická dávka sa uvádza 36 mg PAC denne.

Rozhodne však nie je radno všetko staviť len na jednu brusnicovú kartu. Odborníkmi odporúčaná  je kombinácia brusnice s D-manosou. D-manosa je prírodná látka, ktorá dokáže úplne prirodzenou cestou účinne zamedzovať výskytu patogénnych baktérií v močových cestách tým, že im zabráni prichytiť sa na stenách močového mechúra. Spojenie brusníc s D-manosou dokáže efektívne pôsobiť aj pri infekciách spôsobených inými baktériami, nielen E. coli.

Účinné prírodné riešenie
Účinok kombinácie brusníc a D-manosy bol overený pri prípravku UROVAL® manosa, ktorý sa právom teší vysokej a dlhodobej obľube. V prípravku je použitý kvalitný brusnicový extrakt s vysokou hladinou účinných proanthokyanidínov (PAC) doplnený dávkou D-manosy. Na základe klinických testov bolo potvrdené, že:
- UROVAL® manosa prináša úľavu od nepríjemných stavov zvyčajne už v priebehu 24 hodín. *
- Celková účinnosť prípravku potom presahuje 90%.*
- Prípravok pôsobí aj pri opakujúcich sa ťažkostiach močových ciest.

V každom balení UROVAL® manosa sa okrem kvalitných tabliet nachádzajú aj dva diagnostické prúžky na test moču. Vďaka nim si môže každý overiť, či sa po použití prípravku ťažkosti pominuli, alebo či je potrebné v užívaní pokračovať prípadne vyhľadať pomoc. Taký test kvality sa môže pribaliť len ku skutočne účinným prípravkom.

Novinkou je sirup UROVAL® MEGA BRUSNICA, ktorý je určený pre prípad akútnych ťažkostí.

Prípravok je možné užívať koncentrovane po lyžičkách ako sirup alebo sa z neho dá vyrobiť chutný osviežujúci nápoj.

UROVAL® sirup je vhodný aj pre deti už od ukončeného 6. mesiaca.

Výživové doplnky UROVAL® sú vhodné aj pre tehotné a dojčiace ženy a nájdete ich v ponuke každej lekárne. Bližšie informácie žiadajte na bezplatnej infolinke 0800 17 16 17 alebo na www.uroval.sk.

* I.Motíl, Klinická studie Uroval manosa, 2005

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: