10 rád, ako v rodine lepšie hospodáriť

Veronika Nováková | 16. február 2020
10 rád, ako v rodine lepšie hospodáriť

Je šokujúce, že takmer každý 10. Slovák využíva nebankovky, ak sa dostane do mínusu! Ako rozumne hospodáriť s financiami v rodine? Ponúkame dobré tipy - skúste.

Financie pod kontrolou

1. Zaveďte si zošit, do ktorého si zapíšete všetky príjmy a výdavky a istý čas si všetko značte. Časom sa vám zobrazí, kde vám uniká najviac peňazí. 

2. Niektoré rodiny si zaviedli v domácnosti tzv. obálkový systém, ktorý funguje na princípe rozdelenia peňazí – na stravu, na pôžičky, byt, sporenie, telefóny, benzín, a do každej obálky putuje suma na konkrétne účely. Takto budete mať prehľad o tom, koľko môžete na čo minúť. V obálke s peniazmi na jedlo si peniaze môžete rozdeliť na 4 časti (t. j. 4 týždne) a keď sa naučíte neprekročiť hranicu, máte vyhraté.

3. Poistky – sú pre vás výhodné? Dajte si to prehodnotiť odborníkom. A čo bankové služby – naozaj potrebujete viac účtov v rôznych bankách? Ide o vaše peniaze!

4. Jedlo je položka, na ktorej sa dá ušetriť. Skúste si urobiť jedálny lístok na celý týždeň. V nedeľu sa zahrajte na manažérov domácej reštaurácie, kde spolu vymyslíte menu a určíte, kto bude zásobovať. Zapojte do hry aj deti.

5. Odborníci sa zhodujú na tom, že je vhodné odložiť si z každej výplaty 10 % na horšie časy. A s touto sumou nehýbte, nechajte ju bokom a dovoľte jej mesiac čo mesiac rásť. 

6. Ak si sami neviete poradiť, stiahnite si aplikácie do mobilu, s ktorými budete šetriť. Napr. aplikácia „Financius“ ktorú podporujú androidy, je zdarma a vy sa s ňou hravo môžete učiť hospodáriť. 

7. Rozprávajte sa o peniazoch. Dohodnite sa s manželom, že raz za mesiac si spravíte domácu poradu, na ktorej preberiete všetky finančné záležitosti z minulého mesiaca, a tiež si naplánujete, čo by sa dalo zlepšiť. Rozprávajte sa o peniazoch pokojne, nevyčítajte si, kto koľko míňa, snažte sa dohodnúť.

8. O tom, že peniaze nepadajú z neba, sa porozprávajte aj s deťmi. Ale neriešte vašu zlú finančnú situáciu pred nimi. Mohli by ste v nich vyvolať pocit, že peniaze sú niečo zlé, kvôli čomu sú v rodine nepokoje. Téma peňazí by mala byť tabu pri spoločných výletoch či pri jedle.  

9. Nezdá sa vám, že občas žijete v zbytočnej hojnosti? Naozaj potrebujete všetky tie veci a tú hromadu jedla? Čo keby ste v domácnosti zaviedli aspoň načas minimalizmus? Budete prekvapená, koľko vecí vám k životu v skutočnosti vôbec netreba. 

10. Zlaté pravidlo – míňajte len toľko, koľko máte a viete si zarobiť. Žiť z pôžičky do pôžičky síce môže byť lákavé, no zrejme to pre vás nebude mať takú hodnotu, ako keby ste si na to museli našetriť. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: