Život matky a stres: varovné signály a riešenia

Boiron | 2. máj 2022
Sedafit
foto: Boiron

Keď hovoríme o zvládaní stresu, prvé, čo nás napadne, sú slová ako joga, meditácia, oddych, všeobecne relax alebo šetrná prírodná pomoc. Teraz si predstavte, že ste matkou bábätka a bojujete so stresom, ktorý súvisí s materskými povinnosťami a starosťami. Zvládnutie vypätých situácií môže byť pre ženu, ktorá nevie, ako na to, v mnohých prípadoch náročné až paralyzujúce.

Pre mamičku je dôležité poznať jednoduché postupy na zvládanie materského stresu, ktorému sa pri výchove dieťaťa nevyhneme. Správna výchova dieťaťa je dôležitá pre jeho správny rozvoj a zaberie značný čas, ku ktorej sa pridávajú, domáce práce a často aj pracovný úväzok. S psychickou záťažou na toľkých úrovniach je úplne normálne pociťovať stres v určitom momente svojho života.

Stres má veľa podôb 

Stres je prirodzená reakcia na fyzické a emocionálne tlaky. Problémy však začínajú, keď mamička stráca kontrolu a stresové vypätie ovplyvňuje aj ostatných členov rodiny. Deti sa učia zvládať svoj vlastný stres od svojich rodičov. Preto je ideálne okamžite rozpoznať varovné príznaky a symptómy. V nasledujúcich riadkoch sa dozviete, aké rýchle a šetrné riešenia môžete zvoliť, aby ste predišli vypätiu u seba a prenesene aj u ostatných členov rodiny.

Varovné znaky a príznaky stresu v tele 

Vo všeobecnosti sa u vystresovaného človeka rýchlo zrýchli tep a dýchanie. To isté platí pre jeho krvný tlak a svalové napätie. Naopak, zhoršuje sa proces trávenia a odolnosť voči chorobám. Okrem toho môže trávenie spôsobiť prekyslenie žalúdka, zápchu či hnačku. Spánkový režim je zmenený, hladina energie kolíše a pocit vyčerpania je prítomný aj vtedy, keď dobre spíte. Stres môže tiež spôsobiť nepravidelnú menštruáciu u žien. Stres môže spôsobovať bolesť alebo byť príčinou vzniku alebo zhoršenia choroby. Napokon, ťažkosti so zvládaním stresových alebo úzkostných stavov môžu spôsobiť záchvaty hnevu pri rôznych príležitostiach.

MUDr. Branislav Chrenka, pediater: „Spojenie medzi zdravotným stavom dieťaťa a psychickým vypätím niektorého z rodičov (príp. prenesene od starých rodičov dieťaťa) je často zjavné, a aj keď pochopiteľné, je potrebné povedať, že dieťaťu priamo škodí. Dieťa takéto napätie viac alebo menej výrazne somatizuje a začína sa bludný kruh rôznych funkčných potiaží. Preto je potrebné rodičom zdôrazňovať, ba priam trvať na riadnej a poctivej psychohygiene a v prípade pretrvávajúcich, nabaľujúcich sa problémov ich bezodkladne riešiť s odborníkom (napr. v individuálnej alebo párovej psychoterapii).“

Branislav Chrenka

Techniky na zníženie materského stresu 

Byť matkou je nepochybne vyčerpávajúca práca. Preto je dôležité poznať postupy, ktoré vám vždy pomôžu uvoľniť sa, keď sa ocitnete v stresovej situácii. 

Tu a teraz

Žiť v prítomnom okamihu: tu a teraz. Existujú tri spôsoby či techniky, ako čo najzdravšie zvládnuť stres z materstva či výchovy: 

  • Vedomé dýchanie 

Pre nacvičenie techniky vedomého dýchania je potrebné zamerať svoju pozornosť na spôsob, akým vzduch vstupuje a vychádza z tela. Môžete zavrieť oči alebo ich nechať otvorené. Vyberte si čokoľvek, čo vám pomôže zosústrediť sa. Pri nádychu a výdychu sa snažte sústrediť na počítanie od 1 do 10. Počítanie vám môže pomôcť uvedomiť si, kedy vás prerušuje myšlienka. Keď sa vám to stane, nechajte myšlienku ujsť a pokračujte v počítaní nádychov a výdychov. Zistíte, že myšlienky sa neustále vynárajú a vaša myseľ je nepokojná. Účelom tohto pozorného dychového cvičenia je však práve cvičiť vašu myseľ. Uvidíte, že toto cvičenie bude postupne jednoduchšie a jednoduchšie. Tajomstvo spočíva vo vôli byť disciplinovaný a stály. Ak budete toto cvičenie vykonávať denne, zistíte, že sa budete cítiť pokojnejšie a oddýchnutejšie.

  • Vnímanie vnemov 

Ďalšou technikou boja proti stresu je dosiahnuť úroveň vedomej relaxácie. Znamená to venovať pozornosť vnemom tela. Na precvičenie tejto techniky sa musíte v prvom rade sústrediť na svoje dýchanie. Zhlboka sa nadýchnite a vydýchnite, až kým nepocítite uvoľnenie mysle. Začnete tiež cítiť rôzne časti svojho tela. Cieľom tejto techniky je uvedomiť si vnemy. Nie ich posudzovať, ale identifikovať a rozpoznať, ako vaše telo reaguje na stres a obavy. Myseľ a telo musia byť v harmónii. Dosiahnete to tým, že budete pozornejšia k rôznorodým vnemom tela.

Môžete uspieť aj vnímaním zvukov okolo vás. Cieľom je uvedomiť si jemné zmeny zvukov. Niekedy je myseľ matky taká preplnená myšlienkami, úzkosťou, hnevom alebo frustráciou, že zabúdame vnímať to, čo je okolo nás. Jednou z techník zvládania materského stresu je dýchanie. Práve matka musí sústrediť všetku svoju pozornosť na spôsob, akým dýcha.

  • Vedomá relaxácia 

Táto technika je obzvlášť účinná, keď ste rozčúlená alebo rozrušená. Keď si všimnete, že ste v tomto stave, odporúčame vám nájsť si miesto v domácnosti, kde si môžete oddýchnuť a cítiť sa lepšie. Požiadajte svoje okolie o pár minút ticha a vyvarujte sa akéhokoľvek rozptyľovania okolo vás. Keď to dokážete, ľahnite si na zem, zatvorte oči a skúste sa opäť sústrediť na dýchanie. Tentoraz sa snažte normálne dýchať a cítiť rôzne časti svojho tela. Môžete začať nohami s uvoľnením celkového svalového napätia. Potom môžete prejsť na kolená až po zvyšok tela.

Môžete tiež začať aj od hlavy a precítiť každý sval na tvári, ramenách, rukách atď. až po nohy. Keď skončíte s uvoľnením každej časti tela a chcete si sadnúť, jemne sa postavte. Existuje množstvo videí, ktoré vám pomôžu pri vykonávaní týchto techník. Dôsledné praktizovanie techník dýchania vám môže pomôcť eliminovať materský stres pomalým spôsobom a pomôcť vám čeliť každodenným výzvam s väčšou odvahou.

SEdafit

Šetrná prírodná* pomoc

Homeopaticky prírodná liečba je vyhľadávaná mamičkami, práve kvôli jej výhodám: je netoxická, nemá nežiaduce účinky a je vhodná aj pre tehotné a dojčiace ženy. Môže pomôcť aj mamičkám, ktoré pociťujú kŕče, uzol v hrdle, bolesti v črevách, chcú plakať, prípadne pociťujú ťažobu na hrudi. Dokonca aj ľudia, ktorí sú zvyčajne v dobrom zdravotnom stave a ktorí zle zvládajú stres, pretože ich symptómy sú veľmi prudké (búšenie srdca alebo vysoký krvný tlak, úzkosť zo smrti), sa môžu obrátiť na homeopatiu rovnako ako tí, ktorí svoj stres somatizujú gastritídou alebo kolitídou.

Komplexným homeopatickým liekom na nervozitu, poruchy spánku a úzkostné stavy je Sédatif PC – voľne dostupný v každej lekárni.

Existuje preto veľa riešení, ako sa vám môže uľaviť, no pamätajte: stres v malých dávkach má svoje výhody. Toxickým sa stáva vtedy, keď je nezvládnuteľný. Pre mamičky by malo byť prioritou, aby stres nezasahoval do pokojného rodinného spolunažívania celej rodiny.

*Homeopatické lieky sa vyrábajú z rastlinných, minerálnych a živočíšnych látok. Sú netoxické a šetrné k zdraviu.

sedafit

Sédatif PC je voľnopredajný homeopatický liek. Pred použitím lieku si pozorne prečítajte písomnú informáciu pre používateľa. O správnom použití sa poraďte so svojim lekárom alebo lekárnikom.

Pozrite si video: NA ZDRAVEJ VLNE #1 MUDr. Branislav Chrenka, pediater, o integratívnej medicíne v pediatrii - YouTube

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: