Očami odborníka: Zahlieňuje mlieko organizmus?

Redakcia | 15. február 2019
Očami odborníka: Zahlieňuje mlieko organizmus?

Pravda či mýtus? Spôsobuje mlieko zahlienenie?

Vaša otázka:

Mám dvojročnú dcérku, ktorá často trpí infekciami horných dýchacích ciest, a to ešte ani nenavštevuje materskú škôlku. Moja mama tvrdí, že keď je chorá, nemám jej dávať žiadne mlieko, pretože práve ono má na svedomí zvýšenú tvorbu hlienov. Bežne dávam dcérke piť kravské mlieko.

 

To, že mlieko zahlieňuje, považujem za poveru

mlieko zahlieňujeNa vašu otázku odpovedá MUDr. Katarína Vicianová z 1. detskej kliniky DfNSP a LFUK:

Doteraz som sa nestretla s odbornou medicínskou informáciou, že mlieko hlieni. Považujem to za poveru. Ako možné vysvetlenie jej vzniku môže byť fakt, že ak má dieťa nedokázanú alergiu na bielkovinu kravského mlieka kombinovanú s infekciami dýchacích ciest, tak po vysadení mlieka sa zahlienenie (ako  prejav alergie) zmierni.

Niektorí autori zvažujú súvislosť opakovaných infekcií dýchacích ciest a nerozpoznaného gastroezofagálneho refluxu. Vynechanie „riedkeho“ mlieka môže zmierniť jeho prejavy, čo sa považuje za zmenšenie hlienenia.  Problémy môžu byť spôsobené aj alergiou na kravské mlieko.

Vzhľadom na opakované infekcie horných dýchacích ciest u vašej dcérky odporúčam ušno-nosno-krčné vyšetrenie. V tomto veku majú deti najčastejšie zväčšené nosné mandle, ktoré sú prekážkou fyziologickej funkcie tejto oblasti.

Alergia na bielkovinu kravského mlieka

Zároveň čo najskôr navštívte imunoalergológa. Vaša dcérka môže mať oslabenú imunitu, ale aj alergiu na bielkovinu kravského mlieka. Alergia na bielkovinu kravského mlieka sa u 50 – 80 % detí prejaví príznakmi zo strany tráviaceho systému, 20 – 40 % detí má kožné prejavy a 10 – 25 % detí má prejavy zo strany dýchacieho systému.

Včasné stanovenie príčin opakovaných zápalov horných dýchacích ciest u vašej dcérky je veľmi dôležité ešte pred jej nástupom do škôlky. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: