Učiaca veža pre deti: nový trend alebo praktický nástroj?

Cybex | 6. máj 2024
Učiaca veža pre deti: nový trend alebo praktický nástroj?
foto: Cybex

Zamýšľali ste sa niekedy nad tým, čo všetko môže ovplyvniť učenie a vývoj vášho dieťaťa? A čo jeho výška?

Nedosiahne na vodovodný kohútik, nevidí na stôl alebo kuchynskú linku, polička vo výške očí dospelého je nedostupnou atrakciou. Keby len existovalo niečo, čo pomôže vášmu malému objaviteľovi dosiahnuť tam, kam potrebuje. Aby preskúmal to, čo ho baví - a aby to robil bezpečne a s úplnou stabilitou.

Počuli ste už o učiacej sa veži?

Táto multifunkčná pomôcka má svoj pôvod v koncepcii Montessori pedagogiky, ktorá zdôrazňuje význam samostatného učenia a aktívnej účasti dieťaťa na vlastnom vzdelávaní. 

Učiaca veža sa zvyčajne skladá zo schodíkov a vyvýšenej plošiny na státie, ktorú rámuje bezpečnostná ohrádka. Dieťa tak získa výšku potrebnú napríklad na činnosti pri stole alebo v kuchyni. Dáva mu pocit, že je plnohodnotnou súčasťou rodinného tímu, a umožňuje mu ľahko a bezpečne dosiahnuť na veci, ktoré potrebuje - aj keď je jeho malý vzrast zvyčajne prekážkou. Tento pocit nezávislosti podporuje rozvoj sebaúcty, ktorá sa premieta do všeobecnej spokojnosti, ako aj do nadšenia pri učení sa nových zručností.

Veža je tiež veľkým pomocníkom pre rodičov. Len si spomeňte na všetky tie chvíle, keď sa vaše dieťa natiahlo k vám, aby ste ho vzali do náručia a aspoň sa cítili zapojení do prípravy večere, upratovania alebo inej organizácie. S učiacou vežou má vaše dieťa bezpečný a vyvýšený priestor, ktorý je špeciálne navrhnutý tak, aby bol pohodlný a podporoval správnu ergonómiu. Môžete tak spolu tvoriť, maľovať, vystrihovať, ale aj variť, čistiť si zuby alebo dokonca zbierať jablká v záhrade. Predstavivosti sa medze nekladú a na vežu na učenie sa môžete vždy spoľahnúť.

Ako si vybrať tu najlepší

Pred kúpou by ste mali brať do úvahy najmä bezpečnosť a pohodlie, ale pozornosť si zaslúži aj praktickosť a dizajn. Učiaca sa veža by mala byť v prvom rade stabilná a spoľahlivo navrhnutá, aby sa zabránilo akémukoľvek prevráteniu alebo nehode. Venujte pozornosť kvalite použitých materiálov - mali by byť bezpečné, ľahko umývateľné a bez ostrých rohov. Dôležitá je aj variabilita, t. j. možnosť prispôsobiť vežu výške a potrebám dieťaťa. 

Hitom je napríklad stolička Lemo od spoločnosti Cybex, ktorú môže vaše dieťa používať od narodenia a pomocou praktického príslušenstva ju meniť podľa situácie. V čase obeda ponúka pohodlné sedenie s jedálenským podnosom a o chvíľu neskôr ju sada Lemo Learning Tower lusknutím prstov premení na praktickú a štýlovú učiacu vežu. Keď už hovoríme o štýle, ani ten by ste nemali podceňovať. Lemo rastie s deťmi od narodenia až po dospelosť, preto sa dizajnéri rozhodli pre nadčasový, minimalistický dizajn, vďaka ktorému Lemo dokonale zapadne do každej modernej domácnosti.  

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: