Ste tehotná kávičkárka? Tu je 5 alternatív, za ktoré môžete svoj obľúbený nápoj vymeniť

PR | 25. máj 2023
Ste tehotná kávičkárka?
foto: pexels.com

Našťastie, existuje niekoľko alternatív, ktoré kávu vedia obstojne nahradiť. Prečítajte si, ktoré to sú a aké benefity navyše vášmu telu prinášajú.

Pitie kávy sa pre väčšinu z nás viaže s rituálom. Dávame si ju pri posedení s priateľmi alebo len tak poobede, keď sa vrátime z práce. Mnoho žien sa však počas tehotenstva rozhodne obmedziť alebo úplne vylúčiť pitie kávy. Ak patríte medzi ne, no chýbalo by vám posedenie s kamoškami s teplým nápojom v ruke, nezúfajte. Máte na výber niekoľko alternatív.  

Čakanková káva

Čakanková káva sa pripravuje pražením, mletím a varením koreňov čakanky. Má podobnú horkastú chuť ako káva, no neobsahuje kofeín. Vďaka tomu je skvelou náhradou kávy pre nastávajúce mamičky. Navyše pitie nápoja z čakanky prináša niekoľko výhod. Pôsobí priaznivo na trávenie a znižuje v tele zápal. Ďalším plusom je tiež aj to, že obsahuje draslík, vitamín B6 a C. 

Hoci čakanková káva prináša organizmu nesporné výhody, nie je vhodná pre každého. Ak ste alergické na peľ brezy alebo ambrózie, radšej by ste sa jej mali vyhnúť.

Bezkofeínová káva

Najpoužívanejšou a najviac podobnou náhradou je bezkofeínová káva. Pri jej pití si dávajte pozor, pretože ani ona nie je úplne bez kofeínu. Jedna šálka ho obsahuje približne 0 – 7 mg. Na porovnanie, priemerná šálka bežnej kávy obsahuje približne 70 – 140 mg kofeínu. 

V tehotenstve si však môžete v menšom množstve dopriať aj klasickú kávu. Stačí, ak nepresiahnete odporúčanú dennú dávku kofeínu, ktorú stanovila Americká asociácia pôrodníkov a gynekológov na 200 mg.

Bylinkové čaje

Spolu s kávou je čaj jedným z najobľúbenejších nápojov na svete. Pitie čaju môže mať mnoho zdravotných výhod, od zníženia zápalu v tele až po posilnenie imunitného systému. Ak sa chcete kofeínu úplne vyhnúť, najlepšou voľbou budú pre vás bylinkové čaje, ktoré ho neobsahujú. Vybrať si môžete zázvorový čaj, ktorý pomáha pri trávení, mätový na pálenie záhy a plynatosť alebo šípkový na podporu imunity.

Ak ste veľkou fanúšičkou zeleného a čierneho čaju, môžete vyskúšať čaj z rastliny rooibos. Ten obsahuje minimálne množstvo kofeínu, a navyše je bohatší na antioxidanty.

Tehotná kávičkárka

Chai latte a kurkumové latte

Ak milujete caffe latte a nechcete sa ho vzdať, dobrou alternatívou je chai latte alebo kurkumové latte. Zvyčajne sa pripravujú z čierneho čaju. Preto ak chcete minimalizovať príjem kofeínu, pripravte si jeho bezkofeínovú verziu. Kurkumové latte má silné protizápalové vlastnosti. Počas tehotenstva by ste mali konzumovať 1/2 lyžičky prášku z kurkumy denne. Užívanie väčšieho množstva počas tehotenstva, môže zmeniť hladiny estrogénu v tele a to môže spôsobiť kontrakcie maternice. 

Horúce kakao

Keď hovoríme o kakau, nejde o hnedý instantný prášok alebo horúcu čokoládu. Tie obsahujú veľa cukru a málo živín. Namiesto toho radšej siahnite po pravom kakau vyrobenom z kakaového prášku. Obsahuje totiž horčík, antioxidanty a tiež stimuluje produkciu serotonínu. Najmä v tehotenstve vám tak môže pomôcť pri zmenách nálad. Ani s horúcim kakaom by ste to nemali preháňať. Aj v ňom nájdete malé množstvo kofeínu, takže ho pite s mierou.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: