Rozšírenie jedálnička vášho dieťaťa – najväčšie pochybnosti a obavy rodičov...
Rozšírenie stravy, pridávanie nových jedál a chutí.... to všetko je ďalším veľkým krokom vo vývoji vášho batoľaťa a v učení sa samostatnosti.
Z prvej lyžice sa čoskoro stane samoobslužná miska polievky a kaša bude časom pripomínať jedlá pre dospelých. Kým sa to však stane, rodičia čelia veľkej výzve.
Ako viete, či je vaše dieťa pripravené?
Pripravenosť dieťaťa je veľmi dôležitá pri rozhodovaní, či začať s rozširovaním stravy. Ale kedy je tá správna chvíľa? Je potrebné vziať do úvahy veľa faktorov, ako je vek dieťaťa, fyzický vývoj (schopnosť sedieť a držať hlavu) a emocionálny vývoj (záujem o jedlo, priestor pre nové zážitky), ako aj pripravenosť na samostatné stravovanie. Dajte aj na vlastné postrehy a rodičovský inštinkt – veď matky vedia najlepšie!
Opýtali sme sa mamičiek, čoho sa pri rozširovaní jedálnička najviac báli. Tu sú ich odpovede:
Ako rodič, ktorý sa snaží dať svojmu dieťaťu to najlepšie, verím, že silikónový riad je skvelou voľbou. Tento riad je hypoalergénny a neobsahuje škodlivé chemikálie, čo mi dáva pocit bezpečia, keď z neho moje dieťa jedáva. A neporiadok? Aj keď sa tento problém môže zdať na prvý pohľad triviálny, pre mnohých rodičov je to poriadna výzva. Okamih objavovania nových chutí často znamená umytie polovice bytu vrátane samotného dieťaťa. Preto značka Canpol babies prichádza na pomoc v podobe silikónových podbradníkov a nového riadu s prísavkami.
Ako sa dá silikónový riad Canpol babies využiť pri učením sa samostatného jedenia?
Silikónový riad je flexibilný a odolný, takže sa nemusím báť, keď môj malý nezbedník riad náhodou zhodí. Je nerozbitný, čo mi ušetrí stres a obavy. Pretože nechcem, aby riad padal na zem ako doteraz, vybrala som si misku a taniere s prísavkami. Tento prvok zabraňuje náhodnému skĺznutiu riadu po povrchu stola alebo vrchnej časti stoličky na kŕmenie, čím zabraňuje prevrhnutiu alebo hodeniu riadu na podlahu.
Je silikónový riad ťažké udržiavať čistý?
Naopak! Riad zo silikónu sa veľmi jednoducho čistí. Môžem ho umývať v umývačke riadu, a nemusím sa obávať škvŕn a zápachov. To mi šetrí čas, ktorý môžem venovať svojmu dieťaťu a užívať si naše spoločné chvíle.
Aké výhody má silikón, pokiaľ ide o teplotu jedla?
Silikónový riad odoláva vysokým teplotám, čo znamená, že ho môžem používať aj na teplé jedlo. Nemusím mať obavy, že by sa riad poškodil alebo by mohol byť pre moje dieťa nebezpečný.
A tu je ešte pár zaujímavých faktov od odborníkov:
Existuje niekoľko prvkov súvisiacich s jedlom, ktoré pediatri pozorujú u rodičov malých pacientov:
- S rozširovaním stravy sa neponáhľajte: s týmto procesom sa odporúča začať okolo šiesteho mesiaca s prihliadnutím na pripravenosť a vývoj dieťaťa.
- Je tiež dôležité vyhnúť sa predčasnému odstaveniu mlieka, pretože by malo byť stále hlavnou zložkou stravy dieťaťa.
- Pri rozširovaní stravy sa vyvarujte núteniu dieťaťa do jedla, rešpektujte jeho individuálne preferencie a tempo.
- Do jedál nepridávajte cukor ani soľ, vyhýbajte sa podávaniu produktov, ktoré nie sú vhodné pre vek dieťaťa, ako sú džúsy, med alebo údeniny.
- Príliš dlhé podávanie jedál výlučne vo forme maškrty môže negatívne ovplyvniť napríklad rozvoj rečových schopností, preto sa oplatí postupne zavádzať rôzne textúry a formy jedál.
Rozšírenie jedálnička môže byť chvíľou plnou strachu a neistoty, no treba pripomenúť, že ide o prirodzený proces vývoja dieťaťa, ktorým si jednoducho musíte prejsť. Väčšina detí sa na nové potraviny adaptuje postupne a bez problémov. Je dôležité pristupovať k tomuto procesu s trpezlivosťou a porozumením, pričom treba pamätať na to, že každé dieťa sa vyvíja vlastným tempom. Spoločné skúmanie nových chutí a textúr môže urobiť z rozšírenia jedálnička príjemný zážitok pre dieťa aj pre rodičov.