Rany, pády a nárazy: máte správne reakcie?

PR článok | 4. jún 2024
Rany, pády a nárazy: máte správne reakcie?
foto: Boiron

Žiadne dieťa nie je imúnne voči malému bolestivému zraneniu spôsobenému pádom. Kto ešte nevidel dieťa, ktoré sa vrátilo domov s plačom a s odretými kolenami po nepríjemnom páde? V takýchto prípadoch nie je času nazvyš: do hry musí vstúpiť lekárnička. Antiseptický gél, alkohol 90°... Ak neviete, ktorý výrobok použiť, nič sa nedeje, radi vám poradíme. Prinášame vám prehľad najbežnejších situácií a toho, ako sa zachovať.

Dospievanie znamená experimentovanie, niekedy odvážne, často za cenu malých poranení... Viete, ako reagovať a ako ich liečiť?

Ošetrenie oškretého kolena

Nikdy nepoužívajte 90° alkohol, ktorý je veľmi agresívny, ani prípravky na báze jódu. Najmä pre deti do 3 rokov a všeobecne pre všetkých, u ktorých hrozí alergická reakcia. Vyberte si bezfarebný antiseptický roztok bez alkoholu. Alebo ešte lepšie, na malé poranenia, antiseptický gél. 

Po dôkladnom očistení rany aplikujte dermálnu masť Cicaderma, ktorá podporí hojenie. Cicaderma má podporný účinok pri liečbe odrenín, povrchových rán a trhlín. Obsahuje extrakty z 5 zdraviu prospešných bylín (nechtík lekársky, ľubovník bodkovaný, rebríček obyčajný, poniklec lúčny a rojovník močiarny).

Popálenina

Žiadny ľad, ktorý spôsobuje náhle zúženie ciev, čo bráni krvnému obehu a obmedzuje prísun kyslíka do pokožky. A predovšetkým žiadne tuky, maslo, ktoré podporujú infekciu a maskujú jej výskyt. Popálenú časť tela dajte pod tečúcu chladnú vodu. Masť Cicaderma využijete aj v tomto prípade, lebo je určená aj na liečbu drobných popálenín kože alebo začervenaní kože po slnení.

Dieťa sa vyšplhalo na vysokú stoličku, spadlo a plače.

Utešte ho a sledujte ho počas celého dňa.

Plače: takže nespadlo a nestratilo vedomie, čo by si vyžadovalo okamžité volanie na tiesňovú linku 155. Buďte pokojní, utešte ho a skontrolujte, či dieťa normálne pohybuje rukami a nohami. Mali by ste ho však sledovať aspoň 36 hodín, aby ste zistili prípadnú kómu sekundárne spôsobenú úrazom. Ak dieťa zvracia, je veľmi ospalé alebo zmätené, volajte číslo 155. 

Tvorí sa mu obrovská hrča alebo modrina na čele

Arnica montana aplikovaná okamžite ako gél alebo krém dobre zmenšuje hematóm za predpokladu, že nejde o otvorenú ranu. V tomto prípade je vhodný homeopatický liek Arnica montana 9CH v dávkovaní 5 granúl 4xdenne (počas 2 až 3 dní).

Ľad aplikovaný priamo páli pokožku. Na druhej strane sa odporúča priložiť na hrču hrubý flanel naplnený kockami ľadu aspoň na 10 minút. Masírovanie hrbolčeka alebo modriny môže zväčšiť jeho veľkosť.

Pri úrazoch musí byť liek podaný čo najskôr, aby sa obmedzil vznik modrín a následne bolesti. Je vhodný pri všetkých úrazoch, pádoch a ranách. 1 dávka predstavuje 5 granúl a podáva sa s odstupom od konzumácie jedla. Necháva sa voľne rozpustiť v ústach.

Dieťa krváca z nosa. Čo robiť?

Nakloňte hlavu nad plytkú misku, ale nikdy nie dozadu, aby sa mohla vytvoriť zrazenina, ktorá preruší tok. Jemne stláčajte obe nosné dierky aspoň 10 minút, potom tlak uvoľnite. Nepoužívajte bavlnený knôt, ktorý tvorí zrazeniny, ale ak krvácanie pretrváva, použite špeciálny knôt vyrobený z „hemostatickej“ bavlny.

Zastavenie krvácania môžete podporiť aj homeopatickým liekom Phosphorus 15CH.

Ako odstrániť triesku z ruky?

Použite pinzetu dezinfikovanú 90° alkoholom. Pozor nedezinfikovať ihlu nad plameňom. Keď ihla prechádza cez plameň, vytvorené drevené uhlie sa usadzuje pod kožou, spomaľuje hojenie a môže sa infikovať. Jemne nadvihnite kožu a stlačte ju medzi palcom a ukazovákom, aby sa trieska vynorila a mohli ste ju vybrať. Dezinfikujte. Nechajte vysušiť na vzduchu. Kúpeľ v horúcej vode kožu zmäkčí, ale trieska sa tým neodstráni. Ak je rana po dvoch dňoch stále červená a bolestivá, poraďte sa s lekárom.

Ako vyčistiť ranu?

Najprv si umyte ruky a potom ranu vyčistite vodou. Dôkladne ju opláchnite a potom ranu prekrývajte obkladom namočeným v antiseptiku alebo jeho ekvivalente, pričom vždy postupujte od rany smerom von. Miešaniu produktov sa treba prísne vyhýbať: spôsobuje prudké alergické reakcie, poškodzuje pokožku a v konečnom dôsledku inaktivuje produkty.

Extrakty z bylín obsiahnuté v masti Cicaderma majú protizápalové a antibakteriálne účinky. Cicadermu zakúpite v lekárni.

Dieťa si očividne zlomilo ruku.

Ak kosť nie je posunutá, znehybnite kĺby nad a pod zlomeninou. Na rameno použite záves. Predovšetkým ruku „nenarovnávajte“: zhoršilo by to bolesť a vnútorné poškodenie. Pri hojení zlomeniny nasaďte liek Osteocynesine, ktorý sa používa na úpravu metabolizmu vápnika: pri dekalcifikácii, rastových problémov u detí, pri hojení zlomenín a v rekoncalescencii, taktiež dostupný v lekárni.

Práve si dieťa zlomilo alebo odlomilo trvalý zub.

Po úplnom odstránení zuba a jeho koreňa ho vložte do čistého pohára naplneného mliekom alebo fyziologickým roztokom. Potom do dvoch hodín vezmite dieťa k zubárovi. Ak sa odlomil len malý kúsok, vložte ho do malej krabičky. Zubný lekár sa ho pokúsi prilepiť späť, prípadne ho rekonštituuje pomocou kompozitu.

Dieťa uhryzol pes.

Pohryznutie psom nemôžete liečiť doma, pretože hrozí riziko besnoty a viacerých infekcií. Ranu trikrát umyte mydlovou vodou. Potom ju vydezinfikujte bezfarebným antiseptickým prípravkom, ktorý neobsahuje jód, ortuť ani alkohol. Prekryte sterilným obkladom a poraďte sa s lekárom.

Dieťa uštipla včela.

Vytiahnite žihadlo a poštípané miesto dezinfikujte.

Potrite gélom proti štípancom DAPIS gel. Pôsobí proti svrbeniu, opuchu a je prírodnou alternatívou chemických produktov, vhodný pre celú rodinu. Po nanesení môžete ísť hneď na slnko.

Apis mellifica je homeopatický liek vhodný všade tam, kde je ružový opuch s bodavými alebo pálivými bolesťami a veľkou precitlivenosťou na dotyk. Pri uštipnutí včelou alebo hmyzom sa odporúča Apis mellifica 15CH, 5 granúl každú polhodinu prvé dve hodiny. Pokiaľ ide o malé dieťa, ktoré nedokáže granule cmúľať, tak ich rozpustite v troške vody a podávajte mu roztok po lyžičkách.

Osteocynesine je voľnopredajný homeopatický liek. Pred použitím lieku si pozorne prečítajte písomnú informáciu pre používateľa. O správnom použití sa poraďte so svojím lekárom alebo lekárnikom.
Arnica montana 9CH, Phosphorus 15CH, Apis mellifica 15CH sú voľnopredajné jednozložkové homeopatické lieky bez schválených terapeutických indikácií. Okrem uvedeného riedenia sa môžu použiť aj iné riedenia, no v takomto prípade je použitie veľmi individuálne a dávkovanie spadá do rúk odborníka - lekárnika alebo lekára. Zdroj: Materia medica homeopatica.
Cicaderma je dermálna masť dostupná v lekárni. Pozorne si prečítajte celú písomnú informáciu predtým, ako začnete používať tento liek.
Dapis gél je kozmetický výrobok.

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: