Príbeh mamičky Sandry: Vďaka Trisomy testu som sa uistila o zdraví plodu

Redakcia | 3. september 2019
Príbeh mamičky Sandry: Vďaka Trisomy testu som sa uistila o zdraví plodu

Vraví sa, že na dieťa sa nedá dopredu pripraviť. Skrátka to príde a zmení nám život od základov. No myslím, že to nie je celkom pravda.

Vďaka unikátnemu TRISOMY testu sa na niektoré veci pripraviť dá. Niekedy nejde len o to poznať pohlavie bábätka. Je to viac, ako len vyberať medzi ružovou či modrou. Je to úžasná a jedinečná možnosť spoznať pravdu o zdraví môjho dieťatka a pripraviť sa na jeho príchod už dnes, bez bolesti a strachu.

Chcela som skutočné šťastie...

Dovoľte mi, aby som sa s vami podelila o náš príbeh. Volám sa Sandra a mám 39 rokov. Svojho milovaného manžela som spoznala po veľmi nevydarenom vzťahu.

Môj predchádzajúci partner mal dosť manipulatívne sklony. Stále ma presviedčal o tom, že bez detí bude náš spoločný život jednoduchší. Môžeme cestovať, užívať si a venovať sa jeden druhému. Každú moju úvahu o tom, že je čas na to, aby sme boli traja, zahnal do kúta skôr, ako som mu mohla úprimne povedať, po čom naozaj túžim JA. Roky mi pribúdali a ja som časom pochopila, že bude lepšie odísť a vymeniť život v zlatej klietke za to, čo ma urobí naozaj šťastnou. 

Našla som lásku, no budeme traja?

Po roku od tohto nešťastného rozchodu som ho stretla. Igora, môjho manžela. Už po pár mesiacoch sme sa zhodli na tom, že rodina je to, čo chceme obaja zo všetkého najviac. Začali sme spolu bývať, zasnúbili sme sa a po pol roku sme vystrojili malú skromnú svadbu. A keďže moje biologické hodiny odbíjali o minútu 12, na nič sme nečakali a pustili sme sa do práce.

Už po 2 mesiacoch snaženia sa mi podarilo otehotnieť. Mala som pocit, že som najšťastnejšia žena pod slnkom. Mala som všetko, čo som si vždy priala, skvelého manžela a pod srdcom vytúžené dieťatko. Čakala ma prvá návšteva gynekológa, aby potvrdil tehotenstvo a spravil všetky potrebné vyšetrenia. 

Som tehotná, no nie som najmladšia

Lekár potvrdil moje tehotenstvo, no vzhľadom aj na môj vek mi ihneď navrhol absolvovať prenatálne skríningové vyšetrenie – TRISOMY test, ktorý dokáže s veľkou presnosťou vylúčiť najčastejšie genetické poruchy, tzv. trizómie chromozómov plodu 21, 18 a 13, ktoré sú príčinou Downovho, Edwardsovho a Patauovho syndrómu.

Navyše neinvazívnym, bezpečným a bezbolestným spôsobom z mojej krvi už v 11. týždni tehotenstva. Povedal mi, že riziko výskytu týchto ochorení u dieťatka sa zvyšuje najmä so stúpajúcim vekom matky a že to súvisí najmä s vekom vajíčka. Predpokladá sa, že s pribúdajúcim vekom ženy je jej dozrievajúce vajíčko počas ovulácie náchylnejšie na možné chybné delenie. A ja už predsa nie som najmladšia (smiech).

Radostné správy v tak krátkom čase...

TRISOMY test indikoval môj gynekológ, sumu za vyšetrenie som zaplatila priamo v ambulancii a výsledky z laboratória boli v jeho rukách už do 5 pracovných dní od odberu krvi. A to všetko bez zbytočnej bolesti a strachu o dieťatko. A ak to nie je nutné (čo v mojom prípade, našťastie, nebolo), chcela som sa vyhnúť amniocentéze, s ktorou je spojené aj zvýšené riziko spontánneho potratu. To sa mi aj vďaka TRISOMY testu úspešne podarilo a invazívny odber plodovej vody nebol potrebný. Je krásne, že sme sa dozvedeli nielen radostné správy, že je naše bábätko zdravé, ale vedeli sme aj pohlavie nášho dieťatka, už v 12 týždni tehotenstva.
trisomy test 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: