Prestrihnutie pupočníka: kedy je ten správny čas?

PR | 10. august 2022
Prestrihnutie pupočníka
foto: Shutterstock

Ak čakáte dieťatko, pravdepodobne už viete o mnohých lekárskych zásahoch, ktoré sa spájajú s pôrodom. Niektoré z nich, ako napríklad epidurál, si môžete vybrať, iné, ako napríklad núdzový pôrod cisárskym rezom, zasa môžu byť z lekárskeho hľadiska nevyhnutné. Jednou z možností, o ktorej ste možno počuli, je dotepanie pupočníka. O čo ide?

Novonarodené bábätko môže prostredníctvom pupočníka získať určitý objem krvi v závislosti od toho, kedy pôrodník prestrihne pupočnú šnúru a preruší tým prívod krvi z placenty do dieťaťa. Jednu minútu po pôrode tak môže získať 80 ml krvi, po 3 minútach až 100 ml. V prepočte to predstavuje asi 40 až 50 mg železa naviac, avšak zároveň aj vzostup hodnôt hemoglobínu. Kedy je teda najideálnejšie pupočník prestrihnúť?

Čo odporúčajú odborníci?

V posledných desaťročiach sa uprednostňovalo pupočník prerušiť ihneď po pôrode. V súčasnosti sa však o tom, či pupočník prestrihnúť skôr alebo neskôr, vedú debaty na celom svete. Kým napríklad Svetová zdravotnícka organizácia odporúča prestrihnutie pupočníka jednu až tri minúty po pôrode, podľa Amerického združenia pôrodníkov a gynekológov je ideálnym časom 30 až 60 sekúnd po pôrode.

Čo je dotepanie pupočníka?

„Za skoré prerušenie pupočníka považujeme také, ktoré sa udeje spravidla do 20 až 30 sekúnd od narodenia bábätka. Oneskorené prerušenie pupočníka môže nastať od 30 sekúnd do takzvane nekonečna,“ vysvetľuje molekulárna genetička a odborná poradkyňa banky pupočníkovej krvi Cord Blood Center MSc. Dominika Valent Raffajová. Na Slovensku sa na rozdiel od iných krajín nesprávne používa aj pojem „dotepanie“ pupočníka, ktorý nemá špecifický čas, pretože sa môže stať, že pupočník už netepe v momente, ako sa porodí placenta, ale aj, že bude tepať ešte 5 minút. Ak by sme však chceli termíny uviesť na správnu mieru, dotepanie pupočníka môžeme stotožniť s oneskoreným prerušením pupočníka. 

Skoré verzus oneskorené prerušenie pupočníka

„Výskumy, ktoré doteraz prebehli a publikované štúdie hovoria o tom, že dotepanie pupočníka má veľký význam u predčasne narodených detí, teda u detí, ktoré sú narodené do 37. týždňa. Ukazuje sa totiž, že takéto oneskorené prerušenie pupočnej šnúry má za následok zníženie novorodeneckých komplikácií,“ pokračuje odborníčka. 

Na druhej strane, u zdravých donosených novorodencov tieto informácie nie sú až také jasné. Pravdou je, že oneskoreným prerušením pupočníka chceme predísť častému problému malých detí, a to anémii. „Ale tým, že dostaneme do dieťatka viac krvi, dostávame tam aj viac červených krviniek, ktoré môžu viesť k novorodeneckej žltačke,“ približuje molekulárna genetička Valent Raffajová. Tá môže byť nepríjemnou komplikáciou – štúdie potvrdili minimálne dvojpercentný nárast potreby fototerapie u detí, ktoré mali oneskorene prerušený pupočník. 

„Čo sa týka železa, vieme, že deti, ktorým bol prerušený pupočník neskôr, mali 48 hodín po pôrode vyššie hodnoty železa ako tie, ktorým bol pupočník prerušený do 20 sekúnd, ale v období dvanástich mesiacov nebol medzi týmito deťmi žiaden rozdiel,“ dodáva molekulárna genetička.

O kmeňové bunky z pupočníkovej krvi neprídete

Predstava, že čím viac pupočníkovej krvi prejde do bábätka v rámci pôrodu, tým lepšie, preto nie je vedecky podložená. Podľa molekulárnej genetičky kmeňové bunky v tom momente nespravia žiaden zázrak v zmysle, že by dieťatko nedostalo leukémiu alebo inú chorobu. Takisto nie je potvrdené, že by zdraví donosenci, ktorým bol pupočník prestrihnutý oneskorene, mali lepší neurologický vývoj.

Dotepanie pupočníka a odber pupočníkovej krvi

„Myslím si, že je dôležité, aby tieto veci nesúperili, ale išli ruka v ruke: aby sme na jednej strane vedeli získať výhody oneskoreného prerušenia pupočníka a na druhej strane neovplyvnili kvalitu pupočníkovej krvi, najmä to množstvo buniek, ktoré z nej vieme získať,“ pokračuje odborníčka. Pupočník by sa preto mal prestrihnúť 30 až 60 sekúnd po pôrode. Týmto spôsobom podľa odborníčky dieťatku poskytneme aj viac železa, ale zas nie až toľko, aby sme výrazne zvýšili riziko žltačky. 

Odber aj pri predčasniatkach

Čas dotepania pupočníka však nemá žiadny vplyv na odber tkaniva pupočníka a placenty. Ak sa rodičia rozhodnú pre dlhšie dotepanie pupočníka alebo ak sa bábätko narodí predčasne, je vhodné zvážiť typ odberu, ktorého súčasťou je aj odber pupočníkovej krvi zo žíl placenty (nie len z pupočnej šnúry) a tiež tkanivo pupočníka a placenty

"Takto vieme bábätku poskytnúť krv, ktorú potrebuje na to, aby sa lepšie adaptovalo, a zároveň mu uchováme dostatok buniek, aby malo do budúcnosti poistku, ak by sa nebodaj niečo stalo,“ uzatvára molekulárna genetička MSc. Dominika Valent Raffajová. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: