Biela pastelka: Zbierka pomáha tisícom nevidiacich a slabozrakých už 23 rokov

Biela pastelka | 20. september 2024
Biela pastelka: Zbierka pomáha tisícom nevidiacich a slabozrakých už 23 rokov
foto: Eva Amzler

Biela pastelka patrí k desiatim najväčším a najdôveryhodnejším zbierkam na Slovensku.

23. ročník verejnej zbierky Biela pastelka 

Verejnú zbierku Biela pastelka organizuje od roku 2002 Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska (ÚNSS). Cieľom zbierky je získanie finančných prostriedkov na podporu ľudí so zrakovým postihnutím. Biela pastelka patrí medzi 10 najväčších a najdôveryhodnejších zbierok na Slovensku.  

Hlavným zbierkovým dňom tohto roku je 20. september 2024. V uliciach slovenských miest a obcí budú tisícky dobrovoľníkov rozdávať bielej pastelky darcom, ktorým nie je osud ľudí so zrakovým postihnutím ľahostajný. Ambasádormi zbierky sú Adela Vinczeová, Robo Roth a Fero Joke. 

Tohto roku sa bude hovoriť o Braillovom písme

Každoročne sa organizátori v spojitosti so zbierkou snažia upozorniť aj na niektorú z dôležitých tém – problematika zamestnávania nevidiacich a slabozrakých; príbehy ľudí, ktorým Biela pastelka pomohla; bariéry v elektronickom svete, teda pre ľudí so zrakovým postihnutím (ne)čitateľné dokumenty, webové sídla, rôzne dokumenty i osobné účty.

Tohto roku sa bude hovoriť o Braillovom písme i jeho absencii v bežnom živote ľudí so zrakovým postihnutím (napr. na rôznych potravinách, drogérií, v službách... a pod.) 

Ročne sa do zbierky zapojí viac ako 300 miest a obcí Slovenska a 3 500 – 4 500 dobrovoľníkov, Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska vydá do ulíc minimálne 2 000 zbierkových pokladničiek. 

Biela pastelka: Zbierka pomáha tisícom nevidiacich a slabozrakých už 23 rokov

Aj vďaka zbierke Biela pastelka: 

  • Môžeme pomôcť 3 000 klientom, ktorým sme venovali vyše 26 000 hodín odbornej pomoci.
  • 1 900 nevidiacim a slabozrakým sme poradili zorientovať sa v spleti zákonov zo sociálnej oblasti, poskytli sme im sociálno-právne poradenstvo, pomohli im s kontaktovaním a komunikáciou s úradmi, aby mohli získať príspevky, pomôcky pre ľudí so ZP, ktoré im uľahčujú život. Hovoríme aj o tom, aby vedeli, na čo majú nárok a neostýchali sa za status občana s ťažkým zrakovým postihnutím.
  • 1 400 klientov si mohlo vylepšiť svoju každodennosť, pretože sme im pomohli s výberom správnych optických a kompenzačných pomôcok, naučili sme ich používať a uľahčiť si tak bežné činnosti. O čo napr. ide? Optické či digitálne lupy, PC so zväčšovacím alebo hovoriacim programom, používať MT pre nevidiacich či dotykové MP, využívať v nich rôzne aplikácie, updaty programov, každodenné pomôcky: colortest (používa sa na rozlíšenie farby oblečenia – využíva sa pri obliekaní či triedení bielizne do pračky), hovoriaca váha, digi kalendár, hodinky a pod.
  • Aj vďaka BP sa môže našich viac ako 2 600 členov združovať v základných organizáciách a realizovať rôzne aktivity podľa svojich predstáv, možností, záujmov – výlety, kultúrne aktivity, súťaže, tvorivé dielne. Všetky však spája jedno: plnohodnotne prežitý čas v prijímajúcom prostredí. Zároveň v ZO môžu zdieľať svoje skúsenosti, poradiť si v rôznych životných situáciách, niekedy pomáha už len to, že človek zistí, že sú na tom aj iní podobne a dokážu sa tešiť zo života...
  • Pripomienkovali sme viac ako 200 zákonov, vyhlášok, dokumentov, v ktorých sme sledovali, či sú zachované práva ľudí so zrakovým postihnutím.
  • Snažíme sa odstraňovať bariéry: komunikujeme s developermi, architektmi a pripomienkujeme budúce i realizované stavby z hľadiska bezbariérovosti. Konkrétne sme pripomienkovali 241 projektov pre stavebné konanie, 148 projektov pre územné konanie a zúčastnili sme sa 75 kolaudačných konaní.
  • Prístupné múzeá, výstavy, festivaly – aj vďaka Bielej pastelke môžeme poskytovať cenné rady všetkým, ktorí realizujú kultúrne podujatia a majú záujem otvoriť sa aj ľuďom so ZP. 

Biela pastelka: Zbierka pomáha tisícom nevidiacich a slabozrakých už 23 rokov

Podporte Bielu pastelku aj vy!

Ľubovoľným príspevkom do prenosnej pokladničky dobrovoľníkov Bielej pastelky v uliciach slovenských miest a obcí v piatok 20. septembra 2024.
Zaslaním SMS na skrátené číslo 820 s ľubovoľným textom v hodnote 2 € v sieti všetkých operátorov.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: