Pripravení na škôlkarsku premiéru?

redakcia | 1. september 2011
Pripravení na škôlkarsku premiéru?

Nástup do materskej školy je pre vaše dieťa dôležitým zlomom v jeho živote. Nielen preto, že bude od vás odlúčené na niekoľko hodín v priebehu dňa. Ste na túto situáciu náležite pripravení?

Nástup do materskej školy je pre vaše dieťa dôležitým zlomom v jeho živote. Nielen preto, že bude od vás odlúčené na niekoľko hodín v priebehu dňa. Aj hry s inými deťmi, konfrontácie so skupinou neznámych tvárí a vyššie požiadavky na samostatnosť sú úplne nové. Hlavne prvý deň v škôlke je celkom výnimočný, mnoho detí je práve v tento deň prvýkrát dlhšiu dobu mimo domova.

Doteraz sa dieťa koncentrovalo predovšetkým na rodinu. V škôlke ale už nehrá hlavnú rolu, musí si vybojovať miesto v skupine. A to nie je pre našich najmenších také jednoduché, zato však veľmi dôležité, pretože to rozvíja ich sociálne schopnosti.

Táto nová etapa v živote predstavuje pre mnoho detí krízu. Reakciou na túto krízu môžu byť stavy, kedy sa niektoré deti dočasne vracajú späť na vývojovo nižšiu úroveň, začnú sa v noci pocikávať alebo vyžadujú od rodičov ochranu.

Majte teda ako rodičia na pamäti fakt, že nie všetky deti zvládnu nástup do škôlky bez problémov. Existuje však niekoľko rád a trikov, ako deťom tento zásadný životný krok pomôcť zvládnuť.

Prvé dni v materskej škole

• Keď príde deň D, prvá návšteva škôlky, dohodnite si s dieťaťom presný čas, kedy preňho prídete, a sľúbte mu, že to dodržíte.

• Vyhnite sa dlhým rozlúčkovým scénam.

• Aj váš vlastný postoj k materskej škole je veľmi dôležitý. V každom prípade by ste mali mať dôveru v učiteľky v MŠ, ktorým zverujete svoje dieťa. Vaše dieťa vycíti, pokiaľ si nie ste istí, a bude reagovať strachom.

• Je potrebné aj to, aby ste prekonali svoju vlastnú izoláciu. Pre mnoho rodičov je ťažké „vzdať sa“ dieťaťa. Dostanú strach, že už nebudú potrební, že dieťa je už samostatné a oni stratili zmysel života.

• Mali by ste bez pochýb dôverovať schopnostiam svojho dieťaťa, že si nájde kamarátov a zvládne požiadavky, ktoré na neho budú kladené.

• Pokiaľ vo vás drieme strach, že to nezvládne a zlyhá, bude vaše dieťa neisté, pretože deti majú veľmi citlivé „anténky“ a rýchlo zachytia obavy rodičov.

• Osloboďte sa teda od svojho vlastného strachu. Pokiaľ by malo vaše dieťa problémy, určite nebudú spôsobené tým, že ste zlá mama alebo zlý otec. Potiaže sú celkom normálne, dieťa ich musí prekonať – a to prispieva k jeho vývoju.

Rodičia túto situáciu poznajú

Privediete svoje dieťa do škôlky a ono od vás jednoducho nechce ísť samé. Vymýšľa si všetko možné a pevne sa drží ako kliešť. Cítite bolesť dieťaťa. S ťažkým srdcom a zlým svedomím sa vymaníte zo zovretia, počúvate za dvermi a pochybujete, či sa má vaše dieťa skutočne dobre. Zatiaľ čo vy ešte dlho premýšľate, či ste naozaj urobili dobre, že ste tam dieťa nechali bez vás, dieťa sa už dávno rozptýlilo a hrá sa s novými hračkami.


 Tip MAMA a ja:

Napriek tomu, že chápete, ako je vášmu dieťaťu ťažko, nenechajte sa obmäkčiť a nevezmite plačúce dieťa domov, alebo dokonca k sebe do práce. Deti sa vo väčšine prípadov ukľudnia v momente, keď im rodičia zmiznú z dosahu. Deti samozrejme vycítia, že aj rodičia sú v tejto situácii nesvoji. Výraz tváre, držanie tela, váhanie, či už ísť, alebo ešte chvíľu ostať – to všetko prezrádza neistotu rodičov.

Sú to často rodičia, kto deťom sťažuje rozlúčenie. Dieťa sa väčšinou nechá po krátkom čase od smútku odpútať a veľmi rýchlo si zvykne na novú situáciu. Príliš predlžované rozlúčkové ceremoniály sú kontraproduktívne. Až 90 % učiteliek v jednej nemeckej štúdii udáva, že veľkou príťažou v ich práci je to, že sa matky nedokážu odpútať od svojich detí. Psychológovia radia: „Ak je mama v prvých týždňoch príliš precitlivelá a sama sťažuje rozlúčenie s dieťaťom, je dobré popremýšľať, či by túto jej úlohu nemal radšej prevziať otec.“

Darčeky

Pretože rituály sú z psychologického hľadiska dôležité, práve psychológovia odporúčajú na prekonanie tejto prechodnej situácie v prvý deň škôlky nasledovné:  „Majte pripravený darček. Ten poskytne – podobne ako šlabikár v prvej triede ZŠ – nástupu do škôlky rituálny rámec. Darčekom môže byť fľaša s obrázkami na pitie, nádoba na desiatu alebo nové tenisky – hlavné je, že to bude niečo, čo dieťa dobre využije.“

Plakať i smiať sa zároveň

Prvý deň v škôlke (ale aj tie ďalšie) kolíšu deti medzi radosťou a obavami, medzi hrdosťou a skepsou. Ide o obdobie plné protichodným emócií. Smiať sa, plakať – alebo oboje naraz? V čase okolo nástupu do materskej školy je tak trochu narušený aj chod celej rodiny. Aj mamy a otcovia bojujú so zmiešanými pocitmi. Nezriedka cítia smútok z toho, že dieťa je už veľké a nebude sa celý deň hrať doma. Niektoré mamy zažívajú dokonca pocity viny, keď zverujú svoje dieťa do cudzích rúk. Na druhej strane ale pociťujú radosť z toho, že budú mať opäť viac času na svoje aktivity, na svoju prácu.

Otázka osobnosti

Či trvá adaptačná fáza len pár dní alebo niekoľko týždňov, to sa u detí líši. Pretože to, ako ľahko alebo ťažko si deti zvykajú v novom prostredí má síce dočinenia s tým, či má dieťa 2,5 či 3,5 roka – ide však omnoho viac o otázku osobnosti a iné okolnosti.  Možno sa práve začínajúcemu škôlkarovi narodila sestrička alebo mama opäť nastúpila do zamestnania. Tieto okolnosti môžu u dieťaťa vzbudzovať neistotu. Typické znaky toho, že dieťa sa ešte s takými situáciami nevyrovnalo, sú potiaže pri nadväzovaní kontaktov a agresivita.

S nácvikom to ide ľahšie

Pokiaľ dieťa vykazuje takéto známky správania, odborníci odporúčajú, aby sa rodičia včas skontaktovali s učiteľkami v materskej škole a objasnili si otázky ako: Správalo sa takto dieťa už i v iných zariadeniach (jasliach, materskom centre a pod.)? Ako sa dieťa správa doma? Povedalo rodičom, čo sa mu v škôlke nepáči? Vzájomná otvorenosť je v takýchto prípadoch veľmi dôležitá. Tým je možné integráciu dieťaťa aktívne podporiť.

S novou situáciou sa ľahko vysporadúvajú väčšinou deti, o ktoré sa už okrem rodičov predtým staral niekto cudzí, napr. pestúnka, alebo deti, ktoré navštevovali jasle. Pre ne býva prechod spravidla plynulejší, v konečnom dôsledku už vedia, čo je rozlúčenie. Aj tu sa však môžu vyskytnúť problémy. Nezriedka sa rodičia sťažujú na to, že deti, ktoré predtým navštevovali jasle, sú vo svojich schopnostiach podceňované. Jesť, obliecť sa, ísť na toaletu – to všetko sú veci, ktoré už tieto deti ovládajú. Rodičia aj učitelia by teda v takomto prípade mali dbať na to, aby deti nerobili krok späť vo svojom vývoji.

Čomu sa vyhnúť prvý deň?

Vyhnite sa vetám ako: „Pozri, Janko tiež neplače!“  alebo „Nevyvádzaj tu takto!“, aj vyhrážok typu „Pokiaľ nepôjdeš pekne za deťmi, nepôjdeme v sobotu do bazéna“. Tiež „povzbudenia“ ako „Veď si už veľké dievčatko“ alebo „Indiáni predsa neplačú“ sa míňajú účinku a sú nevhodné.

Oslavujte!

Urobte z prvého dňa v škôlke malú slávnosť. Nie je to predsa len taký „obyčajný“ deň. Ráno môžete dieťa zobudiť s novou hračkou – kamarátom, ktorý s ním pôjde do škôlky tiež, alebo mu po návrate domov pripravte obľúbený dezert. Na malú párty môže prísť aj babička s dedkom, ktorí sa novopečeného škôlkara s primeranou vážnosťou na všetko opýtajú a nezabudnú ho pochváliť, aký je šikovný a veľký... a ako to krásne zvláda!

 


 

Tak ako, milí rodičia? Zviera i vám žalúdok, aj vy máte v hlave mnoho myšlienok a zajtra je ten deň, kedy sa váš malý poklad stane veľkým škôlkarom? Želáme vám všetkým vykročenie tou správnou nohou, rýchlu adaptáciu a hlavne čo najmenej slzičiek... aj keď tým našim, rodičovským, sa v takýchto momentoch asi nevyhneme.

...A viete čo? Napíšte nám potom o vašom prvom dni, o tom, ako si zvykáte i o tom, ako si zvykajú vaši škôlkari! Vaše riadky čakáme na adrese fialova@orbisin.sk.

 

 

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: