Mokrá postieľka - II. časť

Zuzana Balogová | 11. marec 2013

Nočné pomočovanie (nočná enuréza) patrí medzi prechodný problém, ktorý však často spôsobuje rodinný stres. O nočnom pomočovaní hovoríme u dieťaťa staršieho ako 5 rokov, u ktorého od narodenia pretrváva pomočovanie počas spánku (primárna nočná enuréza). Nočné pomočovanie (enuréza) sa definuje ako mimovoľný únik moču v noci u dieťaťa staršieho ako 5 rokov bez dokázaného vrodeného alebo získaného defektu centrálnej nervovej sústavy a močového systému.

Nočné pomočovanie (nočná enuréza) patrí medzi prechodný problém, ktorý však často spôsobuje rodinný stres. O nočnom pomočovaní hovoríme u dieťaťa staršieho ako 5 rokov, u ktorého od narodenia pretrváva pomočovanie počas spánku (primárna nočná enuréza). Nočné pomočovanie (enuréza) sa definuje ako mimovoľný únik moču v noci u dieťaťa staršieho ako 5 rokov bez dokázaného vrodeného alebo získaného defektu centrálnej nervovej sústavy a močového systému.

Diagnostika

Diagnostika nočnej enurézy spočíva v:

  • kompletnej anamnéze – poskytnutie informácii o dieťati, rodine, škôlke, možných problémoch (sociálnych i zdravotných) atď.,
  • fyzikálnom vyšetrení dieťaťa,
  • vyšetrení krvi,
  • vyšetrení moču (vyšetruje sa jednorázový moč, moč zozbieraný za určitý časový úsek-napr.3 alebo 24 hod.),
  • kompletnom nefrologickom alebo urologickom vyšetrení (vyšetrenie močového traktu),
  • USG vyšetrení,
  • v prípade potreby vylúčenia porúch inervácie (zásobenie nervovými vláknami) močového mechúra alebo vylúčenia vrodenej anomálie miechy a chrbtice sa indikuje neurologické vyšetrenie,
  • niekedy je potrebné aj psychologické vyšetrenie.

Liečba

Rodičia pomočujúcich sa detí by si mali uvedomiť, že tento problém sa dá bezpečne a hlavne účinne liečiť. Je preto chybou čakať (niekedy aj niekoľko rokov), kým dieťa z nočného pomočovania vyrastie alebo na ňom skúšať rôzne „zaručené“ postupy, ktoré v konečnom dôsledku vedú k neúspechu a vystavujú tým dieťa zbytočnému stresu. Je potrebné odhodiť obavy zo svojho zlyhania a navštíviť lekára, ktorý na základe výsledkov rôznych potrebných vyšetrení určí liečbu.

Podstatou liečby je napodobniť prirodzenú schopnosť organizmu regulovať množstvo nočného moču na normálne hodnoty.

Liečba nočnej enurézy obvykle začína rôznymi opatreniami v dennom režime dieťaťa. Ide o tzv. režimové opatrenia, medzi ktoré patrí najmä spánkový režim, pitný režim, režim močenia ale i pozitívna motivácia dieťaťa.

Ak tieto opatrenia nevedú k požadovanému výsledku, nastupuje farmakologická terapia. Dieťaťu sa podávajú lieky s obsahom dezmopresínu vo forme tabletiek, nosového spreja alebo rýchlorozpustných tabletiek pod jazyk.

Liečbu vykonávajú detskí nefrológovia (odborní lekári zaoberajúci sa ochoreniami obličiek) alebo pediatri. Vhodná je aj podporná liečba detským psychológom.

Liečba môže byť dlhodobá a jej cieľom je pomôcť dieťaťu vrátiť sa do bežného života jeho rovesníkov.

Veľmi dôležitá je aj spolupráca s lekárom, ktorý dieťa lieči. Má byť založená na dôvere, rodič by mal byť otvorený a poskytovať lekárovi pravdivé informácie a odpovede aj na otázky pre neho možno niekedy nepríjemné a osobné ale potrebné pre správne stanovenie diagnózy. Súčasťou liečby je aj vedenie Pitnej a mikčnej karty a Zápisníka suchých nocí.

Pitný režim a strava

Tak, ako dospelý človek aj organizmus dieťaťa musí počas dňa prijať dostatočné množstvo tekutín (aspoň 1 liter denne, pri fyzickej námahe a v lete aj viac). Najdôležitejšie u detí trpiacich nočným pomočovaním je správne rozdelenie pitia počas dňa. Minimálne polovicu (aspoň 3 poháre) by malo dieťa vypiť ráno a v doobedňajších hodinách, zvyšok poobede.

V poobedňajších a večerných hodinách nedávajte dieťaťu sladené nápoje, nápoje s obsahom kofeínu alebo teínu (cola, čierny čaj)), lebo tie vedú k zvýšenej produkcii moču. Ak je dieťa smädné, ponúknite ho čistou vodou.

Platí, že 1 hodinu pred spaním dieťa nemá prijímať žiadne tekutiny.

Aj strava môže mať vplyv na nočné pomočovanie. Ak má dieťa sklon k zápche, snažte sa jej predísť (podávajte mu pestrú stravu s obsahom vlákniny, celozrnné pečivo, chlieb...).

Pomočujúcim sa deťom nedávajte na večeru jedlá s vysokým obsahom vody (polievky, kompóty, omáčky, ovocie a zeleninu – napr.melón, uhorky), sladké, slané a korenisté jedlá.

Ak sa dieťa lieči farmakologicky (liekmi) je potrebné obmedzenie príjmu tekutín 1 hodinu pred a 8 hodín po podaní lieku na maximálne 2 dcl.

Tiež je potrebné ustrážiť tzv.“skrytý“ príjem vody napr.pri kúpaní, sprchovaní, umývaní zubov.

Režim močenia

Dbajte, aby dieťa cez deň pravidelne a riadne močilo (v 2-3 hodinových intervaloch) a nenechávalo močenie na poslednú chvíľu. Večer tesne pred spaním ho dajte vymočiť a to isté zopakujte po 2 hodinách spánku.

Ak má dieťa aj iné problémy súvisiace s močením, napr.odkvapkávanie moču, nútenie na močenie a iné, zaznamenajte si to a upovedomte o tom svojho lekára.

Lekár vám môže poradiť aj špeciálne cviky na ovládanie a zlepšenie činnosti močového mechúra a dolných močových ciest. Pomocou týchto cvikov môže dôjsť k zvýšeniu sebadôvery dieťaťa (dieťa je schopné kontrolovať svoj močový mechúr).

Spánkový režim

V spánkovom režime by sa malo dodržiavať niekoľko zásad:

  • ukladať dieťa do postele v rovnakú hodinu,
  • dieťa má mať vlastnú posteľ s ľahkou prikrývkou,
  • pred spaním izbu vyvetrať,
  • plienky na noc používajte iba vtedy, ak ich dieťa toleruje, ak nie, radšej použite nepremokavé plachty z prírodných materiálov alebo gumovú podložku pod posteľnú plachtu,
  • presvedčte sa, či je pre dieťa WC dostupné aj v noci (aká je vzdialenosť z jeho izby na WC, či sa samo nebojí, či je osvetlená chodba k WC), prípadne mu ponúknite, že môže močiť do nočníka umiestneného v jeho izbe,
  • zobuďte dieťa na močenie po 2 hodinách spánku,
  • večer a pred spaním minimalizujte stresy (napr.písanie domácich úloh, hádky, pozeranie televízie).

Pozitívna motivácia dieťaťa

Nech robíte čokoľvek, nikdy by ste nemali zabúdať na pochvalu a motiváciu dieťaťa. To isté platí aj pri pomočovaní. Každé dieťa si zaslúži pochvalu, úsmev aj za snahu niečo urobiť (u pomočujúceho sa dieťaťa to môže byť napr. za to, že sa samo vymočilo pred spaním bez upozornenia rodičov, že sa samo v noci zobudilo a išlo sa vymočiť, za „suchú“ noc, za pomoc pri výmene posteľnej bielizne atď.). V žiadnom prípade nie je na mieste dieťa za pomočovanie obviňovať alebo ho dokonca trestať.

Rozprávajte sa s dieťaťom a posilňujte jeho sebavedomie. Motivovať ho môžete aj malými odmenami za určitý počet „suchých“ nocí (kino, výlet do ZOO, návšteva zábavného parku a i.).

Výsledky z každej noci si zaznamenávajte do Zápisníka suchých nocí, napr.slniečkom, hviezdičkou alebo nálepkami, ktoré má dieťa rado.

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: