Mokrá postieľka - 1. časť

Zuzana Balogová | 15. február 2013

Mokrá postieľka predškoláka alebo Nočné pomočovanie detí... čo s tým?  

Máte doma krásne, šikovné, veselé dieťa. Starosti vám však robí jeho mokrá postieľka po rannom zobudení. Čo s tým?

Nočné pomočovanie (nočná enuréza) patrí medzi prechodný problém, ktorý však často spôsobuje rodinný stres. O nočnom pomočovaní hovoríme u dieťaťa staršieho ako 5 rokov, u ktorého od narodenia pretrváva pomočovanie počas spánku (primárna nočná enuréza). Nočné pomočovanie (enuréza) sa definuje ako mimovoľný únik moču v noci u dieťaťa staršieho ako 5 rokov bez dokázaného vrodeného alebo získaného defektu centrálnej nervovej sústavy a močového systému.

Príčiny pomočovania

Organizmus človeka má schopnosť kontrolovať tvorbu moču a močenie. Podobne ako reč sa aj táto schopnosť u detí vyvíja postupne, t.zn.u niekoho skôr, u iného neskôr. Najprv dieťa dokáže kontrolovať tvorbu a výdaj moču cez deň (okolo 3.roku života) a neskôr aj v noci.

Ako vieme, moč sa tvorí v obličkách. Množstvo vyprodukovaného moča riadi dôležitá látka v organizme, ktorej sa v noci tvorí viac. Jej zvýšená produkcia paradoxne zmenšuje objem vyprodukovaného moču, čo spôsobí, že napĺňanie močového mechúra je pomalšie a močový mechúr sa nemusí v noci vyprázdniť.

U detí trpiacich nočnou enurézou je vlastná tvorba tejto dôležitej látky v noci nedostatočná. To má za následok zvýšenú tvorbu moču počas noci, čo vedie k preplneniu močového mechúra. Dieťa nevie rozoznať signály vychádzajúce z preplneného močového mechúra a zobudiť sa na močenie. Výsledkom je vymočenie sa do postele počas spánku bez schopnosti dieťaťa zabrániť tomu vlastnou vôľou.

Pri nočnom pomočovaní môže ísť aj o genetickú predispozíciu. Ak sa v detskom veku pomočoval jeden z rodičov, je takmer 50% predpoklad, že sa bude pomočovať aj jeho potomok. Ak sa pomočovali obaja rodičia, pravdepodobnosť pomočovania je ešte vyššia.

Za „chvíľkovým“ pomočovaním možno hľadať:

  • prechladnutie,
  • reakciu dieťaťa na stresovú situáciu v rodine (hádky, strata blízkej osoby),
  • žiarlivosť, narodenie súrodenca,
  • sťaženú adaptáciu v novom prostredí (napr. sťahovanie, nástup do škôlky).

Ak takéto pomočovanie naberá pravidelnosťou na intenzite a pretrváva viac ako 2-3 mesiace, je potrebné hľadať inú príčinu.

Medzi ďalšie príčiny nočnej enurézy patria:

  • infekcia, anatomická odchýlka močového mechúra,
  • problémy s hormónmi,
  • začínajúca cukrovka,
  • poruchy nervových spojení informujúcich mozog o naplnení močového mechúra,
  • zväčšená nosná mandľa (sťažené dýchanie a ďalšie problémy spojené so zväčšenou nosnou mandľou môžu unaviť dieťa až do takej miery, že nedokáže vnímať signály na vyprázdnenie močového mechúra),
  • zápcha (nedostatočne vyprázdnené črevá tlačia na močový mechúr) a i.

Za naoko banálnym pomočovaním môže byť prítomné aj závažné ochorenie. V takomto prípade sú prítomné aj ďalšie typické prejavy, napr:

  • zvláštny zápach moču,
  • časté močenie,
  • nutkanie na močenie,
  • bolesť pri močení,
  • zvýšená teplota,
  • nadmerný smäd a iné.

Výskyt

Nočné pomočovanie patrí medzi časté problémy našich detí. Svedčí o tom aj fakt, že jej v rebríčku najčastejších problémov detí patrí druhé miesto (po alergii). Postihuje dievčatá aj chlapcov, no častejšie ním trpia práve chlapci. Vyskytuje sa u 10-15% detí nad 5 rokov a u 2% adolescentov vo veku 12-18 rokov.

S pribúdajúcim vekom, správnou motiváciou, liečbou, dodržiavaním pitného a spánkového režimu pomočovanie vo väčšine prípadov ustúpi, no asi u 1% pretrváva aj v dospelosti.

Následky pomočovania

Nočné pomočovanie patrí medzi problémy, ktoré môžu ovplyvniť vývoj dieťaťa a negatívne ho poznamenať aj z dlhodobejšieho hľadiska, niekedy aj na celý život.

Dieťa je v tomto období zvlášť citlivé na to, ako ho vníma okolie i ako sa vníma ono samo. Nočné pomočovanie je pre neho stresujúce a ponižujúce. S nástupom do škôlky, školy prichádzajú aj nové kontakty s inými deťmi a dospelými. Dieťa je postavené pred nové úlohy, aktivity a povinnosti. Svoje pomočovanie musí skrývať. Hanbí sa a má strach, aby niekto jeho tajomstvo neodhalil. To ho separuje od ostatných kamarátov, lebo nemôže prespať u kamaráta, ísť do školy prírody či na školský výlet. Okrem toho, ak sa dieťa pomočuje dlhší čas, predstavuje to stres a izoláciu celej rodiny. Rodinu to zaťažuje finančne (časté pranie a menenie posteľnej bielizne) i sociálne (nemôžu chodiť na výlety, dovolenky ako iné „bežné“ rodiny.). Preto je dôležité zistiť, prečo sa dieťa pomočuje a zabrániť tak znižovaniu jeho sebavedomia a sebadôvery.

Prevencia nočnej enurézy

Hneď pri prvých náznakoch nočného pomočovania skúste zaviesť do života dieťaťa niekoľko krokov na predchádzanie nočnej enurézy:

1. obmedzte príjem tekutín pred spaním – dieťaťu 1 hodinu pred spánkom nedávajte tekutiny, v poobedňajších a večerných hodinách sú nevhodné nápoje s obsahom kofeínu, teínu (cola, čierny čaj) a iné sladené nápoje,

2. dieťa dajte krátko pred spaním poriadne vymočiť. Potom ho dajte vymočiť po 2 hodinách spánku (dieťa nemusí byť úplne prebudené, stačí ho odniesť na WC a povedať mu, aby sa vymočilo),

3. zaveďte pravidelný spánkový režim – ukladať dieťa do postele v rovnaký čas, vyvetrať miestnosť, minimalizovať stresy pred spaním (napr. písanie domácich úloh, hádky, pozeranie TV programov a pod).

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: