Partnerské nezhody a ich vplyv na dieťa: Mama, otec, nehádajte sa

Redakcia | 26. január 2024
Mama, otec, nehádajte sa

Vedeli ste, že dieťa už v útlom veku, približne od 6. mesiacov vníma nepohodu medzi rodičmi? Reaguje neverbálne - problémami so spánkom, s upokojením, plačlivosťou.

Partnerské nezhody a ich vplyv na dieťa 

"Konflikty sú súčasťou života, zvýšime hlas, lebo v tej chvíli nevieme nájsť iné riešenie. Často sa tak stáva v prítomnosti detí, alebo aj keď nie napriamo, dieťa vycíti, že rodičia sa nerozprávajú bežným tónom, neobjímajú sa, nekomunikujú a obchádzajú jeden druhého," konštatuje psychologička Mária Tóthová Šimčáková.

Ich reakcia závisí do temperamentu, chlapci častejšie reagujú problémami so správaním – sú prchkejší, agresívnejší a dievčatá emocionálne – ľútostivosťou, plačlivosťou, majú narušený spánok.

Mária Tóthová Šimčáková: Dieťa cíti pri hádke a konflikte rodičov stratu bezpečia

Je potrebné dieťa uistiť, že nie je dôvodom hádky (aj keď rodičia riešia výchovné problémy) a odňať mu pocit viny, ktorý cíti pri hádke rodičov. Nemôžeme ho nechať v tom, že zavinilo hádku. „Nie si na vine, že sa hádame, to, čo riešime, sa týka nás dvoch.“ Psychologička upozorňuje na to, že často sa stáva, že sa dieťa dostane do situácie, kedy si myslí, že potrebuje chrániť jedného z rodičov, postaviť sa na jeho stranu a to mu spôsobuje chaos v hlave - dieťa si predsa nemá vyberať, na koho stranu sa postaví. Neťahajte ho do tejto situácie, nie je mu príjemná, vôbec by sa ničím takým nemalo zaoberať.  

To, čo očakávame od detí v prípade akéhokoľvek konfliktu – jeho ukončenie a zmierenie – by sme mali praktizovať aj v partnerskej hádke. Chceme, aby si podalo ruku s kamarátom, s ktorým sa hádali o hračku a potvrdili svoj vzťah. To isté skúste pri konflikte s partnerom. 

Rady a tipy, ako na to ponúka detská psychologička Mária Tóthová Šimčáková. Video si pozrite TU.

Partnerské nezhody a ich vplyv na dieťa: Mama, otec, nehádajte sa

Mária Tóthová Šimčáková v sérií videí vysvetľuje časté výchovné problémy. Nájdite si chvíľku a pouvažujte, čo môžete zmeniť a ako. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: