Ideme von alebo Ako na vychádzku s viacerými deťmi

Zuzana Balogová | 18. november 2015

Chystáte sa von s viacerými deťmi naraz?

Je tu čas prázdnin a len málokto v tomto období rád sedí doma. Väčšina z nás si chce užiť s deťmi vychádzky, výlety, podniknúť niečo nové, čo naše ratolesti poteší a budú na to ešte dlho spomínať.

Možno si niekto pomyslí, že vychádzky s viacerými deťmi a príprava na ne nie je iná ako pri jednom dieťati. Ako trojnásobná mamina si dovolím tvrdiť, že rozdiel tu je a hlavne ak máte deti  s malým vekovým rozdielom. Doma máme deti vo veku 4,5 roka, 34 a 21 mesiacov. Otázky okolo samotnej vychádzky a prípravy na ňu ma prvýkrát prepadli niekedy na začiatku 3.trimestra druhého tehotenstva. Rozmýšľala som nad tým, ktoré dieťa skôr obliecť, nakŕmiť a ako budem prechádzky a výlety s dvoma deťmi  zvládať sama. Dnes sa nad tým už len pousmejem. Viem, že takisto ako mnohým iným mamám, aj mne  veľa mi dali skúsenosti a možno aj to rozmýšľanie a plánovanie ešte pred narodením druhého dieťatka.

Kým najstarší syn trávil vonku niekoľko hodín denne pred i po obede, po narodení mladšieho synčeka sa jeho pobyt vonku zredukoval. V tej dobe sme nemali súrodenecký kočík (neplánovali sme ho kúpiť, pretože syn odmietal v kočiari sedieť a radšej chodil pešo) a predsa aj režim novorodenca a 1 a pol ročného dieťatka je odlišný. Počas tretieho tehotenstva sme sa s manželom rozhodli pre kúpu súrodeneckého kočíka (rozdiel medzi  druhým synom a dcérou bol 13 mesiacov) a doteraz sme to neoľutovali. Keďže v tej dobe už najstarší syn poobede nespával (pri narodení dcérky mal 2 roky a 7 mesiacov), mohla som sa smelo sama vydať s deťmi aj na celodenný výlet.  Ak najstarší nevládal chodiť alebo bol príliš unavený, vymenil sa s mladším bračekom a bolo po probléme. Tak teda, ako  u nás vyzerá príprava na prechádzku či výlet?

  1. Oznámime deťom, kam ideme a čo zaujímavé nás čaká. Ak máme leták, obrázok alebo sa vieme dostať k obrázkom na internete, tak ich deťom ukážeme, aby sme ich na výlet nabudili,
  2. nachystáme a zbalíme náhradné oblečenie pre všetky deti, v lete pribalíme aj niečo teplejšie v prípade zhoršenia počasia,
  3. nachystáme niečo pod zúbok a samozrejme nemôžeme zabudnúť ani na pitný režim (keď boli deti menšie, brali sme im obed z domu, teraz už zjedia aj niečo uvarené mimo domu),
  4. odchody plánujeme vždy s časovou rezervou ,
  5. do ruksačika nezabudneme pribaliť niečo na zabavenie (knižka, autíčko alebo niečo iné, čo deti  práve v tom období baví),
  6. samozrejme do príprav podľa veku zapájame aj deti,
  7.  a hurá na výlet!

Na prechádzky sa chystáme s deťmi podobne. Najdôležitejšia je tu časová rezerva, hlavne ak sa potrebujeme dopraviť niekde autobusom. Viem, koľko trvá synovi obliekanie či  ako dlho budú deti papať.  Mám skúsenosti s cestou na zastávku a už približne viem, čo všetko nás pri tejto ceste čaká (sledovanie áut, značiek, pristavenie sa pri chrobáčikovi, lienke, kvietku) a  ako dlho nám toto pozorovanie prírody a okolia bude trvať. Tomu prispôsobujem čas odchodu z domu. Som názoru, že radšej trochu počkám, ako budem utekať za autobusom a deti ťahať za sebou.

Ak máte doma malých neposedov a chystáte sa na výlet, skúste pri príprave na výlet:

  • povedať  dieťaťu, kam idete, čo sa tam bude diať, prípadne mu ukážte obrázok
  • urobte si časovú rezervu (počítajte tam čas potrebný na oblečenie prípadne na najedenie, ak cestujete autobusom , vlakom tak aj čas potrebný na cestu na zastávku a kúpu lístka)
  • ak sa dieťa pomaly oblieka, motivujte ho prípadne urobte z obliekania zábavu (vymyslite si pesničku, básničku alebo si urobte menšiu súťaž)
  • dovoľte mu, aby vám s prípravou pomáhalo (napr. vybrať a zbaliť veci, hračky ...).

A potom vám už neostáva nič iné, len si vychutnávať spoločne prežité chvíle strávené v prítomnosti tých, na ktorých vám záleží.. Prajem vám krásny výlet.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: