Šťastie nie je náhoda

Mgr. Oľga Stašová, PhD. | 8. august 2011
Šťastie nie je náhoda

...alebo Ako vychovať šťastné dieťa

Niektorí šťastlivci sú mimoriadne obľúbení a darí sa im vo všetkom, na čo siahnu. Iní sa naopak veľa trápia, majú pocit, že im nikto nerozumie a smola sa im stále lepí na päty.  Tento veľký rozdiel má korene v medziľudských vzťahoch. Ľuďom, ktorí vedia vychádzať dobre s druhými, sa vodí podstatne lepšie ako tým, ktorí nie sú až takí majstri v tomto umení.

Každý rodič túži, aby jeho dieťa bolo šťastné. Mnohí veria, že môžu výrazne ovplyvniť len detstvo svojho potomka a na jeho ďalší život majú už len nepatrný dosah. Toto zdanie klame. Vyrovnaná, šťastná osobnosť sa formuje práve v detstve. Pomôžte svojim ratolestiam začleniť sa do tej prvej skupiny. Deti vo veľkej miere preberajú správanie a názory svojich rodičov. Buďte im dobrým vzorom. Využite nasledujúce rady.

Optimistický pohľad na život

Kedykoľvek je to trochu možné, majte dobrú náladu. Nedajte sa znechutiť počasím ani bezvýznamnými nepríjemnosťami. Ak si pri havárii zlomíte ruku, nevyplakávajte nad tým pol roka. Povedzte si, že to „odniesla“ len ruka, mohli ste sa predsa aj zabiť alebo mať trvalé následky. Učte deti milovať svet okolo seba, vážiť si, to čo majú a tešiť sa z drobných radostí,.... Optimisticky naladení ľudia sú veľmi vyhľadávaní, kým večným ufňukancom sa každý radšej vyhne. .

Sebavedomie

Sebavedomí jedinci majú neporovnateľne viac priateľov ako tí zakomplexovaní. Presviedčať niekoho týždeň čo týždeň, že naozaj nie je taký tučný, (nešikovný, neinteligentný),..., nie je žiadna zábava. Posilňujte sebavedomie svojich ratolestí. Zamerajte sa na to, v čom sú dobré a nie na ich nedostatky. „Nevadí, že si bol v behu posledný. Krásne  kreslíš a poznáš všetky stromy v lese.“ Vštepujte im, že nie je dôležité, akú mienku majú o nich druhí (posmievači, závistlivý kamarát, nespravodlivý učiteľ), ale či oni sami sú so sebou spokojní.
 
Ovládanie vlastných emócií

Každý by mal vedieť ovládať svoje pocity a nálady a prispôsobiť ich danej situácii. To, že mne niekto ublížil, nie je dôvod na to, aby som sa ja vyvŕšil na druhých. Sebaľútosťou a pripomínaním si zlých zážitkov ubližujete len a len sebe. Podobne, verejné vyznanie lásky spolužiačke uprostred prednášky nie je na mieste. Keď dieťa narieka, že sa udrelo, neľutujte ho veľmi. Radšej odveďte jeho pozornosť na niečo iné. Ak nejaké dieťa robí scény, aby dosiahlo svoje, upozornite na to svojho drobca. „Pozri aký veľký chlapec a správa sa ako malé bábo.“

Vnútorná motivácia

Učte deti vytýčiť si ciele a ísť za nimi. Nech sa nedajú odradiť prekážkami.  Ak má dieťa vzťah k nejakému športu alebo hudobnému nástroju, prihláste ho naň. Prídu chvíle, keď sa mu nebude chcieť trénovať a bude s tým chcieť skončiť. Povzbudzujte ho, aby vytrval. 

Človek si zvyčajne cení viac to, na získanie čoho musel vynaložiť svoj čas, úsilie, peniaze,...Ak túži teenager po aute, nekúpte mu ho ihneď, aj keď by Vám to finančne nerobilo problém. Radšej sa s ním dohodnite, že ak si na brigádach zarobí desatinu celkovej sumy, zvyšok doplatíte. Bude si ho viacej ceniť aj dávať naň väčší pozor, lebo ho stálo nemalú námahu.

Empatia

Týmto pojmom označujeme schopnosť vcítiť sa do situácie, resp. citového rozpoloženia iného človeka. Vštepujte ju deťom od malička. Ak Váš potomok na ihrisku vezme hračku druhému dieťaťu, pýtajte sa, akoby sa on cítil, keby jemu zobrali niečo jeho. Usmerňujte ho k tomu, aby myslel na druhých a chcel ich potešiť. „Bratranec má v stredu narodeniny, poďme mu spolu kúpiť nejaký darček.“ Naučte ho, vyjadriť svoje pocity, tak, aby neurážal druhých. „Bojím sa, že sa hračky poškodia“ namiesto „Vystrájaš ako blázon“.

Hobby

Podporujte záľuby svojich ratolestí. Deti, ktoré nemajú žiadne záujmy, veľa ráz nevedia, čo robiť. Nudu zaháňajú TV programami a PC hrami, v mnohých prípadoch veľmi nevhodnými. Niekedy ich doženie až do zlých partií (alkohol, drogy, kriminalita,...).

Prihláste ich na krúžky, do športových oddielov,.... Zohľadnite ich danosti a najmä záujem. Nevnucujte im svoje predstavy. Porekadlo „Jablko nepadá ďaleko od stromu.“ platí len niekedy.  Dva, maximálne tri krúžky týždenne stačia. Preťažené dieťa stráca radosť aj z inak obľúbených mimoškolských aktivít. V krúžkoch, kluboch, oddieloch často vznikajú priateľstvá. Utužuje ich spoločný záujem.

Zdravie

Zdravotné ťažkosti vedia značne strpčiť život. Viacerým z nich sa vyhnete praktizovaním správnej životosprávy. Základom je strava, pohyb a vyhýbanie sa stresu. Vynechajte sladkosti a tučné a vyprážané jedlá. Obmedzte tie múčne. Uprednostňujte varenie pred dusením a najmä pečením. Ako prílohu podávajte často zeleninový šalát, ako dezert jogurt alebo ovocie. Vyjadrujte sa pred deťmi negatívne o nezdravých jedlách. Veďte deti k pravidelnému športu. Chodievajte sa s nimi bicyklovať, plávať, lyžovať, na výlety,.. Spoločne strávený čas utuží aj Váš vzťah.

 


Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: