Zdravie bábätka máte aj vo svojich rukách

pr | 2. jún 2020
Zdravie bábätka máte aj vo svojich rukách

To, či sa vám narodí chlapec alebo dievča, ovplyvniť nedokážete. Jeho zdravie však do istej miery áno.

Rozhodnutie stať sa mamou patrí v živote k tým najvážnejším. Už nenesiete zodpovednosť iba za seba, ale i za život svojho dieťaťa. V súčasnosti, keď približne každý 6. pár nemôže otehotnieť, nemožno už tehotenstvo považovať za „samozrejmosť“. 

Dôkladná príprava je dôležitá. 

Zdravý životný štýl, vyvážená strava, vyhýbanie sa alkoholu, drogám i fajčeniu – to všetko sú rozumné kroky, ktoré môže každá nastávajúca mama spraviť. Viaceré svetové štúdie sa zhodujú v tom, že práve strava bohatá na vitamíny a minerály, je rozhodujúcim faktorom. 

Dôležitá kyselina listová

Ide najmä o kyselinu listovú,  omega-3 mastné kyseliny, vitamín D3, jód a ďalšie látky, ktorých užívanie má pred i počas tehotenstva dokázateľne pozitívny vplyv na zdravie bábätka.

Kyselinu listovú si telo nedokáže vytvoriť, preto je dôležitý jej pravidelný príjem v strave a to najmä v období zvýšenej potreby v tehotenstve. Naviac, aby ju mohlo telo využiť, musí ju najprv premeniť na aktívnu formu. Foláty podporujú správnu krvotvorbu a delenie buniek, taktiež prispievajú k rastu materského tkaniva, vrátane placenty. 

Kyselina listová sa nachádza sa napr. v listovej zelenine, špenáte, šaláte, strukovinách, paradajkách, kuracej a morčacej pečeni, vajciach ap. Počas tehotenstva je však jej množstvo prijímané zo stravy pre vývoj plodu nepostačujúce, preto je vhodné, aby si ju  budúce matky začali dopĺňať už v období plánovania aspoň mesiac pred počatím. 

kyselina listová 

Na význam kyseliny listovej v strave upozorňuje aj Svetová zdravotnícka organizácia (WHO)

„Nutričný stav žien pred a počas tehotenstva hrá kľúčovú úlohu pri raste a vývoji plodu. Zlý stav výživy u ženy pred počatím a na začiatku gravidity môže zvýšiť riziko nepriaznivých výsledkov v tehotenstve. Vrodené defekty, ktorými trpia niektoré bábätká po narodení, môžu byť spôsobené viacerými rizikovými faktormi.  Defekty neurálnej trubice, ako je napríklad spina bifida (rázštep chrbtice a miechy), sú jednou z najbežnejších vrodených malformácií.

Súčasné dôkazy naznačujú, že suplementácia (dodávanie) kyseliny listovej v perikoncepčnom období, buď samostatne alebo v kombinácii s inými vitamínmi a minerálmi, môže dokázateľne zabrániť defektom neurálnej trubice u detí.“

Nové zloženie Femibion 1 a 3 obsahuje aj cholín, látku, ktorá je súčasťou bunkovej steny každej jednej bunky v našom tele a ktorej potreba sa v tehotenstve a období dojčenia zvyšuje.

Vo Femibione 2 a 3 je okrem dôležitých folátov (kombinácie aktívnej formy folátu Metafolínu a kyseliny listovej) aj omega-3 mastná kyselina DHA a novopridaný luteín v ďalšej kapsule. DHA si telo v období od 13. týždňa tehotenstva a počas dojčenia žiada vo zvýšenej miere. 

Príjem kyseliny dokozahexaénovej (DHA) cez pupočnú šnúru z tela matky prispieva k normálnemu vývoju mozgu a očí plodu a prospešný je aj pre vývoj mozgu a zraku dojčených dojčiat, ktoré DHA prijmú v materskom mlieku. 

Femibion je výnimočný svojím zložením. Pomáha pokryť špecifické potreby žien pred otehotnením, počas neho a až do ukončenia dojčenia, dieťatko aj mamička dostanú v každej fáze presne to, čo potrebujú. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: