Prečo bábätká plačú a čo to robí s nami?

Redakcia | 26. november 2022
Prečo bábätká plačú

Pre bábätko existuje iba „tu a teraz“. Ak pocíti hlad, alebo akékoľvek iné nepohodlie, znamená to pre jeho organizmus životné ohrozenie. Plače, čo mu sily stačia, inak to povedať nevie.

Čo je novorodenecký plač

Plač býva pre rodičov tým úplne prvým zvukom, ktorým bábätko dáva najavo svoj príchod. Prvý plač je krásny a dojímavý, pretože znamená, že dieťatko, na ktoré sa tak dlho tešili, dýcha a teda je v poriadku. Ale plač vie byť aj intenzívny, nástojčivý, srdcervúci, nečitateľný. Vie vystrašiť, vyviesť zmiery, priviesť do zúfalstva, či dokonca nahnevať – veď sme urobili všetko, čo je v našich silách, a bábo len plače a plače...

Prečo bábätká plačú a čo to robí s rodičmi?

Predstavte si, ako sa asi cíti bábo v brušku. Je zvyknuté na teplo. Nič mu nehrozí, iné ako dokonalé bezpečie ani nepozná. Potrava k nemu prichádza neustále cez pupočník z placenty. Zvuky zvonku sú tlmené, občas niečo zaduní, zatrasie sa, ale nič zásadné sa nemení. Väčšinou sa príjemne kolíše v rytme chôdze svojej mamy, počuje upokojujúcu melódiu jej hlasu.

Zrazu sa mu však, doslova, prevráti celý svet. Ostré svetlá, chlad a vzduch na pokožke, stráca sa v obrovskom priestore, pocíti tlak, náhle zmeny polohy. Hlasné slová personálu a prístrojov, neznáme pachy… Všetky ďalšie zážitky nasledujúcich hodín a dní sú nové. Hlad, olizovanie vlastnej pästičky, vyprázdňovanie, plienky a oblečenie, dráždiace štítky a gumičky na oblečení. Toto všetko je tak veľmi rozdielne od príjemne teplej tekutiny, ktorá ešte donedávna splývala s jeho telom. A tak plače.

Plač je inštinktívny nástroj, ktorým dávajú naše novorodeniatka najavo každý pocit straty pohodlia

Nepoznajú slovko „neskôr“. Nerozumejú súvislostiam, príčinám, následkom ani času. Pre bábätko existuje iba „tu a teraz“. Ak pocíti hlad, alebo akékoľvek iné nepohodlie, znamená to pre jeho organizmus životné ohrozenie. Plače, čo mu sily stačia, inak to povedať nevie.

Pre čerstvých rodičov je plač bábätka čosi ako malý poplach – výskumy mozgu ukázali, že mamy v prvých týždňoch po pôrode prežívajú pri počúvaní plaču vlastného bábätká pocity nabudenia a úzkosti. Takáto „emocionálna nákaza“ funguje aj na nerodičov a dokonca aj na domácich miláčikov – dospelým a psíkom sa pri naliehavom zvuku detského plaču zvýši hladina stresových hormónov v krvi a sú v pohotovosti.

Pocity, ktoré v nás vyvoláva detský plač, majú dôležitý evolučný význam. Dospelý sa pod vplyvom emocionálneho stresu snaží čo najrýchlejšie nájsť a odstrániť príčiny nepohody bábätka, vďaka čomu sa zvyšuje šanca na jeho prežitie. Nenechajte ich vyplakať. Potrebujú vás. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: