Ako a v čom správne nosiť deti?

Redakcia | 14. december 2017
Ako a v čom správne nosiť deti?

Počet rodičov, ktorí nosia svoje deti narastá. Nie je to len módny trend, nosenie tu bolo od nepamäti, len ho na pár storočí nahradilo kočíkovanie, ale niektoré kultúry doteraz nepoznajú inú starostlivosť o bábätko ako nosenie.

Stále viac výskumov poukazuje na pozitívny vplyv na vývoj bábätka, či už motorický alebo psychický. A navyše  nosenie nám uľahčuje  život s bábätkom a umožňuje dostať sa aj na miesta, kde sa s kočíkom nedostaneme.

Viacero rodičov už pri príprave výbavičky nevyberá kočík, ale siahne hneď po šatke.  Áno, dá sa fungovať aj  bez kočíka. A dokonca je to lacnejšie a praktickejšie riešenie.

Ako teda nosiť svoje dieťa tak, aby sme mu neuškodili?

Na klokanky zabudnite!

Možností na nosenie je viac, ale v prvom rade treba vylúčiť neergonomické pomôcky na nosenie a tými sú klokanky. Aj klokanka, ktorú výrobca predáva pod názvom nosič, zostane iba klokankou. Veľa rodičov stále nevidí rozdiel medzi ergonomickým nosením a visením  v klokanke.

Tá má iba úzku sedaciu časť, preto  v nej dieťa doslova visí za rozkrok  a vystužený chrbát, čo spôsobuje, že je v nej narovnané, alebo sa prehýba do luku a jeho hlavička nesmeruje k hrudkému košu rodiča a tým mu tlačí na chrbticu.

Navyše je veľmi nepohodlná aj pre rodiča
, pretože ťažisko je ďaleko a nízko, čo vám už po pár minútach bude spôsobovať bolesti chrbta. Dá sa v nej nosiť aj tvárou od seba, čo pre dieťa nie je vyhovujúce z fyziologického ani psychologického hľadiska.

Menšie detičky sú preťažené podnetmi z okolia a nemajú možnosť sa pred nimi schovať. Bedrové kĺby nie sú v správnom postavení v tzv. abdukčno-flekčnej polohe, a nadmerne trpia, nožičky visia nadol a pri dlhom nosení môžu tŕpnuť.

Klokanky sú lacnejšie ako ergonomický nosič či šatka, niektoré sa dajú kúpiť už od 15 eur, čo je jedným z dôvodov, prečo sa pre túto možnosť rodičia rozhodnú. Na zdraví dieťaťa sa však neoplatí šetriť.  

Očami tata: Šatkovanie
Prečítajte si tiež:

Očami tata: Šatkovanie

Nosenie predčasne narodených detí

Začať nosiť môžete už v pôrodnici. Niektoré nemocnice odporúčajú mamičkám nosiť predčasne narodené detičky skin to skin (koža na kožu), označujú ho pojmom klokankovanie. Štúdia uskutočnená na predčasne narodených deťoch (už od 1,36 kg) ukázala, že pri vertikálnom nosení na matkinom tele deti lepšie prospievali, znížil sa u nich výskyt spánkového apnoe (dočasné zastavenie dýchania),  menej plakali, mali hlbší spánok a menej sa u nich vyskytovali  infekcie.

(Blois, M., 2005; Babywearing. Pharmasoft Publishing)

Najlepšia voľba pre novorodenca - šatka

Nosiť malé bábätko sa dá aj v nosiči, ale poradkyne nosenia pre novorodencov odporúčajú predovšetkým  babyšatky.

Je to pruh látky úzky cca 70 cm s rôznou dĺžkou (2,5 – 5,4m), ktorý musí spĺňať náročné kritériá. Na šatke sa neoplatí šetriť alebo rozmýšľať, či si ju neušijete sami. Zdá sa, že je to jednoduché, ale pri šatkách nejde v prvom rade o šitie, ale o to, akým spôsobom je tkaná.

Náročné techniky keprovou, žakárovou a inou väzbou spravia zo šatky naozaj kus, ktorý je pri správnej starostlivosti nezničiteľný. Dĺžku šatky si vyberiete podľa vašej konfekčnej veľkosti a podľa úväzov, ktoré plánujete viazať.

Najpoužívanejší a najvhodnejší pre malé bábätká je úväz s názvom kríž s kapsou vnútri. Na internete je plno dostupných videí, podľa ktorých sa to dá naučiť. Mamička sa nemusí báť, že to nezvládne, aj keď na prvý pohľad to možno vyzerá zložito, ale po pár pokusoch to už pôjde samo.  Ak máte novú šatku, treba ju ponosiť. Kvalitná šatka nosením mäkne, stáva sa poddajnejšou a ľahšie sa s ňou viaže.

Nespornou výhodou šatiek je množsvo úväzov, do ktorých môžete viazať – dopredu, na bok, na chrbát. Ak máte kvalitnú šatku, môžete v nej dieťa nosiť pohodlne aj do 20 kilogramov.

Skúsenejšie šatkárky už rozlišujú šatky nielen podľa značiek, ale aj podľa spôsobu tkania a zloženia. Okrem najpoužívanejších bavlnených šatiek sa rady nechajú zlákať šatkami s prímesami vlny, ľanu, hodvábu či bambusu. Majú výhodu v tom, že sú lepšie na horúce letné dni alebo je v nich pohodlnejšie dlhodobé nosenie väčšieho a ťažšieho dieťaťa.
 
Ak sa rozhodnete nosiť, v eshopoch nájdete obrovský výber značiek a vzorov, farieb, materiálov. Cena kvalitnej pevnej  šatky začína od 60 eur, ale nie je problém nájsť šatky aj za 150 eur. Stále je však cena šatky neporovnateľne nižšia, ako by ste zaplatili za kočík.

Lacnejší variant - elastic

Okrem tkaných babyšatiek sú na trhu aj lacnejšie varianty elastických šatiek. Tie už nie sú také trvácne a nezničiteľné, ale pre novorodencov sú skvelou voľbou. Ich nevýhoda je, že sa v nich dá pohodlne nosiť do 7-8 kg, aj keď väčšina má oveľa vyššiu nosnosť.

Elastickú šatku vyberajú hlavne neskúsení rodičia, pretože sa ľahšie doťahuje a dá sa v nej nosiť aj v predpripravenom úväze kríž s kapsou vonku, do ktorého dieťa potom iba vložíte a dotiahnete.

Viazania sa nemusíte obávať

Okrem babyšatiek môžete malé bábätko nosiť bezpečne aj v ergonomickom nosiči. Ale iba v tých, ktoré majú novorodeneckú vložku, tá nosič zmenší, aby dieťatko nemuselo rozťahovať nožičky na celú jeho šírku.

Je viacero typov, jeden výrobca má špeciálne tvarovaný mini vankúšik, ktorý sa pripína dovnútra nosiča, iný má zmenšovaciu vložku, ktorá je v nosiči už všitá, alebo sú vložky, ktoré zaberú celú časť chrbtovej opierky a v nej je bábätko akoby vnorené.

Keď už bude schopné roztiahnuť nôžky, čo je  približne okolo tretieho mesiaca, nosič sa používa bez nej. Väčšina nosičov na trhu uvádza nosnosť do 20 kg, resp. troch rokov.

Ergonomické nosiče radi vyhľadávajú tí, ktorým sa nechce učiť viazať šatku, alebo tí, ktorí ho potrebujú už pre väčšie dieťatko, ktoré sa už nosí iba občas, resp. chvíľu sa nosí, chvíľu behá a rodič nemusí stále viazať dlhý kus látky.

Kvalitné nosiče majú dobre vystužené ramenné popruhy a široký spevnený bedrový pás. Všetky popruhy a spony je možné nastavovať a doťahovať si podľa potreby presne na vašu postavu a pre potreby dieťaťa. Je možné nosiť ho v ňom vo vertikálnej polohe, vpredu, vzadu a v niektorých nosičoch i na boku. Vpredu vždy iba smerom k rodičovi. Kúpite ich od 65 eur.

Šatka a ergonomický nosič sú najpoužívanejšími a najobľúbenejšími nosidlami. Sú aj ďalšie možnosti, ktoré stále spadajú do kategórie ergonomického nosenia. Je to napríklad MeiTai, RingSling či predviazané šatky alebo babyvaky.

MeiTai je ergonomický nosič
, ktorý nemá klasické ramenné popruhy a spony, ale upevňuje sa pomocou širokých pásov. Má pôvod v Ázii. Je určený pre detičky, ktoré už samy držia hlavičku.

Ring Sling je kratšia šatka
s krúžkami a nosí sa v nej predovšetkým na boku, ale dá sa aj vpredu či vzadu. Má výhodu, že rodič sa nemusí učiť viazať, jednoducho sa látka prevlečie cez krúžky, nasadí cez krk na rameno a vloží sa dieťa.

Babyvak je látkový nosič vhodný od prvého dňa, nosí sa v ňom prevažne v horizontálnej polohe, čo nemusí byť pohodlné pre deti s refluxom a nie je vhodné pre deti, ktoré majú problémy s kĺbikmi.

Predviazaná šatka sa skladá z dvoch elastických šatiek. Jedna tvorí predviazaný kríž, do ktorého dieťa vložíte, druhá je pruh, ktorým sa istí. Je vhodná pre rodičov, ktorí sa boja viazania, pre drobčekov od narodenia do cca 6 mesiacov.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: