Prvý príkrm: Recepty
Pár tipov, s ktorými potravinami začať.
Prvý príkrm- recepty
V článku sú uvedené základné recepty pre vekovú skupinu od 6-12 mesiacov.
- Ak je dieťa dojčené, do 1 roka života nie je vhodné používať pri príprave príkrmu mliečnu formulu (umelé mlieko).
- Nepridávajte nový prípravok skôr ako za 3 dni.
- V prípade výskytu kožných zmien, vracania, hnačky, nafukovania, tento príkrm nepodávajte a poraďte sa s vašim lekárom.
- Šošovica môže zvýšiť tvorbu plynov, podávajte ju u starších dojčiat, po 11. mesiaci života, alebo aj neskôr vo veľmi málom množstve. Len vo forme polievky.
- Paradajková šťava má byť čerstvá, doma urobená, nepodávame ju ako samostatný prvý príkrm, skôr ako na sklonku prvého roku života.
- Príkrm v začiatkoch môžete rozmixovať, neskôr dôkladne roztlačiť vidličkou, výhodnejšie je podávať lyžičkou od začiatku.
Mrkva
Ingrediencie: 1 - 2 menšie mrkvy, 125 ml dojčenskej vody.
Postup: mrkvu očistite a nakrájajte na kolieska, pridajte vodu a povarte domäkka, to znamená asi 6 - 9 minút podľa veľkosti mrkvy. Potom mrkvu i s vodou riadne rozmixujte na kašu a podávajte lyžičkou.
Brokolica
Ingrediencie: 3 - 4 ružičky brokolice, 125 ml dojčenskej vody.
Postup: brokolicu prezrite, očistíte a nakrájajte na menšie kúsky, dejte povariť na 4 - 5 minút. Potom rozmixujte.
Jablko
Ingrediencie: 1 čerstvé jablko, 125 ml dojčenskej vody.
Postup: ošúpte jablko a opláchnite vodou, nakrájajte na osminky a povarte 4 - 5 minút. Po uvarení zmes rozmixujte. Podávajte lyžičkou.
Zemiak
Ingrediencie: 1 - 2 zemiaky, 125 ml dojčenskej vody
Postup: zemiaky ošúpte a očistíte od všetkých nečistôt, opláchnite studenou vodou a nakrájajte na malé kúsky, povarte 10 minút a i s vodou rozmixujte.
Kalerábová polievka
Ingrediencie: polovica kalerábu, 2 stredne veľké zemiaky, 1 mrkva, 1 lyžička olivového oleja (poprípade masla), 500 ml dojčenskej vody
Postup: kaleráb nastrúhame na hrubšej strane strúhadla, zemiaky a mrkvu nakrájame nadrobno, všetko dáme variť domäkka. Uvarenú polievku rozmixujeme, poprípade zahustíme ryžovou kašou. Môžeme dochutiť pažítkou alebo petržlenovou vňaťou.
Zeleninová kaša
Ingrediencie: ryžová kaša, mrkva, brokolica alebo varená zelenina podľa chuti a sezóny, olivový olej (1 lyžička ), zeleninový alebo kurací vývar – 100 ml
Postup: ryžovú kašu zmiešame s vývarom, pridáme zeleninu a lyžičku olivového oleja.
Červená šošovica
Ingrediencie: 2 lyžice olúpanej červenej šošovice, 1 šálku nastrúhanej mrkvy, 1 šálku nakrájaného póru, 1 lyžička rastlinného oleja
Postup: všetky ingrediencie dáme do vody a varíme 20 minul, potom rozmixujeme. Neprekračujeme množstvo šošovice. Malé deti nie vždy dokážu stráviť množstvo vlákniny v nej obsiahnuté. V prípade nafukovania, tento príkrm posunieme na neskoršie obdobie, až po 1 roku života.
Brokolicová polievka
Ingrediencie: brokolica, kukuričná muka, maslo, mlieko
Postup: 100 g brokolice uvaríme domäkka. Kukuričnú muku s vodou zarobíme na riedku kašu a za stáleho miešania prilievame do polievky, 5 minút povaríme. Necháme vychladnúť a rozmixujeme spoločne s kúskom masla alebo mliekom.
Zapečená brokolica
Ingrediencie: brokolica, hrášok, zemiaky, olej, žĺtok.
Postup: Do polomäkka uvaríme brokolicu, hrášok a zvlášť zemiaky. Do misky potretej olejom na seba uložíme brokolicu s hráškom a plátky zemiakov. Všetko zalejeme rozmixovaným, dobre oddeleným žĺtkom a dáme zapiecť do rúry. Pred podávaním roztlačíme vidličkou.
POZOR: Žĺtok nesmie obsahovať žiadne zbytky bielka.
Polievka s ryžou
Ingrediencie: 1 malá mrkva, 1 lyžica mrazeného hrachu, lyžica ryže, ružička brokolice, dojčenská voda, polovica l lyžičky panenského olivového oleja
Postup: Zeleninu očistíme a nakrájame na malé kúsky, vložíme do vody a s ryžou spolu povaríme. Pridáme olej a rozmixujeme.
Paradajková kaša
Ingrediencie: paradajková šťava, ryžová kaša, biely jogurt.
Postup: Ohrejeme 1 dcl paradajkovej šťavy, po vychladnutí pridáme 2 lyžice ryžovej kaše a 2 lyžice bieleho jogurtu.
Polievka s kuracím mäsom
Ingrediencie: kúsok kuraťa (malé stehno), ružička karfiolu, mrkva, 1 malý zemiak a kúsok póru, 500 ml vody.
Postup: Kuracie mäso dáme variť do vody (vodu nesolíme), pridáme očistenú mrkvu a pór. Varíme asi 45 minút pokiaľ nie je mäso mäkké. Potom scedíme vývar a oberieme mäso. Do kastrolčeka dáme vývar a povaríme v ňom nadrobno pokrájaný zemiak a karfiol cca 5 minút. Pridáme mäso a mrkvu, rozmixujeme. Ak je masa hustá, pridáme vodu.
Zeleninové rizoto
Ingrediencie: ryža, 250 ml vody, mrkva, zelený hrášok, 1 ružička karfiolu, olivový olej.
Postup: Uvaríme domäkka ružu, hrášok a brokolicu. Udusenú zeleninu vidličkou roztlačíme a zmiešame s ryžou a olivovým olejom.
Varená mrkva so zemiakom
Ingrediencie: zemiaky, mrkva, 50 ml dojčenskej vody, olivový olej.
Postup: Nakrájanú a očistenú mrkvu a zemiaky dusíme do mäkka, s olivovým olejom roztlačíme na hladkú kašu.
Pohánková polievka
Ingrediencie: 3 lyžice pohanky, 2 lyžice ovsených vločiek, kmín, mrkva, brokolice, cibule, olej.
Postup: Opražíme cibuľu a rascu, pridáme pohanku, vločky, mrkvu na kolieska, brokolici a zalejeme vodou. Polievku rozmixujeme.
Zemiakové pyré s hydinovým mäsom
Ingrediencie: varené hydinové mäso, zemiaky, 1 šálku mlieka.
Postup: Očistené, ošúpané a nadrobno nakrájané zemiaky zalejeme hovädzím alebo kuracím vývarom, uvaríme domäkka. Rozmixujeme alebo roztlačíme, zmiešame s roztlačenou zeleninou, u nekojených detí môžeme vyšľahať s mliekom.
Špenátová pomazánka
Ingrediencie: maslo, špenát listový, šalotka.
Postup: Na masle podusíme šalotku a pridáme nakrájaný špenát. Necháme vychladnúť. Zmes zmiešame s maslom a osolíme.
Polievka s kuracím mäsom
Ingrediencie: kúsok kuraťa (malé stehno), ružička karfiolu, mrkva, 1 malý zemiak a kúsok póru, 500 ml vody.
Postup: Kuracie mäso mäkké. Potom scedíme vývar a oberieme mäso. Do kastrolčeka dáme vývar a povaríme v ňom 4 - 5 minút nadrobno nakrájaný zemiak a karfiol. Pridáme kúsok mäsa a mrkvičku a rozmixujem. Ak je pyré husté, môžeme zriediť prevárenou vodou.
Varená mrkva so zemiakom
Ingrediencie: zemiaky, mrkva, 50ml dojčenskej vody, olivový olej,
Postup: Nakrájanú a očistenú mrkvu a zemiaky udusíme domäkka, s olejom prelisujeme na hladkú kašu.
Cuketová polievka
Ingrediencie: cuketa, zemiaky, mrkvička, cesnak, majoránka.
Postup: Cuketu a zemiaky nakrájame na drobno a dáme variť do vody. Po zmäknutí pridáme prelisovaný cesnak, majoránku.
Ryžové pyré so zeleninou
Ingrediencie: mrkva, brokolica, karfiol, ryža
Postup: Zeleninu podusíme a zmiešame s uvarenou ryžou.
Ovocná kaša
Ingrediencie: 1 jablko, maliny, hroznový cukor – iba štipku, ak je potrebné.
Postup: Ovocie podusíme, prelisujeme a uvaríme.
Králik so špenátom a zemiakom
Ingrediencie: ošúpané zemiaky, varené králičie mäso, olivový olej, špenát.
Postup: Uvaríme nakrájané zemiaky vo vode, pridáme ešte teplé králičie mäso, špenát a povaríme. Všetko rozmixujeme alebo roztlačíme, zamiešame olivový olej.
Mliečna krémová polievka z mrkvy
Ingrediencie: mrkva, 10 g ryže, 1 lyžička masla, 200 ml mlieka.
Postup: Očistenú a umytú mrkvu pokrájame na tenké plátky, zalejeme 500ml vody, a dusíme na masle 10 minút. Pridáme ryžu a na veľmi miernom ohni dovaríme do mäkka. Prelisujeme, rozriedime mliekom.
Pórová polievka biela
Ingrediencie: pór, zemiaky, voda, majoránka, mletá rasca, mlieko alebo biely jogurt – dojčených detí bez jogurtu, žĺtok.
Postup: Na masle udusíme pór, pokrájané zemiaku, pridáme majorán, zalejeme vodou a necháme uvariť. Ak je zmes uvarená pridáme jogurt a žĺtok a krátko povaríme. Môžeme urobiť aj bez jogurtu, dáme povariť len žĺtok.
Paradajková kaša
Ingrediencie: paradajková šťava, ryžová kaša, biely jogurt
Postup: Ohrejeme 1 dcl paradajkovej šťavy, po vychladnutí pridáme dve lyžice ryžovej kaše a 2 lyžice bieleho jogurtu, premiešame.
Zeleninová kaša
Ingrediencie: zemiaky, mrkva, hydinové mäso, hydinový vývar – nemusí byť
Postup: Zeleninu, mäso a zemiaky spolu uvaríme, roztlačíme, podávame.
Jablčný olovrant
Ingrediencie: jablko, banán, piškót, lyžička bieleho jogurtu.
Postup: Nastrúhame jablko, banán, piškót a pridáme lyžičku bieleho jogurtu. Všetko dobre premiešame.