Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Odmieta UM

    , Autor: Kikuska97

    Dobry den,moj syn uz treti den odmieta UM..prikrm,kasu ci ovocnu vyzivu spapa. Aj vodu vypije,no akonahle mu ponukam UM tak odhadzuje flasu rukami a zacne mrncat,skusala som uz menit flasky aj som skusila dat namiesto UM 1tky 2jku ani tu nechcel,aj lyzickou som skusila mu ponuknut aj to vyplul. Jediny krat kedy mi vypije,je vecer o 23:00 ked ho budim na posledne krmenie,vtedy vypije krasne celych 150ml ale pije v polo spanku..rano mu davam znova UM to vypije ale zo 150 necha 90ml a uz nechce zasa..co mam robit? Treba utekat ku dr? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Netreba mu mlieko okrem času, kedy ako udávate ho vypije mu vôbec dávať. Ponúkajte vodu, aby nebol smädný. Podávajte príkrmy a síce ste nenapísali ako je dieťa staré, ale keď už má príkrmy, tak mlieko nemusí dostávať respektíve maximálne 2 až 3x denne.

Podobné otázky

  • 7 mesačne bábätko odmieta UM

    , Autor: sisllinka

    Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o radu. Zo zdravotných dôvodov musíme ukončiť kojenie. Synček ma 7 mesiacov. Chcela som ísť na to postupne, že vynechavat kojenia a nahradiť to UM ale keď mu idem dat fľašu odmieta ju, odtlaca sa, hnevá, plače. Sú chvíle keď trosku vypije ale tak max. 90ml. Stačí to, ak papa už prikrmy? Pije aj čajík, alebo by mal vypiť viac mlieka? Dávame mu Sunar Prémium 2. Ďakujem Vám vopred

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Dieťa určite neostane hladné, len treba všetko robiť pomaly a postupne a do ničoho ho nenútiť.
    Musíte sledovať jeho spokojnosť a hmotnosť. Možno bude priberať trocha menej, ale to je v tomto veku už aj prrodzené, ale nesmie chudnúť.
    Keď má bezmliečne príkrmy určite bude piť mliečka menej. V podstate stačí dvakrát, maximálne trikrát denne, množstvo si dieťa určí samo.
    Ponúdnite mu aj vodičku, prvarenú, ochladenú, určite nie čaje! A určite nie sladké! Deti si na ne zvyknú a pijú ich aj bez toho, aby boli smädné.

  • odmeitanie mlieka

    , Autor: disso

    Dobry den prajem,13M chlapcek mi zodna na den uplen odmieta UM,na ranajky papa chlebik a neaku natierku alebo masielko,zelenunu nechce,na desiatu ma jogurt s trochou pribinaciku,lebo inac ten jogurt nezje.Obed sa napapa,poriadne cca 200g prikrmu,ma tam masko,zemiak,mrkvu,ckkinu,hrasok,zeleninu stridame,ako prilohuma zemiak alebo cetovinu,ryzu.a ako olovrant a vceru ,neviem co zaradit,kedze ,odieta vsetko ovocie,napina ho a aj mliecne kase,,krucicnu sme skusali tu spapal.Co mam zaradit na olovratn a vceru a v akom case? obedujeme o 12,30. dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Na olovrant môžete pokojne zaradiť chlebík alebo pečivo s masilekom, nátierkou, džemom. Na večeru môže to, čo mal na obed alebo cestovinku či zemiak.
    Do ovocia ho nenúťte, ponúknite mu cca 50 až maximálne 150 ml čistej ovocnej šťavy / ideálne hipp ovocná šťava/. Nedávajte mu kyslé ovocie ani kyslú ovocnú šťavu.
    Olovrant po odpoludňajšom spánku, večeru pred večerným kúpaním.
    Deti v tomto veku nejedia veľa a neradi prijímajú nové druhy potravín, takže sa netrápte, keď niečo odmieta a hlavne ho do žiadneho jedla nenúťte. Ono sa to postupne všetko naučí konzumovať.

  • Odmieta UM

    , Autor:

    Dobrý deň,
    môj syn má 5m (9kg a 67cm). Papá veľmi málo. Síce sa narodil veľký, ale aj tak... jeho doktorka to nerieši, že mi veľmi neje, pretože prospieva. Lenže mne to vadí a som bezradná a zúfalá. Od jeho 1.mesiaca nekojím. Vyskúšali sme 6 UM. Z jedného grcal po každom jedle, ďalšie vracal prúdom, iné ho zapekalo...atd. Posledné dve sa menili zbytočne. Asi od konca 3m máva dni, že odmieta mlieko, tie dni bol ospalý, uplakaný. 2 týždne pil nové mlieko a zrazu nechcel. za 24h ked nevypil ani kvapku, tak som mlieko zmenila a potom po týždni zase..nakoniec sme zostali pri UM: Beba Comfort. To mi pil krásne celý mesiac. Krásne = pravidelne každé 4h vo dne i v noci, množstvo LEN 120ml! Niekedy ani to nie.
    9:00 = 80-100ml
    13:00 = (príkrm) + 100-120ml
    17:00 = 120ml
    20:00 po kúpeli = 120ml
    0:00 - 2:00 = 120ml
    5:00 = 50-100ml
    6:30 vstávanie

    Teraz znova odmieta mlieko. Tentoraz je to iné...
    Začali sme pred 3 týždňami prikrmovať. Chytil sa hneď, zeleninka mu chutila, aj pridané mäsko. Aj domáca strava aj kupovaná výživa. Zaviedla som mu len mäsovo-zeleninový príkrm na obed. Iný príkrm nie. Ani ovocie (kedže desiatový čas na jedlo nemáme) a ani kaše. Na obed spapal pekne 80g-100g a po pol hodke sa potreboval ešte dotlačiť mliečkom, niekedy vypil celú svoju dávku 120ml. 2 týždne sme takto fungovali, tešila som sa z neho a zrazu zo dňa na deň ako keby uťalo.

    ...za 24h mi nevypil nič. Stokrát som mu UM ponúkla, vždy odmietol. Začal byť uplakaný, až uvrešťaný. Ospalý. Zo spánku plače. Nepokojný spánok, prehadzuje sa, odkopáva. Neustále sa s plačom budí. Neustále si oči žmolí, badám aj kruhy pod očami. Myslela som si, že zuby. Lenže gély, homeopatiká. Nič... žiadna zmena, všetko to isté. Tak možno bruško, možno nesadol nejaký príkrm, myslela som si. Kúpila som Sab Simplex, dávala na cumel. Od strachu, že nič nejedol, som na obed do neho natlačila príkrm aspoň. Dva dni to trvalo. Okrem vody, čaju a toho jedného príkrmu za 48h nič nezjedol a ani kvapku mlieka nevypil. Ani zo striekačky, ani z lyžičky... som si myslela, že mu už nechutí, zrazu. A zmenila by som UM zase, ale...počkala som tie 2 dni. Vždy to trvalo 2 dni, aj ked, nie takto extrémne, za spánku mi sem tam kúsok UM vypil. Teraz ani za spánku. Po 2 dňoch to prešlo a zas papal ako keby sa nič nestalo, dokonca niektoré dávky som dorábala a tak zjedol 150ml.. Týždeň bol taký rozpapaný a od predvčera...zas nič. Už je to 48h čo nejedol. Nič. Aj ten príkrm už nechcel, večer som mu spravila prvú jeho kašu, aby aspoň nejaké mlieko dostal. Ledva som do neho natlačila pár lyžičiek. Plače tak srdcervúco, predovšetkým zo spánku, so zavretými očami, pár minút. Aj cez deň, aj v noci. Stále sa potrebuje túliť, nosiť na rukách. Tak som začala dávať pravidelne Sab Simplex, Camilia, Dentinox. Pri každom plači. Lebo neviem čo mu je a trápi ma, že neje. Ako veľmi vadí, že papá tak málo a že prídu takéto dni, stavy, že nespapá nič, ani kvapku mlieka? Nemôže mu to nejako uškodiť? Horúčky nemáme, soplíky nemáme. Okrem poškrabaných úst, nič iné, ani afty. Okrem vyštípanej brady zo slín, žiadne iné chyby na tele nebadám....

    Ďakujem za radu. Akúkoľvek.

    S pozdravom
    Irena

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Je to zvláštne, lebo zdravé dieťa papá, niekedy málo, ale napapá sa. Podľa vášho popisu však dieťatko nejaví známky ochorenia. Nie je potrebné mu dávať žiaden čaj ani homeopatiká, ani gely na zúbky!!!! Ponúkajte mu vodu, keď naozaj celý deň nepapá a nepije.
    Neviem, či sa narodil načas, či vôbec bol kojený. Zmena mliek je udivujúca, ale chápem, že ste nevedeli , čo robiť. Ja v tejto chvíli veľmi poradiť na diaľku neviem. Treba sledovať, či má dosť mokrých pleinok, keď nepapá, malo by ich byť cca 5 až 8/24 hodín. Ak bude takéto štrajkovanie s jedlom pokračovať, znova by som sa poradila s lekárom, ktorý dieťa pozná a vyšetrí. Zhodnotiť treba prírastok hmotnosti ale prípadne aj krvný obraz. Ak bude všetko v poriadku, môže sa jednať o náročné nepokojné až neurotické dieťa-.

  • Chia semienka

    , Autor: 1zelenoocko2

    Dobrý večer, syn má 20 mesiacov. Chcem sa opýtať či mu môžem dávať chia semienka a v akom množstve. Obsahuju veľa vápnika a syn odmieta umelé a aj kravské mlieko. Prestala som ho kojiť a kedže nechce vôbec umelé mlieko a ani kravské, tak mám obavy či má dosť vápnika a ostatných vitamínov. Mlieko v bežnej varenej strave spapá, aj každodenne papá jogurty, syry, smotanové polievky, tvaroh. No neviem, či to postačuje.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    O chia semienkach neviem nič.
    Kravské mlieko z bežnej siete potravín by som mu v tomto veku ani neponäúkala.
    Ak má mliečne výrobky, cca 250 gramov mäsa týždenne, obilniny, strukoviny, nie je potrebné piť mlieko.

  • odmieta UM

    , Autor: urban

    Dobry den pani Doctorka ,Chcela by som sa opytat,mame 3 mesacneho chlapceka je na UM a uz mesiac mi nechce vobec pit mlieko,caj a vodu tu vypije hned ale ked zaciti mlieko vypluva to a place . Mozete nam prosim poradit.Vopred dakujem za odpoved s pozdravom pani Urbanova

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    3 mesačné dieťa musí pť mlieko, preotže to je jediný zdroj výživy a tekutín. Možno ste ho pokazili podávaním vody a čaju. Dieťa v tomto veku nemá vôbec!!!!!!!!!Piť čaj !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ani vodu / vodu len vo výnimočných horúčavách, ktoré zatiaľ ani neboli/.
    Takže: nepodávajte vodu ani čaj, podávajte pravidelne umelé mlieko, na značke nezáleží ale mohli by ste skúsiť sunar, má takú naozajstnú mliečnu chuť / alebo francúzske mliek/. Musíte podávať malé množstvá a často,. Keby bol kojený tiež by pil takto. Ak naďalej bude odmietať mlieko, musíte navštíviť lekára. Sledujte samozrejme morké plienky, ak bude piť málo mlieko, bude mať málo plienok. Mal by ich mať 5 až 87 za 24 hodín.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: