Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Ukoncenie kojenia

    , Autor: mireille

    Dobry den, pani doktorka,
    Chcela by som sa s Vami poradit ako postupovat. Mam 10 mesacneho chlapceka, ktoreho kojim 3x denne a v noci cca kazde 3 hod, niekedy menej, niekedy castejsie (je to zly spac, casto buntosi). Potrebovala by som ho z mojich zdravotnych dovodov odstavit, no odmieta mi vypit umele mlieko. Zatial som skusila babylove a sunar. Mam skusat dalsie druhy, alebo ostat pri jednom a to vytrvalo ponukat? Mam obavy ho odstavit natvrdo ked umele mlieko odmieta, vody cez den vela nevypije, aby sa nedehydroval. Je pravda, ze ak by som vydrzala aspon do roka, potom uz dieta ak ma vyvazenu stravu, mlieko ako napoj az tak nepotrebuje? Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Vaše zdravie je v tejto chvíli prvoradé, ak je potrebné odstaviť, spravte to.
    V tomto veku už môže jogurt, má mliečnu kašu a vlastne všetky zložky potravy: mäso, ovocie, zeleninu, obilninu, ž'tko alebo aj celé vajce, červenú šošovicu, Je to pestrá strava, takže ak by už aj teraz mlieko nepi, nič sa nedeje.
    Druhy mlieka by som isto nemenila, Sunar je veľmi fajn, má mliečnu chuť, deti ho dobre pijú. Skúste mu ho ponúknuť nie z fľaše ale z hrnčeka alebo z fľaše nie s cumlíkom ale s takým pevnejším nástavcom, dostať v lekárni alebo zdrav potrebách od aventu.

Podobné otázky

  • Semienka u deti,ukoncenie kojenia

    , Autor: hilda

    Dobry den pani doktorka, chela by som sa vas spytat na dve veci:
    dcerka bude mat 22 mesiacov a pomaly ukoncujem kojenie(uz je to len vecer, a obcas rano).chcela by som sa spytat, v akom mnozstve jej mam nahradit materske mlieko , ci mozem 3,5%-nym, z obchodu.a prosim vas, ak jej pripravujem mlieko z obchodu-treba ho nechat prejst varom, alebo staci zohriat na pozadovanu teplotu.
    a kedze uvadzate ze deti v tomto veku by mali vypit cca 200ml tekutin, ako jej mam zvysit mnozstvo tekutin(okrem mlieka), ked prestanem uplne dojcit.
    a este by som va cchela poprosi o nazor, ci moze dcerka konzumovat orechu vlasske, slnecnicove, tekvicove, sezamove semienka.velmi jej chutia, ale neviem, ci su pre nu vhodne,samozrejme jej davam malo.a mozem jej ich davat surove, alebo je dobre oprazit ich nasucho na panvici?
    dakujem pekne za odpovede.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Do troch rokov odporúčam umelé mlieko, formulu. Je to na vás, v žiadnom prípade nepodávajte trvanlivé mlieko a nízkotučné mlieko.
    Vodičku, čistú jej ponúkajte, sama si nevypýta, vypije, koľko potrebuje.
    Orechy môže konzumovať, v zásade nie opražené ale zapravené v nejakom jedle, samostatné nie, deti sú veľmi živé a malé oriešky zvyknú často zabehnúť a sú z toho obrovské komplikácie ba až tragédie.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: