Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Pitný režim

    , Autor: timi.t

    Dobrý deň pani doktorka, ďakujem za odpoveď.
    V prvej otázke som sa zle vyjadrila ohladom množtva vypitej vody(pije čistú nesladenú dojčenskú vodu) myslela som naj jeden krat 3-4 x120 ml, za cely den priplizne 2litre. Mna napadlo,ci sa nemoze ukludnovat na flaske s vodou,nakolko nema cumlik,moze si masirovat dasná. Snazim sa jej miesto vody cez den ponuknut ovocie,napr. Jablcko.
    Snažim sa malej co najviac venovať, maznať sa s ňou, chodime na prechadzky,hrame sa... vela sa aj tuli a nosi sa.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Dva litre vody je veľmi veľa!!!!! Ovocie má mať raz alebo dvakrát denne.
    Vzhľadom na množstvo vypitej vody, dporúčam vyhadať lekára a skontrolovať moč, hlavne špecifickú hmotnosť.

Podobné otázky

  • Pitný rezim

    , Autor: eliska-3

    Dobrý deň stačí 1,5 ročnému dieťaťu keď za deň vypije maximálne 4 deci vodu + ráno um zo 150 ml vody a večer um z 210 ml vody,mali sme dvakrát zápal moču,nejakú baktériu,plienok mu za 24 hod vymením 7-8 ks v každej je nacikane,ale tak normálne nie sú že úplne naliate tazke a papáme ešte kasu v 150 ml mlieka kravského 3,5 percentné každý deň,dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    1,5 ročné dieťa má piť mlieko ako mliečnu porciu umelé mlieko formulu vhodné pre dieťa tohoto veku.
    Vody stačí v bežnom dni vypiť 200 ml

  • pitny rezim

    , Autor: petusa

    Dobry den pani doktorka,
    chcem sa opytat od akeho veku podavat dojcenemu dietatu vodu? Mala ukoncila 9 mesiac a zatial bola len dojcena.

    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Po zavedení bez mliečnych príkrmov je vhodné podávať prevarenú ochladenú vodu. Ale dieťa netreba do pitia nútiť: ponúknuť, ak je smädné, napije sa. Takže aj v tomto veku je už najvyšší čas vodičku ponúkať. Keďže je kojená, napije sa vždy koľko teba, možno vodu nebude chcieť. Inak zdravé dieťa, ak nie sú enormné horúčavy nepotrebuje vypiť viac ako 200 ml za deň.

  • Pitný režim

    , Autor: timi.t

    Dobry den pani doktorka.
    Mam 14 mesacnú dcerku,vyska cca 80 cm a hmotnost 10kg. Mojim problemom je,ze vypije velmi vela vody. Je na UM od narodenia,pekne papa aj prikrmy a mliecko ma len vecer a v noci. Na vodu aj zaspava,inak nezaspi. Uz pred nou ukryvam aj flasku s vodou, pila by od rana do vecera. Ked jej nedam,tak place a pita si este. Vypije aj 3-4x 120 ml. Podla nasho pediatra je vsetko v poriadku. Vysetrenie na cukor mala v poriadku. Na lacno 4,8. Trva to uz dlhsie, mozno aj 3-4 mesiace. Je to v poriadku,ze pije tolko vody?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem, či jej dávate čistú vodu alebo nejaké sladký nápoj. Ak pje sladké, je to vyslovene zlozvyk, pije to kvôli tej sladkej chuti, ktorú deti obľubujú.Nikedy je pitie vody aj keď nie je sladká zlozvyk ba až nahrádzanie nejakého iného pocitu pri rôznych frustráciách: dieťaťu sa venuje málo času, málo sa s ním maznáte a podobne. nikedy je to až nevysvetliteľné. Treba aj sledovať, koľko močí. Je potrebné okrem cukru vyetriť aj moč a jej špecifickú hmotnosť. Na druhej strane pri rôznych ochoreniach sú množstvá vypiej tekutiny oveľa vyššie ako udávate vy. Ak je to naozja toľko ako udávate je to do pol litra vody denne. Bežne by dieťatko malo vyiť cca 200 ml denne. Ale teraz boli aj veľké horúčavy, takže potreba tekutín môže byť vyššia.

  • pitny rezim

    , Autor: vlocka

    Dobrý deň, pani doktorka, prosim Vas o radu, teda prosim skor mi to ozrejmite ako to vlastne je. Vsade citam kolko tekutin by malo vypit dieta, na niektorych forach som sa docitala ze deti vo veku mojej dcerky, 15 mesiacov, vypiju aj liter vody plus mlieko za den. Ine zdroje udavaju az 130ml na kg hmotnosti, co je v nasom pripade 1400ml tekutin. Moja dcerka vypije za den max. 300 ml vody ( caj, dzusy a stavy nechce vobec, comu som rada) plus cca 600 ml mliecka, polievku a ovocie. Je mnozstvo prijatej vody dostatocne? Este sa chcem opytat, ci moze po ovoci pit vodicku. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Po ovocí piť vodu nie je vhodné, hlavne ak je to voda zo studne, kde môže byť viac dusičnanov a v súčinnosti s ovocím môže dôjsť k bolesti bruška a následne k hnačke.
    Úplne presne stanové množstvo vypitých tekutín nie je. Určite by dieťa od desiateho mesiaca veku malo vypiť 200 ml vody denne, nie džúsy, nie čaje. Džús je vlastneovocná porcia výživy, má byť podávaný zriedený, nesladený, ideálne čerstvý v množstve 120 ml pre dojčatá a maximálne 300 ml pre staršie deti. Dieťa si zväčša vodu nevypýta, treba mu ju ponúkať, množstvo si určí samo. je potrebné ponúkať samozrejme častejšie v horúcich dňoch a taktiže sa musíme riadiť počtom mokrých pleinok u starších detí frekvenciou močenia. Spotreba tekutín sa zvyšuje pri záťaži: ochorenie spojené s horúčkou, zvracaním, hnačkou.

  • Jedalny listok a pitny rezim rocneho dietata

    , Autor: hilda

    Dobry den pani doktorka, chcela by som Vas poprosit o nazor.dcerka bude mat tento tyzden jeden rok a chcela by som sa spytat, ako by mala vyzerat konzistencia jedla u dietata v tomto veku.dcerke musim stale niektore veci mixovat.zelenina a ovocie jej v kuskoch nevadia, vie to spapat, ale napr maso jej musim rozmixovat, pretoze inak ho nevie vzdy prehltnut, aj ked jej dam len male kusky.spravi z neho v ustach gulicku a premiela ju v ustach.
    Chcela by som Vas poprosit aj o radu ohladne vecernej kase.dcerke davam doma robene kase-pohankovu, kukuricnu, ovsenu,ryzovu a niekedy babylove trojzrnnu (tu ale vacsinou na ranajky) vacsinou k nim pridam ovocie.niekde som citala, ze obilninove kase mozu deti nafukovat.a tak isto ani ovocie by sa vecer nemalo davat.Ktoru z tychto kasi by som mala vynechat, pripadne kolko pred ulozenim na spanok pockat po veceri.dcerka je este pred spanim dojcena-tak zaspava.
    A mala by som nadalej davat len bezmliecne kase, kedze je kojena?
    A dalsia vec je pitny rezim.Vo vasich odpovediach citam, ze od 10-teho mesiaca by sa malo podavat cca 200 ml vody/24 hod.nasa lekarka nam odporucila az cca 120 ml vody na kg hmotnosti.u dcerky je to priblizne 1l.lenze mne dcerka moc pit nechce.skusam vsetko mozne-po lyzicke, z pohara, kedze flasku a flasu s naustkom nechce.Ked neratam kojenie, prikrmy a ovocie, vypije len cca 100 ml za den. Davam len jej cistu prevarenu vodu, obcas nesladeny caj, ale na caj ju moc nechcem zvykat.Ako sa vekom to mnoztvo cca 200 ml za 24h zvysuje? Kolko by ona v jej veku mala vypit?
    Dakujem velmi pekne za rady.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Vypiť má naozaj asi 180 až 200 ml za deň, ten údaj od lekárky je nesprávny. Možno tým myslela tekutiny celkovo, včítane mlieka.
    Čo sa týka kaše, podáva sa zväčša pred kúpaním, pohánková kaša nafukuje. Nie je dôvod dávať kaše bezmliečne, už od siedmeho mesiaca aj kojeným deťom zavádzame mliečne kaše / s umelým mliekom alebo mliečne rozrábané s vodu/ aby sa stretli s bielkovinou kravského mlieka. Večer však môže byť aj zemiaková kaša.
    Strava dieťaťa aj po roku má mať primeranú konzistenciu - primeranú tomu, čo je dieťa ochotné spapať. Ak chce mäso mixované / mäso je dôležitá súčasť výživy, 5 až 6 x týždenne/, tak mu ho podávajte mixované.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: