Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Jedalny listok a pitny rezim rocneho dietata

    , Autor: hilda

    Dobry den pani doktorka, chcela by som Vas poprosit o nazor.dcerka bude mat tento tyzden jeden rok a chcela by som sa spytat, ako by mala vyzerat konzistencia jedla u dietata v tomto veku.dcerke musim stale niektore veci mixovat.zelenina a ovocie jej v kuskoch nevadia, vie to spapat, ale napr maso jej musim rozmixovat, pretoze inak ho nevie vzdy prehltnut, aj ked jej dam len male kusky.spravi z neho v ustach gulicku a premiela ju v ustach.
    Chcela by som Vas poprosit aj o radu ohladne vecernej kase.dcerke davam doma robene kase-pohankovu, kukuricnu, ovsenu,ryzovu a niekedy babylove trojzrnnu (tu ale vacsinou na ranajky) vacsinou k nim pridam ovocie.niekde som citala, ze obilninove kase mozu deti nafukovat.a tak isto ani ovocie by sa vecer nemalo davat.Ktoru z tychto kasi by som mala vynechat, pripadne kolko pred ulozenim na spanok pockat po veceri.dcerka je este pred spanim dojcena-tak zaspava.
    A mala by som nadalej davat len bezmliecne kase, kedze je kojena?
    A dalsia vec je pitny rezim.Vo vasich odpovediach citam, ze od 10-teho mesiaca by sa malo podavat cca 200 ml vody/24 hod.nasa lekarka nam odporucila az cca 120 ml vody na kg hmotnosti.u dcerky je to priblizne 1l.lenze mne dcerka moc pit nechce.skusam vsetko mozne-po lyzicke, z pohara, kedze flasku a flasu s naustkom nechce.Ked neratam kojenie, prikrmy a ovocie, vypije len cca 100 ml za den. Davam len jej cistu prevarenu vodu, obcas nesladeny caj, ale na caj ju moc nechcem zvykat.Ako sa vekom to mnoztvo cca 200 ml za 24h zvysuje? Kolko by ona v jej veku mala vypit?
    Dakujem velmi pekne za rady.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Vypiť má naozaj asi 180 až 200 ml za deň, ten údaj od lekárky je nesprávny. Možno tým myslela tekutiny celkovo, včítane mlieka.
    Čo sa týka kaše, podáva sa zväčša pred kúpaním, pohánková kaša nafukuje. Nie je dôvod dávať kaše bezmliečne, už od siedmeho mesiaca aj kojeným deťom zavádzame mliečne kaše / s umelým mliekom alebo mliečne rozrábané s vodu/ aby sa stretli s bielkovinou kravského mlieka. Večer však môže byť aj zemiaková kaša.
    Strava dieťaťa aj po roku má mať primeranú konzistenciu - primeranú tomu, čo je dieťa ochotné spapať. Ak chce mäso mixované / mäso je dôležitá súčasť výživy, 5 až 6 x týždenne/, tak mu ho podávajte mixované.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: