Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Umele mlieko

    , Autor: mireille

    Dobry den, pani doktorka,
    chcela by som sa opytat dokedy ma dieta pit umele mlieko a kedy moze dostat ako napoj kravske mlieko? Mame 17-mesacne dievcatko, kojena do 9 mesiacov, odvtedy davame umele mliecko babylove. Kravske mlieko papa od roka v podobe polievky, v privarku, pudingu a podobne. Pediatricka mi odporucila davat umele mlieko ako napoj az do 2 rokov. Preco je to tak a v com je umele mliecko pre dieta lepsie nez kravske? Nebohlo by dieta v tomto veku uz pit prevarene kravske mlieko ked ho prijima v potrave a nerobi mu problem?
    Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    V potrave je mlieka málo, je zapravené v jedle. Mlieko ako mliečnu porciu doporúčam konzumovať vo forme umelého mlieka, formuly do troch rokov. je to mlieko, pripravené pre danú vekovú kategóriu, čo sa o bežnom kravskom mlieku ovedať nedá, aj keď formula má samozrejme základ v kravskom mlieku. Ani kravské mlieko deťom bežne nerobí bezprostredne poblém, ale chceme predsa pre naše deti to najlepšie, a formula vo forme jeden alebo 2x denne mliečnej porcie je ideálna.

Podobné otázky

  • Meggy45

    , Autor: Meggy455

    Dobrý deň môžem sa spýtať máme malé 5 mesačne bábo a stále je kojene ale mám taký problém, že som v nemocnici a mám zápal žlčníka 3 dní som nejedla a ani poriadne nepila a dávajú mi také lieky čo nemôžem kojit malú robia všetko preto aby som nemohla a mlieko vylievala. Skúsili sme aj Nutrilon , hipp, aj Sunar ale mala nechce nič s toho skúšame aj iné ale nepomáha to

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nemôže byť hladná, lebo sa aj dehydratuje. Je potrebné opakovane skúšať podávať umelé mlieko, určite ho začne piť.

  • Príkrm a umelé mlieko

    , Autor: Majka-1

    Dobrý deň, pani doktorka,
    dcéra má 5 mesiacov, do 4 mesiaca bola výhradne dojčená, no s dojčením som musela, žiaľ, prestať, pre viacnásobné alergie na potraviny (aj po vyradení mlieka, vajíčka a sóje z mojej stravy ťažkosti pretrvávali). Dcéra pije neocate infant, prospieva veľmi dobre, pekne priberá, ťažkosti zmizli. Môžem neocate ponúkať aj po zjedení príkrmu? Zatiaľ jedla zemiak, mrkvu, maslovú tekvicu a petržlen. Zje cca 80g zeleniny, ale vypije po prikrme ešte 60 ml umelého mlieka, jej bežná dávka je 90 až 120ml mlieka. Zeleninu pripravujem na pare, pridávam kvapku kvalitného repkového oleja a prevarenú dojčenskú vodu.
    Ponúkam jej aj chladnú prevarenú vodu, môžem ponúknuť aj čaj, prípadne riedenú ovocnú šťavu?
    Ďakujem veľmi pekne za Vašu odpoveď ????

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ovocnú šťavu ani čaj určite nie, len prevarenú ochladenú vodu. Môže už dostať do príkrmu aj mäso : kuracie, teľacie, králičie, morčacie cca 30-50 gramov denne.
    Olej preferujem kvalitný slnečnicový alebo olivový.
    Kým spapá menej príkrmu, môžete mlieko ponúknuť, keď spapá aspoň 100 ml už mlieko ponúkať netreba

  • Jedálniček

    , Autor: Simik_26

    Dobrý deň, moja dcérka 8.októbra oslávila prvé narodeniny. Chcem sa opýtať na Váš názor ohľadom pitia UM v noci. Od narodenia bola dcerka dojčená no po polroku sme kvôli kovidu museli prejšt na umelé mlieko. Dodnes si v noci žiada porciu, keď jej dám čaj prípadne vodu odmietne a sama si slovne pýta mliečko. Vypije 130ml a spí do rána. Večierku máme 19:30 a budí sa medzi 6:15 až 07:00 ráno.Ráno jej pripravujem striedavo kašu, prípadne dostane 130ml až 150 ml mlieka a pečivo s maslom a pod. Doobeda jogurt alebo ovocie, zeleninu. Obed má polievku a druhé jedlo vždy doma pripravené a vždy to obmieňame. Olovrant dostáva podľa desiaty, ak nemala ovocie tak to alebo jogurt, domáci muffin, bábovku občas. Večer pripravujem kašu keďže z toho je najviac sýta a pred spaním 150ml mlieka. Dcérka je veľký jedák, zje väčšinou všetko, iba trochu vymýšľa pri surovej zelenine. Celý deň je ale v pohybe, od 10m chodí bez problémov. Má 75cm a 10,3kg. Je to v poriadku? Aj s nočným mliekom?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Hmotnosť aj jedálníčke je v poriadku. Určite sú obmedzenia: do troch rokov žiadne údeniny / ani detská šunka detské párky!/, nič z nepasterizovaného mlieka, žiadna bryndza, kozie mlieko,kozie syry a podobne. Žiadne konzervy typu paštika a podobne. Do dvoch rokov nedávať tavené syry. Do šiestich rokov, ideálne do desiatich žiadne huby.
    Mlieko by už v noci nemala piť. Mlieko včítane syrov, mliečnej kaše, mlieka v strave by nemalo presiahnuť 350 maximálne 500 ml denne! V noci jej dajte vodu, dve tri noci bude uplakaná a potom sa prestane budiť. Povedzte jej, že v noci kravičky mliečko nedávajú......

  • Kupované príkrmy

    , Autor: Moni2222

    Dobrý deň, chcem sa spýtať do akého veku sú vhodne kupované prikrmy od 12.ukončeneho mesiaca ? Syn ma 22 mesiacov zo stravovaním mame problémy väčšinu jedla odmieta niekedy zje aspoň s tých kupovaných a domáce len mixované . Z našej stravy len ochutna pár lyžičiek ale že by sa s toho najedol to nie . Odmieta väčšie kusy čiže jedáva len mixované jedlo a občas s tých kupovaných. Ma 11,5 kg a zachvíľku 2 roky čiže je veľmi slabý jedák. Na raňajky ma umelé mlieko 180 ml niekedy menej, za hodinku skusame pečivo s nátierkou alebo maslom to len pár krát hryzne, za ďalšiu hodinu dostane ovocnu kapsicku, pred spánkom krémovú polievku. Po zobudeni ma hlavne jedlo bud cestoviny, ryžu alebo zemiak s masom väčšinou je to na stave aby sa to dalo rozmixovať, alebo teda ten kupovaný prikrm. na olovrant ma mlieko s kašou a na večeru čo na obed alebo krupicovu kasu s trochou granka a minimum cukru. Je jeho jedálniček postačujúci ?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    dá sa povedať, že je postačujúci. Treba, aby obsahoval obilninu / chlieb, cestovinu/ ovocie, zeleninu, mäso cca 250 gramov týždenne, tekutiny len čistú vodu cca 200 ml denne, mlieko,mliečne výrobky, vajce 2x týždenne, strukoviny.
    Deti jedia rôzne porcie, aj rôznu konzistenciu jedla.
    Kupované príkrmy preferujem hlavne pri cestovaní, je to vždy správnejšie ako fast food typu mekdonald alebo kfc.

  • Pitný rezim

    , Autor: eliska-3

    Dobrý deň stačí 1,5 ročnému dieťaťu keď za deň vypije maximálne 4 deci vodu + ráno um zo 150 ml vody a večer um z 210 ml vody,mali sme dvakrát zápal moču,nejakú baktériu,plienok mu za 24 hod vymením 7-8 ks v každej je nacikane,ale tak normálne nie sú že úplne naliate tazke a papáme ešte kasu v 150 ml mlieka kravského 3,5 percentné každý deň,dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    1,5 ročné dieťa má piť mlieko ako mliečnu porciu umelé mlieko formulu vhodné pre dieťa tohoto veku.
    Vody stačí v bežnom dni vypiť 200 ml

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: