Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Detské kaše

    , Autor: zuzumyska

    Dobrý deň,
    chcem sa opýtať, či môžem dávať jesť osemmesačnému dieťaťu kupované ovocné kaše, ktoré obsahujú malé percento jahodového, malinového alebo pomarančového prášku, keď jahody a maliny sú alergény a spolu s citrusami by sa nemali podávať deťom do jedného roka.Nechcem mu stále dávať len jablká a hrušky a ostatné kaše obsahujú nejakú zakázanú ovocnú zložku. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ja deťom spočiatku neodporčam vôbec dávať kaše s píchuťami, pretože práve tie môžu byť pre dieťa alergénom, Existuje kaša babylove gries v Dm drogerie a tá nemá príchute. Môžete použiť aj umelé mlieko a do neho zarobiť babylove bezmliečnu kašu, stačí zamiešať, kaša je instantná. Pokojne dávajte stále hrušku alebo jablko, dieťaťu to určite nevadí. Nemôžeme za to, teda my pediatri, že obchod sa chce presadiť a firmy vyrábajú kaše s rôznymi, podľa nás aj úplne nevhdonými príchuťami, ako sa udávate. Je na vás, aby se ich nekupovali a ignorovali.

Podobné otázky

  • Obmedzeny jedalnicek

    , Autor: lienka235

    Dobry den, p. Dr
    rada by som Vas poprosila o radu. Mam 17 mesacnu dceru, ktora ma velmi obmedzeny jedalnicek. Celkovo ma k jedlu taky vlazny vztah, nepomaha, ani ked jeme pri nej, ked to nechame na tanieri pred nou a pod. Je stale dojcena, v noci sa budi niekolko krat, vzdy ju uspim iba na prsniku. Cez den zvykne tiez na prsniku "odpocivat", prist sa ukludnit, napit a pod...a to jej nechcem odopierat. No a teda k tym potravinam... tie, ktore ma celkom rada a zje ich v podstate bez problemov (iba s miernou potrebou ju zabavat knihou a pod), su tieto: rozok, detske kase (ci uz mliecne alebo nemliecne, ktore jej robim z ovsenych vlociek, spaldy, pohanky, do ktorych dam vodu, biely jogurt a ovocie), akekolvek ovocne pyre, lipanek, piskoty (aspon sa snazim davat celozrnne), suche cestoviny, tvrdy syr. Potom su jedla, ktore do nej dokazem dostat, len ked je zaujata pozeranim TV, aj to nie vzdy: spenatova polievka, cestoviny ala perkelt (pisem ala, lebo maso nezje), tekvicova polievka, paradajkova polievka - vo forme hustej polievky, ktora musi byt pomixovana. Ak sa v jedle nachadzaju kusky, vypluva ho. Maso niekedy "prepasujem" do tych polievok, ale ako pisem, tie mi nechce zjest kazdy den, najma teraz, ked jej idu zuby. Inak niekedy je ochotna zjest trosku detskej sunky. Takze v zasade sa da povedat, ze zije na mojom mlieku, kasiach, rozkoch a ovoci. Je mi uplne jasne, ze to je malo. Chcem sa ale opytat, ci existuju nejake potraviny, ktore by sa podobali na tie, ktore ma rada (cize obilniny do kase alebo specificke ovocie), ktore by jej aspon z casti vedeli nahradit maso a zeleninu? Dakujem. Lenka

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Treba vedieť základné veci:
    1. deti v tomto veku neradi prijímajú nové druhy potravín, hovoríme tomu neofobia a nie je treba ich do nich nútiť
    2. Deti v tomto veku nemjaú konzumovať celozrnné výrobky, jednak ich potreba vlákniny je nižšia a jednak veľa vlákniny bráni riadnemu vstrebávaniu živín
    3. Šunka je údenina, deti do troch rokov to nemajú čo konzumovať, takže nie je potrebné ani správne tým nahrádzať mäso*!
    4.Kaše podávajte prevážne krupicové, ryové, ovsené, pohánka, špalda n epredstavujú nič zdravé, sú doplnkové a skôr môžu mať negatívny účinok/ špalda obsahuje veľa lepku, pohánka nafukuje/
    5. Dieťa v tomto veku má skonzumovať asi 250 gramov mäsa týždenne, v zásade to má byť varené mäso, mohlo by byť vždy súčasťou kvalitnej polievky.
    6. Ak dieťa preferuje mixovanú stravu, základný mäsovozelninový obedný príkrm dajte mixovaný a druhé jedlo v malých, mäkkých kúskoch papá ručičkou
    7. Dieťa nikdy pri jedle nezabávajme v snahe, aby nevedelo, že papá. Rozprávame s ním, môžeme hovoriť básničku, spievať, ukazovať obrázok - nie však rýchle sekvencie na mobile alebo iped.
    8. Deti v tomto veku nepapjú veľa, oni ani veľa nepriberú ani nenarastú. Neobávajte sa, hlavne ho do jedl anenúťte.

  • stravovanie 14 mesačnej dcérky

    , Autor: capricorn

    Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, či je vhodnejšie pre moju 14 mesačnú dcérku piť cez deň tekutiny (dávam hlavne detské čaje a čistú vodu) z fľaštičky, alebo už môžem učiť aj piť ju z pohárika? Tiež sa chcem ešte spýtať, či je v poriadku, keď dcérka je UM pije mliečko večer pred spaním, ale aj pred spaním cez deň, je to cca. 180 až 200 ml UM. Ale okrem toho ešte aj v noci chce mliečko, niekedy jedenkrát cez noc, niekedy aj dvakrát. Cumlík nechce už od 2 mesiacov. Za odpoveď vopred ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Mlieko je veľmi kvalitná súčasť výživy dieťaťa ale nesmie sa , tak ako nič iné, jeho konzumácia prehnať. Dieťa má skonzumovať za deň maximálne 300 až 500 ml mlieka, kam však počítame aj detské kaše, syry, jogurty. Takže v tomto veku mlieko ráno, potom odpoludnia / vtedy alebo aj jogurt/ a večer mliečna kaša. Viac mlieka určite nie. Ani vodu ju však nenechávajte piť z fľašky/ už vôbec nie rôzne sladké čaje, ani ovocné čaje!!!!/ Od smädu má dostať vodu, prípúadne riedenú čistou ovocnou šťavou / šťavy cca 50 až 100 ml denne, celkovo vody cca 180 ml/. V noci ponúknite čistú vodu, ak je smädná napije sa, ak nie, nebola smädná. Neučte ju zaspávať tak, že niečo pije!!!!
    Určite ju treba učiť piť z pohárika nie z fľaše, výnimkou je mlieko ráno a odpoludnia, pretože často, keď prestanú piť mlieko z fľaše, prestanú ho piť celkom.

  • Odmieta mäsovo-zeleninové príkrmy

    , Autor: andream

    Dobrý deň. Môj 9,5 mesačný syn odmieta všetky mäsovo-zeleninové príkrmy. Na radu našej pediatričky sme s nimi začali už okolo 4,5 mesiaca. Najprv mrkvu, zemiak, brokolicu, potom mäsko (králičie) všetko postupne, no každý deň som všetko, čo som uvarila aj vyliala. Spapal max. 2 - 3 lyžičky. Keď sa mi podarilo dostať do neho viac (viac menej nasilu, čo asi bola chyba) po nejakom čase (1 -2 hodiny) nasledovalo vracanie. Vracal niekoľkokrát až kým to nevyvrátil všetko. Potom sme si dali nejaký čas pauzu, mysliac si, že ešte na také jedlo nie je pripravený. Asi o mesiac sa opakovalo to isté a potom pri každom ďalšom pokuse. Pri papaní týchto príkrmov sa tvári strašne, niekedy ho aj napína, strká mi do jedla ruky. Náš jedálniček teraz vyzerá asi takto: Ráno: materské mlieko. Desiata: postrúhané jablko, alebo roztlačený banán, niekedy pár detských keksíkov s čajom, prípadne biely jogurt Activia, Pribináčik, ovocná detská výživa. Toto mu obmieňam a podobne vyzerá aj olovrant. S týmto nemá žiadny problém, pekne otvára ústa, dokáže pohrýzť piškótu aj detské sušienky (má 4 zuby). Obed: Začíname mäsovo- zeleninovým príkrmom, (spapá max1 - 2 lyžičky) keď ten odmietne, ponúkam mu len varenú zeleninu, no odmietne aj tú a skončíme pri materskom mlieku. Toho sa nevie nabažiť. Už som skúšala prejsť na umelé mlieko, aby prišiel na inú chuť, no aj to rázne odmietol. Skúšala som mu dať ochutnať aj z nášho jedla (halušky, prívarok, zeleninovú polievku, zemiakovú kašu, ryžu s kompótom) no nič mu nechutí. Nechce papať ani detské kaše a príkrmy z obchodu. Už som z toho nešťastná. Napriek tomu prospieva dobre, no je mierne chudokrvný (ako ja i starší syn, ktorý mimochodom jedol úplne všetko a bez problémov). Poraďte mi prosím, kde robím chybu, ako a čo mu ponúknuť, aby papal. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Najväčšia chaby je, že mu dávate vaše jedlá a pribináčika!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Dieťa v tomto veku nie je pripravené na konzumáciu takejto výživy. Takže nebuďte v strese, veď materské mlieko je super výživa len nalzaj v tomto veku už nestačí!!!Čaj neodprúčam vôbec. Takže ráno materské mlieko, hneď po ńom môžete ponúknuť rožtek alebo biely chlebík, malé monožstvo , bez nátierky, samozrejme musí pri tom sedieť. Dopoludnia ovocie, môže mať v ňom detský keksík / IPP, Sunar a pod/ alebo bezmliečnu kašu babylove, ktorá sa nemusí variť, len ju zamiešate do ovocia. Na obed mäsosozelninový príkrm: mäso, zelenina, olivový alebo slnečnicový olej 3 až 4 kvapky. Ak spapá len dve lyžičky, každý eeň ho ponäúkajte, potom dokojiť. Odpoludnia stačí kojenie alebo v tomto veku aj biely jogurt s probiotikami alebo detské mliečne príkrmy typu sunárek ovocne mléčný dezert alebo jogurt hipp, hami, nestlé a podobne. Nič s tvarohom / pribináčik, termix a podobne/. Večer mliečna kaša alebo zemiaková kaša. pred spaním kojenie. Buďte pokojná, ak dobre priberá, nič sa nedeje!!!! Ale nedávajte nevhodné potraviny len preto, aby niečo zjedol / vašu stravu, pribináčik a podobne!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!/

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: