Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • nepije mlieko

    , Autor: jana83j

    Dobrý deň pani doktorka, chcem Vás poprosiť o radu. Môj 18. mesačný syn prestal piť mlieko asi pred 2 mesiacmi a odvtedy vôbec nepije mlieko. Pil UM. Skúšala som mu ponúknuť aj kravské aj ako mlieko aj ako kakao. Ochutná a keď zistí, že je to mlieko vráti mi to. Nechce ani syry. Sem tam zje mozzarelu a to je zo syrov všetko. Má rád klasické maslo. Jogurty a pribináčiky mu ponúkam každý deň. Ale niekedy si dá inokedy nie.
    Jeho jedálniček:
    ráno chlieb s maslom a buď má k tomu lekvár (domáci), alebo rajčinu, ak sa podarí tak mozzarelu
    na desiatu: jablko, hruška, banán, sem tam piškóty, raz v týždni robievam jablkový koláč alebo bábovku, tak ak je tak aj to
    na obed: polievka - buď kuracia vo forme vývaru so slížikmi, alebo zeleninová (cícerová, karfiolová, mrkvová, zemiaková), ako druhé varené mäso (väčšinou kuracie), zemiaky alebo ryža, ak nie je mäso tak karfiol so zemiakmi, špenát s vajíčkom s zemiakmi, ryba a zemiaky. Mäsa tiež nezje veľmi veľa.
    na olovrant: to čo na obed
    na večeru: ak sa podarí tak jogurt, alebo pribináčik, ak je napečené tak spomínaný koláč, alebo chlieb s maslom, alebo broskyňový kompót s ryžou alebo zemiakmi (veľmi mi chýba, že nechce jesť ani kaše - žiadne, ani krupicovú, ani tie z obchodu, ani s grankom, hneď po ochutnaní to odmieta).
    Nechutí mu ani acidko, ani cottage syr.
    Medzi tým niekedy ešte ovocie alebo raz za čas i maškrta, či tie kukuričné chrumky.
    Chcem sa spýtať, čo by som mala v jedálničku zmeniť a či mu netreba nejaké vitamíny keď nepije žiadne mlieko a nechce jesť ani mliečne. Na silu ho nenutím piť ani jesť, čo mu nechutí. Skôr mu ukazujem, že ja to jem aj manžel a že nám to chutí.
    Čo sa týka pitia čaje veľmi nechce, čistú vodu niekedy ale väčšinou chce do vody 100 % jablkohroznový detský džús (je bez cukru ten bio hipp) vždy mu tam trochu nalejem a zvyšok doplním vodou. Pomer asi 5 ml. džusu na 110 ml. vody.
    Veľmi pekne ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Džús s vodou je v poriadku,dobre to riedite, čaje nie sú potrebné, hlavne nie ovocné, môžu obsahovať na dieťa veľa soli.
    Jedôlníček je dobrý, ale základom obedného jedla môže byť akákoľvek polievka, ktorú dieťa akceptuje, v ktorej vyvaríte asi 5 x týždenne asi 50 gramov mäsa. Polievka môže byť mierne osolená, bežná ako varíte pre rodinu. Dieťa má týždenne skonzumovať asi 250 gramov mäsa, prosím nie prevažne kuracie!!!!! To nahradí aj živiny, ktoré by dostávalo v mlieku. Taktiež 1 až 2x týždenne strukoviny, taktiež dobrý zdroj bielkovín aj vápnika.
    Odporúčam na obed obedné jedlo základ je hore zmienená polievka, druhé jedlo podľa chuti.
    Na olovrant nie od obeda, ale zmienený koláč, občas pribináčik, ovocie.
    Na večeru zbytok od obeda, chlebík. Skúste ryžovú kašu.
    Chrumky vôbec nedávajte!!!!!!!!!!Sú to prázdne kalorie a ešte potlačia chuť k jedlu.

Podobné otázky

  • pitie vody

    , Autor: jusepa

    Dobrý deň pani doktorka môžem poprosiť O radu môj ročný chlapec pije cez liter A pol vody 24 hodín cez deň pije aj menej ak sa hrá atď nemyslí veľmi na vodu ako náhle ide doobeda pospať je schopný vypiť naraz 250ml vody A ak príde noc aj pol litra stále sa budí A hľadá fľašu napije sa a zaspí A to robí dookola, dokonca sme robili vyšetrenie krvi na glukozu myslím A výsledok je v norme, mlieko mi nepije žiadne Kojila som ho do 10 mesiacov A vyskúšali sme hocičo, to tak velmi neriešim,lebo mi papá všetko aj jogurty, kase A syr trocha tiež. Minule som mala pocit ako keby mu trocha zapachalo S pusy dosť som sa čudovala lebo mi papá. Mám pocit či to nieje tou vodo.ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    &je to pomerne veľké množstvo, ale ak anepije mlieko, má už v podstate hustú stravu, nemusí to byť problém. Hlavne však nech je to naozaj len čistá voda, nie sladké nápoje. Sledujte aj, či primerane močí, nie veľa ani málo. Zápach z puisy niekedy rodičia pozorujú, aj v tomto veku to môže byť prejav gastroesofageálneho refluxu. Sledujte dieťatko, možno by bolo správne si aj zapisovať množstvo vypitej vody a pri vysokej dávke, konzultujte vášho lekára.

  • Moje dieta nechce pit mlieko a vodu tak asi 100ml max 120 za den

    , Autor: mariana25

    Dobry den p.doktorka,prosim vas o radu mam 9 mesacneho synceka a mame problem nechce vobec pit mlieko a vodu pije len tak asi 100ml denne skusala som vsetko mozne flasku poharik lyzicku striekacku skor ma viacej vody na sebe ako v sebe neviem co mam robyt a este jedna vec rano odmieta papat napapa sa tak okolo 10rano troska chleba s maslom skusam aj kasu davat rano ale nechce spapa asi 90ml potom vsetko mozne preto aby aspon 20ml vody obed o 12-12.30 mesovozeleninovy 200-250ml ,potom ide spinkat kedy ako spi niekedy 1h niekedy 2h ,olovrant ma detsku vyzivu s piskotami to je okolo 15h ,potom ide okolo 17 spat tak na 40min vecera o 19alebo 20 kasa obilninova v mlieku a ide spinkat celu noc pi a zasa rano o 10 zacina.Neviem co robit aby pil vodu alebo caj stale ponukam ale on ked tak iba max 100ml za den a mlieko nechce asi 3 tyzdne vobec nepije mlieko len ked ho do kase davam kasu spapa tak 180 ml.Poradte prosim .Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Dieťa v tomto veku ešte vodu ani iné tekutiny neotrebuje / pokial nie sú horúčavy/. Vodu ponúkame po desiatom mesiaci. Musíme ju dieťaťu ponúkať, lebo samé by si nevypýtalo ale na druhej strane ak je smädné, napije sa, ak nie je nenapije sa. Dôkazom toho, že má dostatok tekutín je to, že dostatočne močí. Hlavne nie je potrebné podávať žiadne čaje a už vôbec nie je vhodné podávať žiadne šťavy, sledké nápoje a podobne!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Čo sa týka mlieka, ak ho odmieta, nie je potrebné ho dokonzumácie nútiť. V aždom príapde podávame umelé mlieko, formulu. Množstvo si dieťa určí samo. Mlieko dostáva v tomto veku aj v mlienčje kaši a môže odpoludnia alebo aj ráno dostávať jogurt. Ak má vyváženú stravu, denne mäso, ovocie, zeleninu, obilniny a už aj dvakrát týždenne žĺtok a jogurt, je strava v poriadku.

  • zdrave jedlo

    , Autor: lusinda30

    Dobry den!
    Pani doktorka, uz dlhsie premyslam nad viacerymi otazkami a tak dufam, ze si najdete na nas cas a poradite nam. Mam 20 mesacnu dceru, vazi 16,83 kg a meria asi 92 cm. je velmi ziva a velmi rada a takmer vsetko papa. No mam pocit, ze je to na jej vek vela, aj ked je stale v pohybe, teda ked nespi. takze par otazok>
    1. odkedy som ju pred troma mesiacmi prestala kojit, nechce pit ziadne mlieko. Ani kravske, ani umele. Cim je to najlepsie nahradzat? Ake jogurty su najzdravsie. Biele, ovocne, aky objem tuku by mal byt?
    2. za den vypije dva plne hrnceky caju, obcas chce viac, tak jej davam potom este vodu. Staci to, kedze nepije mlieko? Kolko ml tekutin by mala denne vypit? ...ak nepocitam polievku, ktoru papa kazdy den... A v noci vyspi celu noc, nepyta si pit
    3. Co by ste nam poradili na ranajky, kedze biele pecivo je nezdrave a zase cerealne pecivo by male deti kvoli tym kadejakym zrnieckam nemali jest??? Pytam sa aj kvoli tomu kolko vazi, aby vela nepriberala.
    4. A ak chodi o osmej vecer spat, kedy najneskor by mala vecerat a co by to malo/nemalo byt?
    Viem, ze je toho vela, ale vopred vam velmi pekne dakujem za zodpovedanie otazok.
    Lucia

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Sú deti, ktoré mlieo nepijú, a keď mlieko je kvalitná súčasť výživy. Jogurty s čo najmenšou dobou spotreby, s probiotickou florou, preferujem biele, radšej pridať čerstvé ovocie alebo domácu zavareninu. V žiadnom prípade deťom nepodávame nízkotučné potraviny / jogurty, mlieko a pdobne/, podávame plnotučné.
    Mala by vypiť maximálne pol litra tekutín, nepodávajte sladký časj, stačí čistá voda alebo voda riedená malým množstvom čistej šťavy. Dieťaťu treba pitie ponúkať, samo si zväčša nepýta, ale netreba ho do pitia nútiť.
    Chlieb a pečivo nepodávajte celozrnné, ale bile alebo s tmavej múky, napríklad ražnej bežne môžete podávať. Občas vianočku.
    Mala by večrať okolo siedmej, môže to byť kaša / aj zemiaková/ chlebík s lučinou, maslom, trocha zeleninky, prípadne zvyšok od obeda.
    Nie je potrebné sa veľmi zamerať na redukciu stravy, respektíve kalórií. AK nebudete podávať sladkosti, sladké čaje a iné nápoje, žiadne slané drobnosti, tyčinky, čipsy a podobne, tak by sa obezita nemal vyvinúť.

  • nepije mlieko

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, pani doktorka. Moja 2, 5 rocna dcera skoncila s pitim hypoalergenneho mlieka (uz ho nechcela,aj dr nam odporucila pit uz normalne mlieko). Problem je v tom, ze jej mlieko nechuti. Vypije ho iba rano a to s "detskou kavou" caro (asi 1dl). Snazim sa jej dat cez den este jogurt, nejaky syr, ale to je asi tak vsetko. Obavam sa, ze to nie je na den dost. Cim jej mozem mlieko nahradit? Alebo sa mam snazit jej ho dat napriek tomu,ze ju pri mlieku natahuje na vracanie? Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    V žiadnom prípade ju do mieka nenúťte. Sú deti, ktoré mlieko nepijú a nie je to ani nutnosť. Musí však mať plnohodnotnú stravu, ktorá dodá dostatok bielkovín, vápnika a vitamínov obsiahnutých v mlieku. Sú to jednak mliečne výrobky / ale ani do tých ju nenúťte/ a potom mäso, ovocie, zelenina a strukoviiny.

  • jedalnicek 10 mesacneho dietata

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den.
    Uz viackrat ste mi velmi dobre poradili, preto aj teraz by som Vas chcela velmi pekne posprosit o radu. Moja 10 mesacna dcera uz takmer dva mesiace odmieta pit mlieko. Viem, ze ste vo svojej poradni pisali, ze to nie je tak zavazny problem, ak ma dieta vyvazenu stravu, ale ja jej teraz akosi neviem zostavit jedalnicek. Bojim sa, ze nebude mat vsetko co potrebuje. Predtym sme papali takto:
    7,00 mlieko 150 ml (este v spanku, vstava o7,30)
    10,00 kasa s pomrvenou lupackou alebo cerstvym ovocim (spanok 10,30-11,30)
    13,00 obed
    14,30 mlieko 120 ml (spanok 15,00-16,30)
    17,30 presnidavka alebo jogurt
    19,30 mlieko 150 ml a isla spat + mlieko este dva krat v noci po 150 ml
    Myslela som, ze je to prechodny stav a chut na mliecko sa jej znova vrati, ale nestalo sa tak. Dva mesiace pijavala mlieko iba ked zaspala, no teraz nechce uz ani v spanku. Dokonca sa stava, ze sa v noci zobudi hladna, place, no flasu odstrkuje. Maximalne vypije 40 ml, ked uz je zle, aby nieco citila v brusku a spi dalej.
    Tiez mi odmieta doma vareny obed, chce len kupovane vyzivy. Predtym s tym problem nemala.
    Dcera nie je velky jedak a tiez slabo pribera. V 10 mesiacoch ma necelych 8 kg. To, ze nepije mlieko ma trapi aj preto, lebo mi pije malo tekutin. Denne nevypije niekedy ani 100 ml caju. Aj napriek tomu mam pocit, ze cika dobre. Skusala som uz rozne caje, cistu vodu, flase, poharik s naustkom, proste uz takmer vsetko a viac nechce. Tiez sme vyskusali rozne znacky mliek a flias. Bola anemicka, uzivala Actiferin, no doktorka urobila kontrolny odber a uz je to v poriadku.
    Este som zabudla napisat, ze nechce pecivo, piskoty, stravu musim stale mixovat uplne do hladka, lebo akonahle natrafi na hrcku, tak s jedlom konci. Cerstve ovocie je tiez velky problem. Musim ho „prepasovat“ do kase alebo jogurtu. A tiez uz viac nechce ani pomrvene pecivo v kasi, pritom predtym to mala rada. Jedine jedlo, co zje ako-tak dobrovolne je jogurt a kasa.
    Prosim pomozte mi zostavit dcerin jedalnicek, lebo ja si uz rady neviem.
    A este by som sa chcela opytat, kolko ma spat dieta v jej veku, lebo mi zacala ignorovat jeden spanok cez den, ale v noci spi 12 hodin. Teraz spava teda spolu cca 13 hodin za den. Staci to?
    Uz vopred dakujem velmi pekne za Vasu radu.
    Jana

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ráno skúste jogurt, môžete do neho dať bezmliečnu obilninovú kašu baylove z DM. Dopoludnia ovocie / ak chce výživu, tak jej to nebráňte, je kvalitná/. Na obed mäsosozelninový príkrm, tiež môže byť kupovaný.Odpoludnia buď znova jogurt, tentokrát s ovocím, alebo skúste malé množstvo kyslej smotany / ale naozaj málo,sledujte, či nemá hnačku/, večer zemiakovú kašu alebo obilninovú či ryžovú kašu. Postupne pridávajte rôzne druhy zeleniny, aj napríklad večer k zemiakovej kaši alebo ryžovej kaši / rizoto/. Dávajte vodu po lyžičkách, čaj nie je potrebné.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: