Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • pitie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den pani doktorka,chcela by som sa vas spytat ci mozem davat svojmu rocnemu syncekovi na pitie vodu rajec neperlivu bylinkovu..lebo dzusy sa mi zdaju moc sladke,ale inac mu davam aj napoje instantne od Hami dakujem..

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Myslím, že neperlivú áno ale nie bylinkovú, môžu mať / tie bylinky/ na dieťa nevhodné účinky.

Podobné otázky

  • Pitie mlieka

    , Autor: Marta1

    Dobrý deň, moja vnučka má 2,5 roka. Bola až do teraz dojčená. keďže dcéra ju už nedojčí, chceme aby prešla na dojčenské mlieko alebo vôbec na mlieko. Ale nemala nikdy dojčenskú fľašku a čaj a vodu pije iba z pohára. Mlieko ako také npiť nechce, tak sa chcem opýtať, ako takéto dieťa, ktoré nikdy nepilo iné mlieko ani nejedlo žiadne iné mliečne výrobky naučiť tieto výrobky konzumovať. nechce ani tvaroh ani jogurt, ani žiadne mliečne výrobky. Len sa na to pozrie a už kričí, že to nechce. Nejokou nenásilnou cestou by som ju chcela naučiť jesť aj tieto produkty a piť mlieko. Za každú radu budem veľmi vďačná. S pozdravom Bušfyová Marta

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Zväčša spapajú mliečnu kašu alebo puding. V tomto veku ho už môžete robiť z kvalitného plnotučného mlieka s krátkou spotrebou, nie trvanlivého!!!!!!
    Ak papá mäso, strukoviny, ovocie, zeleninu, nie každý potrebuje mlieko. Určite mlieko alebo mliečne produkty ponúkajte nenásilnou formou, smotanu, mlieko do varenej stravy, jedlá s mliekom. Na chlebík maslo. Určite sa to postupne naučí.

  • Pitný režim

    , Autor: timi.t

    Dobry den pani doktorka.
    Mam 14 mesacnú dcerku,vyska cca 80 cm a hmotnost 10kg. Mojim problemom je,ze vypije velmi vela vody. Je na UM od narodenia,pekne papa aj prikrmy a mliecko ma len vecer a v noci. Na vodu aj zaspava,inak nezaspi. Uz pred nou ukryvam aj flasku s vodou, pila by od rana do vecera. Ked jej nedam,tak place a pita si este. Vypije aj 3-4x 120 ml. Podla nasho pediatra je vsetko v poriadku. Vysetrenie na cukor mala v poriadku. Na lacno 4,8. Trva to uz dlhsie, mozno aj 3-4 mesiace. Je to v poriadku,ze pije tolko vody?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem, či jej dávate čistú vodu alebo nejaké sladký nápoj. Ak pje sladké, je to vyslovene zlozvyk, pije to kvôli tej sladkej chuti, ktorú deti obľubujú.Nikedy je pitie vody aj keď nie je sladká zlozvyk ba až nahrádzanie nejakého iného pocitu pri rôznych frustráciách: dieťaťu sa venuje málo času, málo sa s ním maznáte a podobne. nikedy je to až nevysvetliteľné. Treba aj sledovať, koľko močí. Je potrebné okrem cukru vyetriť aj moč a jej špecifickú hmotnosť. Na druhej strane pri rôznych ochoreniach sú množstvá vypiej tekutiny oveľa vyššie ako udávate vy. Ak je to naozja toľko ako udávate je to do pol litra vody denne. Bežne by dieťatko malo vyiť cca 200 ml denne. Ale teraz boli aj veľké horúčavy, takže potreba tekutín môže byť vyššia.

  • Nocne papanie

    , Autor:

    Dobry den prajem pani doktorka,
    Mame 18 mesacneho chlapceka,ktory ma 91 cm a 15,5 kg.Je to chlap ako hora,porodna vaha 4210 g a 55 cm. Nas jedalnicek vyzera takto:

    5.30 -240 ml
    8.00 -vianocka,chlebik,rozok s lucinou,zeleninou,lekvarom ,troskaprazenice na suchej panvici z ranajok zje tak za dlan,z rozku max 1/5 ,z chlebika stvrtinku
    10.00-ovocie-troska jablcka alebo bananu
    12.00-obed polievka alebo druhy chod,vzdy len jedno
    16.00-jogurt
    10.00-druhy chod z obeda,kasa alebo mlieko

    Plus sa nam este.1x budi na mlieko,vypije 240 v noci
    .Stale mi vsetci vravia,aky je velky,ze vyzera.na 3 roky,bech neje v noci.Uz ma to nebavi pocuvat.Maly krasne rozorava,doobeda aj poobede sme.von v kazdom pocasi.Proste je velky.Myslite,ze papa moc a je zle aj to jedenie v noci?Dokedy by uz deti naozaj nemali v noci jest,kedze je to individualne a kojene deti papaju v noci tiez...Dakujem za Vasu odpoved,pekny den

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Mal by za deň vypiť asi 500 ml mlieka / niektorí udávajú len cca 350/ale je v tom zahrnutý aj jogurt, syr, skrátka mliečne výrobky. Takže to mlieko v noci nijako zásadne nezvyšuje príjem mlieka / nie je totiž vhodné, aby deti pili veľa mlieko, pretože potom často odmietajú inú stravu/. Ako vidno, váš synček papá aj inú, bez mliečnu stravu, takže nevidím to z tohto hľadiska ako problém. Postupne by som sa snažila nočné pitie ukončiť, ale keď sa zobudí, chce to mliečko, bez neho nezaspí ale keď sa napije, tak zaspí pekne, zatiaľ by som z toho nerobila problém, ale okolo dvoch rokov by som namiesto mlieka skúšala ponúknuť vodu / nie sladký čaj!/ Večer by však mal papať druhý chod z obeda, prípadne občas kašu, ale nemal by piť mlieko. Potom by toho mlieka v jedálničku bolo naozaj veľa!

  • Pitie mlieka v noci

    , Autor: sisa-4

    Dobry vecer,
    Uz som Vam raz pisala,ked mala moja dcera asi 10 mesiacov,ci je v poriadku ked este stale v noci pije mlieko.Teraz ma rok a 2 tyzdne a mliecko v noci pije stale,teraz dokonca uz o 2 hej v noci.to pitie mlieka v noci mne osobne nevadi,nakolko vypije 180 ml a spi dalej(spi od 19.00 do 07.00,niekedy aj do pol 8,ak je vsetko v poriadku,su aj výnimky,kedy vstane uz o 06.00.Zijeme v zahraničí a na poradni mi uz dlho tvrdia ze uz pit v noci nema a ze je to škodlivé,tak sa informujem len preto.neviem,ci to pitie mlieka je uz o zvyku alebo ze je hladná,je naozaj velky jedák a zje vsetko co dostane...
    Jedálny lístok:
    07.30:ranajky-chlieb s maslom,avokadovou pomazankou,s lekvárom (doma robenym),stale nieco ine
    10.30:desiata-ovocie (bud mandarinka,jablko,hruška,hrozno-ošúpané a bez kostok)
    11.30:obed-vzdy nieco ine
    12.00:UM 120 ml pred spanim(vypije vzdy vsetko aj ked ho dostane 15 minut po obede
    14.30-15.00:biely jogurt,tersz par krat aj jogurt s tvarohom
    Vzdy okolo 16.00 jej v deckej na stôl dam plny tanier ovocia alebo zeleninky a to spapa do hodinky,postupne sama(ako hovorím je velky jedák,ale nevidiet to na nej,ma vela energie a je stale v pohybe)
    18.00:večera-kasa rozne(to je jedine co moc nechce),tsk zvyčajne opäť chlieb s niečim alebo polievka,zemiaková kasa s kompotom(doma robenym),cestoviny s niečim)
    18.45:um pred spanim 230 ml
    Popritom vypije aj vodu(dostatok) a na rano ku chlebíku pije cajik.
    Tak neviem ci teda mam skúsiť nejako odbúrať to nocne pitie mlieka alebo je to v poriadku este.Ako som pisala-naozaj je to velmi aktívne dieta,velmi šikovne-ovláda uz takmer všetky zvieratká,vie naozaj toho vela,dokonca uz hovori jednoduche vety,pocas dna sa nezastaví,zacala chodit,mame PSA,s ktorým sa naháňame po byte atd...preto si aj myslim ze minie toľko energie ze v noci este moze byt hladná.Par krat som jej skúsila v noci nedať mlieko a mesto toho vodu ale bud jednoducho nespala dalsie 2 hodiny,potom na chvilu zaspala a bola zase hore alebo plakala.
    vopred vam velmi pekne dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Pije rocha viac mlieka ako by mala, v tomto veku by to nemalo byť viac ako 500 ml. al eke'd dobre papá aj ostatné, strava je vyvážená. Možno by som zrušila to obedné mlieko. ak ešte v noci to mlieko kvôli pokojnému spánku potrebuje, zatiaľ by som ho nechala. ak by bola kojená, tiež by sa v noci na kojenie asi zobudila. Stomatológovia tvrdia, že pietie mlieka v noci v tomto veku, keď už má zúbky, podporuje tvorbu zubného kazu, preto možno ten odpor z okolia voči nočnému pitiu mlieka. Ak jej to však má zabezpečiť dobrý spánok a potrebuje aj dodávku tekutín a energie, tak by som to teraz striktne nerušila.

  • odmietanie jedla

    , Autor: milik

    Dobrý deň. Prosím vás o pomoc. Moja dcéra 18 mesačná odmieta jesť. hádže jedlo na zem a všetko len obrble. niečo ani neokoštuje. Problém s jedením trvá už od 7 mesiaca. Viem, že deti skúšajú, ale naša dokáže až schudnúť. a keď nechudne nepriberá. Váži 9 200 g. Už dva krát sme skončili v nemocnici na infúzkach. Verdikt bol, že špekuluje a treba ju nútiť. Skúsili sme aj to, aj keď neradi. Aj to chvíľu išlo ako tak, ale potom sa zaťala a nejedla už vôbec. Chodíme na gastro. Výsledky mala v poriadku. Berie Bekomplex a Biogaia krapky. Jej jedenie vyzerá asi takto:
    8:00 raňajky mlieko 150 ml. Sunar (Viac mlieka za deň do nej nedostanem) ani v inom poháriku,ani kakauko nič )
    Keď jem raňajky tak si NIEKEDY odkusne na koštovku.
    9:30 - 10:00 desiata banán, niekedy ho zje aj s tvarohom, alebo jablko, hrušku. Iné ovocie nechce. ani neokoštuje, nechytí do ruky..
    12:00 - 13:00 obed klasika polievka a druhé. Polievky sa ani nedotkne a z druhého si dá tak 5 cestovín suchých, alebo kúsky mäska, vyberá len zrnká ryze, kŕmiť sa nenechá. to zje asi viac keď sa v tom babre...
    15:00 - 16:00 olovrant skúšam ponúknuť mlieko, keď si upije z neho nejakých 100 ml tak jej dám jeden Marína keksík, keď mlieko odmietne tak buď má ovocie, alebo pólku palacinky, vianočku s maslom. Ale to tiež nie vždy papá.
    19:00 večera chlebík. Ľúbi iba paštékový čo samozrejme nepokladám za zdravú stravu tak jej ho nerobím často. Tým pádom je večera skoro nijaká. Mala rada HIPP výživy, ale tie už tiež nechce.
    strukoviny nelúbi tak som z nich začala robiť pomazánky. Raz chlebík zje, 3 krát nie...Nikdy neviem.
    Radila som sa už aj s psychologičkou a navrhla, aby som malej prestala cez deň robiť mlieko a nech jej ho dám večer. S týmto mám trošku problém, lebo ona večer mlieko nechce a obávam sa, že keď jej ho prestanem dávať ráno tak ho nebude už vôbec. Ďalej mi poradila aby som čakala kedy si dcéra vypýta jesť sama. to sa zatiaľ ale ešte nestalo. Aj keď hladovala, aj keď chudla Je to ťažké, pretože jej nechutí skoro nič. Ani sladké. AKo tak ten paštékový chlebík, špenát s cestovinami a vajíčkom a uhorka. Už som malú objednala aj na endokrinológiu, lebo ja sama mám zníženú funkciu štítnej žľazy tak či náhodou nemá problém aj ona. Neviem, už skúšame všetko. Prosím Vás o názor či mám skúsiť radu pani psychologičky neponúkať jej kým si nevypýta sama, aj to mlieko, alebo jej ponúkať v stanovenom čase a dúfať, že niečo zje, alebo jej porobiť švédske stoly nech si počas dňa dzobká kedy chce čo chce. Veľmi chcem svojej dcére dôverovať v tom, že vie kedy je hladná ale ja mám niekedy už pocit, že ona ten hlad necíti. Ďakujem veľmi pekne za radu.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Podľa toho, čo ste popísali, že spapá to nevidím nijak katastrofálne. určite by somnečakal, kedy si vypýta ale ani by som ju nenútila. Jednoducho 5x denne sa stoluje a dostáva jednotlivé porcie, Ráno 150 ml Sunau je super, skúste jej potom ponúknuť chlebík , vianočku, len tak na koštovku, alebo mliečnu kašu. desiata je v poriadku, keď chce len uvedené ovocie, nie je potrebné vnucovať iné. Na obed nech papá tak, ako jej chutí a samozejme je v poriadku ak si zobká, čo má rada. Odpoludnia je tiež v poriadku epertoár, ktorý udávate. Na večeru chlebík s nátierkou, ak pašétu, tak radej doma urobenú. V zásade platí, že deti medzi jedným a tretím rokom nenapajú veľa, neradi prijímajú nové druhy jedál, oni totiž ani veľa nanarastú ani nepriberú. Rozvíja sa im mozgová činnosť. Určite by som nerobila formu švédskych stolov, jedz čo chceš a kedy chceš! Mámať čas na jedenie, potom bez jedla, bez sladkostí. Na pitie ponújať vodu. Neurobe chybu s núením do jedla alebo preferovaním sladkostí,údenín a podobných nevhodných potravín. AK nebýva chorá, nechudne neprimerane / teda postupne stále viac/ nie je dôvod riešiť jedenie dieťaťa, hlavne ak je inak zdravá. Je to prechodné obdobie, trpezlivosťou sa u zdravého dieťaťa príjem astravy zlepší a hlavne stabilizuje: bude papať praviedlne aj kěmožno len obmedzený sortiment potravín.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: