Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Pitie mlieka v noci

    , Autor: sisa-4

    Dobry vecer,
    Uz som Vam raz pisala,ked mala moja dcera asi 10 mesiacov,ci je v poriadku ked este stale v noci pije mlieko.Teraz ma rok a 2 tyzdne a mliecko v noci pije stale,teraz dokonca uz o 2 hej v noci.to pitie mlieka v noci mne osobne nevadi,nakolko vypije 180 ml a spi dalej(spi od 19.00 do 07.00,niekedy aj do pol 8,ak je vsetko v poriadku,su aj výnimky,kedy vstane uz o 06.00.Zijeme v zahraničí a na poradni mi uz dlho tvrdia ze uz pit v noci nema a ze je to škodlivé,tak sa informujem len preto.neviem,ci to pitie mlieka je uz o zvyku alebo ze je hladná,je naozaj velky jedák a zje vsetko co dostane...
    Jedálny lístok:
    07.30:ranajky-chlieb s maslom,avokadovou pomazankou,s lekvárom (doma robenym),stale nieco ine
    10.30:desiata-ovocie (bud mandarinka,jablko,hruška,hrozno-ošúpané a bez kostok)
    11.30:obed-vzdy nieco ine
    12.00:UM 120 ml pred spanim(vypije vzdy vsetko aj ked ho dostane 15 minut po obede
    14.30-15.00:biely jogurt,tersz par krat aj jogurt s tvarohom
    Vzdy okolo 16.00 jej v deckej na stôl dam plny tanier ovocia alebo zeleninky a to spapa do hodinky,postupne sama(ako hovorím je velky jedák,ale nevidiet to na nej,ma vela energie a je stale v pohybe)
    18.00:večera-kasa rozne(to je jedine co moc nechce),tsk zvyčajne opäť chlieb s niečim alebo polievka,zemiaková kasa s kompotom(doma robenym),cestoviny s niečim)
    18.45:um pred spanim 230 ml
    Popritom vypije aj vodu(dostatok) a na rano ku chlebíku pije cajik.
    Tak neviem ci teda mam skúsiť nejako odbúrať to nocne pitie mlieka alebo je to v poriadku este.Ako som pisala-naozaj je to velmi aktívne dieta,velmi šikovne-ovláda uz takmer všetky zvieratká,vie naozaj toho vela,dokonca uz hovori jednoduche vety,pocas dna sa nezastaví,zacala chodit,mame PSA,s ktorým sa naháňame po byte atd...preto si aj myslim ze minie toľko energie ze v noci este moze byt hladná.Par krat som jej skúsila v noci nedať mlieko a mesto toho vodu ale bud jednoducho nespala dalsie 2 hodiny,potom na chvilu zaspala a bola zase hore alebo plakala.
    vopred vam velmi pekne dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Pije rocha viac mlieka ako by mala, v tomto veku by to nemalo byť viac ako 500 ml. al eke'd dobre papá aj ostatné, strava je vyvážená. Možno by som zrušila to obedné mlieko. ak ešte v noci to mlieko kvôli pokojnému spánku potrebuje, zatiaľ by som ho nechala. ak by bola kojená, tiež by sa v noci na kojenie asi zobudila. Stomatológovia tvrdia, že pietie mlieka v noci v tomto veku, keď už má zúbky, podporuje tvorbu zubného kazu, preto možno ten odpor z okolia voči nočnému pitiu mlieka. Ak jej to však má zabezpečiť dobrý spánok a potrebuje aj dodávku tekutín a energie, tak by som to teraz striktne nerušila.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: