Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Vajíčka

    , Autor: adotomi

    Dobrý deň, mám takmer 19 mes. syna a chcela by som sa opýtať koľko vajíčok do týždňa by mohol zjesť. Dva - tri je priveľa? Vajíčko mu vždy "zatrepávam" do jedla (špenát, polievka,..) lebo uvarené nechce. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Dve tri vajcia týždenne, samozrejme vo varenej strave takže ich vlastne nezje celé sú v poriadku.

Podobné otázky

  • Príkrm a umelé mlieko

    , Autor: Majka-1

    Dobrý deň, pani doktorka,
    dcéra má 5 mesiacov, do 4 mesiaca bola výhradne dojčená, no s dojčením som musela, žiaľ, prestať, pre viacnásobné alergie na potraviny (aj po vyradení mlieka, vajíčka a sóje z mojej stravy ťažkosti pretrvávali). Dcéra pije neocate infant, prospieva veľmi dobre, pekne priberá, ťažkosti zmizli. Môžem neocate ponúkať aj po zjedení príkrmu? Zatiaľ jedla zemiak, mrkvu, maslovú tekvicu a petržlen. Zje cca 80g zeleniny, ale vypije po prikrme ešte 60 ml umelého mlieka, jej bežná dávka je 90 až 120ml mlieka. Zeleninu pripravujem na pare, pridávam kvapku kvalitného repkového oleja a prevarenú dojčenskú vodu.
    Ponúkam jej aj chladnú prevarenú vodu, môžem ponúknuť aj čaj, prípadne riedenú ovocnú šťavu?
    Ďakujem veľmi pekne za Vašu odpoveď ????

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ovocnú šťavu ani čaj určite nie, len prevarenú ochladenú vodu. Môže už dostať do príkrmu aj mäso : kuracie, teľacie, králičie, morčacie cca 30-50 gramov denne.
    Olej preferujem kvalitný slnečnicový alebo olivový.
    Kým spapá menej príkrmu, môžete mlieko ponúknuť, keď spapá aspoň 100 ml už mlieko ponúkať netreba

  • Kupované príkrmy

    , Autor: waletta

    Dobrý deň pani doktorka.
    Mám 18 mesačnú dcéru. Doteraz mala takýto jedálniček: ráno trocha pečiva, višňovú pľundru alebo trocha rožteka a jogurt, naobed som jej varila masovozeleninovú polievku - hustú, poobede kupovanú ovocnú alebo mäsovú výživu alebo ovocie a na večeru obilninovú kašu. Lenže teraz mi úplne prestala jesť polievky. Keď poviem, že ideme papať polievku, tak sa uteká schovať, strháva podbradník a chce len kupovaný mäsovozeleninový príkrm z pohárika (od Hami - králik so zeleninonou alebo telacie maso so zeleninou). Keď vidí, že beriem pohárik a idem ohrievať, tak si sama dá podbradník a usadí sa, ale akonáhle vidí, že sa idem papať polievka, tak je cirkus. Chcem sa opýtať, či je poriadku ak jej budem dávať chvíľu len tie kupované príkrmy (aj to musia byť len nahladko pomixované, lebo kúsky nechce). Je mi to ľúto dávať jej len kupované príkrmy, keď môžem variť. Ďalšia vec je, že nechce nič nové ochutnať, keď niečo my doma jeme, príde a dáva nám to do pusy ale ona si nevezme nič, ak jej niečo dávam, uteká ako o dušu ....absolútne nič nechce ochutnať a nedávam jej ani vajíčka, ani žltka, lebo aj v polievke odmietala. Vlastne vôbec neje vajcia ani žltka a ani nejedla. Je to problém? Dcéru ešte dojčím, nakoľko odmieta aj iné mlieko, dokonca ani granko ani nič iné nechce, proste nič ....Tak ju dojčím poobede pred spaním, večer pred spaním a raz v noci ....Som už toho jedenia nášho zúfalá ...Ďakujem vopred za rady ....

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Pokojne jej dávajte príkrmy alebo uvarte doma mäsovozelninový príkrm, zmixujte ho ako keď bola malá a dajte ho do pohárika od hami. Uvidíme................
    Vôbec nie je dôvod na zúfalstvo!!!Dokonca poznáme aj termín neofóbia - strach z nového jedla. Je vo veku medzi prvým a tretím rokom veľmi bežná. Nenúťte ju do žiadneho jedla, ktoré odmieta. Ak papá aj každý deň to isté, ale je to zmes ovocia, zeleniny, mäsa, mlieka,mliečnych výrobkov a obilnín, je všetko v poriadku. Dokonca ak nechce piť mloieko ani do toho ju nenúťte. Ak papá jogurt, mliečnu kašu / môžete skúsiť aj puding/, vajce vo vaječnej cestovine alebo bábovke, občas piškóty, tak je všetko v poriadku!

  • vajickov strave

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pani doktorka,chcela by som poprosit o radu. Dcerka bude mat o par dni 1.rok (korig.10 mesiacov) je dojcena,77 cm a 8880 gr cize prosperuje dobre. Ako obed ma vzdy masovozeleninovy prikrm problem mame so zltkom. Na zaciatku ho tolerovala (3x bez reakcie) no od 10 mesiacov po nom vzdy grckala tak,ze vygrcala cely obed nie vsak ihned po konzumacii,ale 3-4 hodiny po.Po dohode s lekarkou som jej zltko prestala davat skusila som teraz kedze o chvilu ma rok dala som stvrtku zltka a zvldl bez grckania.o par dni som dala mensiu polovicu a znovu vsetko vyvratila. Ako mam podla vas postupovat dalej aj co sa tyka jedal,ktore obsahuju vajicka?moze byt na zltko alergicka lebo ho len nevie stravit? dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Žĺtko je predsa len ťažšie straviteľné, odporúčam zatiaľ do roka vôbec nepodávať a potom podávať celé vajce v strave / cestoviny napríklad/ nie samotné vajce. Nepredpokladám, že je to alergia, skôr ho nevie stráviť. S vekom by sa to malo upraviť.

  • odmieta jedlo

    , Autor: macka-2

    Dobrý den, Prosim o radu, ako mam naučiť svojho 17 mesačného syna jesť našu stravu. Je ešte dvakrát za deň dojčený, jesť mu chutí, ale len to svoje (slané a sladké pečivo, ovocná výživa, jogurty, mliečne kaše, ovocie). Celkom odmieta polievky čo si varíme pre seba, zemiaky na akýkoľvek spôsob, ryžu, cestoviny, mäso = varené, pečené, zeleninu, vajíčka, ani len do ruky si to nechytí, alebo to hneď zahodí. Nepomáha ani keď nás vidí všetkých jesť, vôbec nemá ochotu niečo si zobrať a skúsiť, nič.. Aj keď mu len trošku natriem pečivo s maslom, alebo niečím iným už to nedá do úst, alebo keď mu to dám tak aby nevidel že je to natreté tak mi to vypľuje. Mám obavu, že ako to bude v škôlke, či sa niekedy začne stravovať ako ostatní. Na obed mu varím to čo som varila pri zavádzaní príkrmov, nejaká zelenina, mäso, strukoviny a musí to byť pretlačené na kašu, žiadne veľké kusy inak je zle. Pri prvom synovi som také problémy nemala, ten chcel všetko ochutnať, ale tento malý od začiatku mal problém vyskúšať niečo nové. Mám obavy že mu budú chýbať vitamíny, lebo už chcem prestať dojčiť a neviem ako ďalej. Na svoj vek ma primeranú váhu a nemá žiadne zdravotné problémy. V rodine nemáme žiadne alergie na stravu.

    Ďakujem, Vaša čitateľka Martina

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nie je to nič neobvyklé. Deti v tomto veku nejedia veľa, neradi prijímajú nové jedlá. často stále najradšej konzumujú kašovituú stravu. Tomu by ste mali vyhovieť. Teda uvariť polievku, ktorú varíte pre vás, aspon 5 až 6 x týždenne v nej uvariť kúsok /50gr./ mäsa. Potom polievku rozmixujete alebo popučíte s tým kúskom mäsa, to spapá ako prvý chod / dostal všetko, čo treba:mäso, zeleninu. zemiak, obilninu ako rezance a podobne, prípadne ryžu, vajce alebo žĺtok/ a druhé jedlo buď chce alebo nie ale malo by byť tiež v amlých, mäkkých kúskoch.
    Ak prestanete kojiť, odporúčam ako mliečnu porciu do troch rokov formulu, umelé mlieko. Nemal by ho však piť veľa, pretože potom potláča chuť aj hlad na niečo iné. Len na mlieku žiť nemôže. Slané ani sladké krekry by nemal konzumovať medzi jednotlivými porciami.

  • strava

    , Autor: deniska84

    dobry den...moj syn bude mat onedlho jeden rok a chcem sa spytat ci mu mozem skusit urobit po dovrseni roka prazenicu z celeho vajicka..a ako casto by sa mala robit?a mozem uz od roka zaradit aj tvaroh,paradajky,papriku a ostatne veci ktore doteraz nemohol?dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Po orku môže mať dieťa bežnú rodinnú stravu, pokiaľ samozrejme varíte zdravo. Môže celé vajce, ale určite by som nezačala praženicou, nejprv celé vajce v cestovine, bábovke, inom jedle, praženicu iste až okolo dvoch rokov, spočiatku vajce len varené / natvrdo/.
    Môže jedlá na báze tvarohu, čisté maslo, ovocie ako udávate. Nesmie: do dvoch rokov tavený syr / bambino a pdobne/, do troch rokov bryndzu, údeniny / ani detské párky a šunku/, vegetu, masoxové kocky do polievky, konzervy, napr. paštétu. Do šiestich rokov žiadne huby ani syry typu niva, hermelín.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: