Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Kupované príkrmy

    , Autor: waletta

    Dobrý deň pani doktorka.
    Mám 18 mesačnú dcéru. Doteraz mala takýto jedálniček: ráno trocha pečiva, višňovú pľundru alebo trocha rožteka a jogurt, naobed som jej varila masovozeleninovú polievku - hustú, poobede kupovanú ovocnú alebo mäsovú výživu alebo ovocie a na večeru obilninovú kašu. Lenže teraz mi úplne prestala jesť polievky. Keď poviem, že ideme papať polievku, tak sa uteká schovať, strháva podbradník a chce len kupovaný mäsovozeleninový príkrm z pohárika (od Hami - králik so zeleninonou alebo telacie maso so zeleninou). Keď vidí, že beriem pohárik a idem ohrievať, tak si sama dá podbradník a usadí sa, ale akonáhle vidí, že sa idem papať polievka, tak je cirkus. Chcem sa opýtať, či je poriadku ak jej budem dávať chvíľu len tie kupované príkrmy (aj to musia byť len nahladko pomixované, lebo kúsky nechce). Je mi to ľúto dávať jej len kupované príkrmy, keď môžem variť. Ďalšia vec je, že nechce nič nové ochutnať, keď niečo my doma jeme, príde a dáva nám to do pusy ale ona si nevezme nič, ak jej niečo dávam, uteká ako o dušu ....absolútne nič nechce ochutnať a nedávam jej ani vajíčka, ani žltka, lebo aj v polievke odmietala. Vlastne vôbec neje vajcia ani žltka a ani nejedla. Je to problém? Dcéru ešte dojčím, nakoľko odmieta aj iné mlieko, dokonca ani granko ani nič iné nechce, proste nič ....Tak ju dojčím poobede pred spaním, večer pred spaním a raz v noci ....Som už toho jedenia nášho zúfalá ...Ďakujem vopred za rady ....

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Pokojne jej dávajte príkrmy alebo uvarte doma mäsovozelninový príkrm, zmixujte ho ako keď bola malá a dajte ho do pohárika od hami. Uvidíme................
    Vôbec nie je dôvod na zúfalstvo!!!Dokonca poznáme aj termín neofóbia - strach z nového jedla. Je vo veku medzi prvým a tretím rokom veľmi bežná. Nenúťte ju do žiadneho jedla, ktoré odmieta. Ak papá aj každý deň to isté, ale je to zmes ovocia, zeleniny, mäsa, mlieka,mliečnych výrobkov a obilnín, je všetko v poriadku. Dokonca ak nechce piť mloieko ani do toho ju nenúťte. Ak papá jogurt, mliečnu kašu / môžete skúsiť aj puding/, vajce vo vaječnej cestovine alebo bábovke, občas piškóty, tak je všetko v poriadku!

Podobné otázky

  • Kupované príkrmy

    , Autor: Moni2222

    Dobrý deň, chcem sa spýtať do akého veku sú vhodne kupované prikrmy od 12.ukončeneho mesiaca ? Syn ma 22 mesiacov zo stravovaním mame problémy väčšinu jedla odmieta niekedy zje aspoň s tých kupovaných a domáce len mixované . Z našej stravy len ochutna pár lyžičiek ale že by sa s toho najedol to nie . Odmieta väčšie kusy čiže jedáva len mixované jedlo a občas s tých kupovaných. Ma 11,5 kg a zachvíľku 2 roky čiže je veľmi slabý jedák. Na raňajky ma umelé mlieko 180 ml niekedy menej, za hodinku skusame pečivo s nátierkou alebo maslom to len pár krát hryzne, za ďalšiu hodinu dostane ovocnu kapsicku, pred spánkom krémovú polievku. Po zobudeni ma hlavne jedlo bud cestoviny, ryžu alebo zemiak s masom väčšinou je to na stave aby sa to dalo rozmixovať, alebo teda ten kupovaný prikrm. na olovrant ma mlieko s kašou a na večeru čo na obed alebo krupicovu kasu s trochou granka a minimum cukru. Je jeho jedálniček postačujúci ?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    dá sa povedať, že je postačujúci. Treba, aby obsahoval obilninu / chlieb, cestovinu/ ovocie, zeleninu, mäso cca 250 gramov týždenne, tekutiny len čistú vodu cca 200 ml denne, mlieko,mliečne výrobky, vajce 2x týždenne, strukoviny.
    Deti jedia rôzne porcie, aj rôznu konzistenciu jedla.
    Kupované príkrmy preferujem hlavne pri cestovaní, je to vždy správnejšie ako fast food typu mekdonald alebo kfc.

  • Hamanek a Hipp -prikrmy

    , Autor: zuzi-3

    Dobry den p. doktorka, chcela by som vediet Vas nazor na kupovane prikrmy. Malinky ma 7 mesiacov a ja mu vacsinou davam kupovane masovozeleninove prikrmy (Hipp,Hamanek a Dizzy, Hame mi odmieta jest), vyzivu som mu navarila z domacich jablk a tu mi papa.Okolie mi vsak vravi ze to nie je zdrave davat tak casto kupovane prikrmy........ ale co mam robit ked moje mixovane prikrmy nechcel jest? Ja osobne si myslim ze ak dane prikrmy pripravuju pre deti, tak predsa vyrobcovia musia prisne dodrziavat postup spracovania aj vyberu potravin.....dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Máte pravdu, myslím, že nie je problém dávať dieťatku kupované príkrmy ale musia byť kvalitné, nemôžu byť otvorené dlhšie ako 24 hodín, dovtedy sa musia skonzumovať. Mali by obsahovať denne cca 30 až 50 gramov mäsa a postupne treba začať variť aj domáce príkrmy, aby si na nich dieťa zvyklo.

  • Odmietanie jedla

    , Autor: jaja16

    Dobry den, potrebovala by som poradit s 8,5 mesacnym synom. Syn pije materske mlieko cez dojcensku flasu od narodenia. Vypije denne max. 300 az 400ml MM a par lyzic vody,resp. fenykloveho caju. Odmieta jest, co sa tyka zeleniny, masa, kase, bezproblemov zje jedine jogurt. Nemozno napisat jeho jedalny listok, lebo pri tom, ze nic nechce jest je to velmi tazke, mu zostavit jedalny listok. Ak zje zeleninu, tak len s pridanim cukru. Viem, ze to nie je spravne, ale aspon obcas nieco zje. Ani zemiakovu kasu nezje, proste nic nechce, odvrati tvar a nic do neho nedostanem.
    Kupovane prikrmy typu HIPP, Hami odmieta. Ovocne prikrmy zje obcas, doteraz jedol denne, ale uz aj to odmieta, doteraz jedol na ranajky medovu nemliecnu kasu s cerealiami a ryzovu nemliecnu kasu na vecer, ale zacal ju odmietat. Vyskusala som aj ine kase a odmieta ich. Papa chlieb, kukuricne nesolene chrupky, prip. obcas piskotky. Z ovocia je hlavne banany. sem tam hrusku, jablko. Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Chlieb, kukuričné chrupky, piškóty vôbec nebolo správne mu ponúkať, nie je to jedlo pre deti v tomto veku!!!Jasne, že keď už zakúsil sladkú aj slanú chuť, mäsosozeleninvý príkrm, ktorý je bez chuti odmieta. Materské mlieko v množstve, ktoré udávate nemôže v tomto veku jeho potreby na výživu spĺňať. Už dávno mal dostať aj mliečnu kašu, pretože sa už v tomto veku mal stretnúť s bielkovinoukravského mlieka, čo sa síce cez jogurt stalo, ale je lepšie začať s mliečnymi kašami vhodnými pre tento vek alebo nemličnu kašu/ obilninovú častejšie ako ryžovú/ zamiešať do umelého mlikea, formuly/ sunar, nutrilon beba a td/. Vuhľadom na to, že výživa dieťaťa je úplne nedostaočná, nemusí mať dostatočný zdroj živín, odporúčam návštevu lekára a vyšetrenie krvného obrazu, či dieťa nie je chudokrvné. Nepotrebuje dostávať žiadne čaj!!!!!!!!!!!!Nedávajte mu chlieb, piškóty, chrumky! Bánan môže spolus ovocím, ak chce hrušku, môže hrušku aj kaqždý deň, ak ho nenafukuje. Ráno by mal dostať materské mlieko, dopoludnia ovocie, na obed začnite podávať mäsosozelninový príkrm, mäso denne cca 40 gramov, zelenina, do hotového príkrmu pridať 4 až 5 kvapiek kvalitného slnečnicového alebo olivového oleja. Začnite jednou dvoma lyžičkami, buďte pokojná, ak viac odmieta nenúťte ho, po určitom čase sa to zlomí a papať bude! Odpoludnia po spánku by som ponúkla umelé mlieko vo fľaške, formulu, pred spaním kašu / obilninovú mliečnu, alebo aj zemiakovú, bez soli s trochou materského alebo umelého mlieka/ pred spaním a v noci kojenie alebo materské mlieko. Ráno, ak sa mlieko podáva veľmi skoro, môže ako raňajky dostať jogurt, keď ho už papá.
    POdstatné je: vyšetriť krvný obraz či nie je dieťatko chudokrvné a stravu zavádzať pomaly, nenútiť ale byť nekompromisná a nepodávať zložky, ktoré som uviedla v úvode.

  • nechce papat prikrmy

    , Autor: janka26

    Dobrý deň,
    mám dcérku - 6 mes. a 2 tyždne, ktorá je na UM (do 4. mes. plne kojena, potom zacala odmietat prsnik, tak som odstriekavala plus davala UM, v noci trochu kojila, teraz kojim uz len 1 krat v noci), Príkrmy sme začali dávať v 4. mes., začala ich papať krasne, no v poslednej dobe je to stale horsie a horsie, zacala odmietat masovozeleninovy aj ovocie a niekedy aj vecernu kasu. Proste akoby si povedala ze chce znovu len mlieko, lebo to nikdy neodmietne. Jedalnicek mame takyto:
    rano-mlieko
    desiata- ovocie a zapije mliekom
    obed - zelenina s maskom a zapije mliekom
    desiata - mlieko
    vecer - mliecna kasa a zapije mliekom
    problem je,ze v poslednej dobe do nej prikrm nedostanem,takze ma len to mlieko. Za den vypije tak cca 550 az 600 ml, tak nemyslim ze je to privela. Neviem co s tym. Viem,ze len mlieko nestaci. Od zaciatku papala krasne lyzickou,no teraz,ked ju zbada,tak hned stisne pery, obcas jej tam nieco dostanem,ak ju nejak okabatim, no nechcem ju krmit nasilu,aby neziskala odpor k jedlu. Skor je ochotna dat si do pusy cely kus ovocia napr. bananik alebo broskynu a tak to hryzkat a cuckat, samozrejme pod mojim dohladom. Zatial kupovane prikrmy neochutnala, len doma robene. Inak zatial sme priberali dobre, dcerka ma 8,2 kg a narodila sa 2,9 kg. Dakujem vopred za radu.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Je to určite prechodné, nebojte sa. Ide len o to neurobiť chybu. Takže odporúčam ráno mlieko, dopoludnia hryzkať to ovocie, ale potom už mlieko nepodávať! Obed tým pádom môže byť skôr, keďže pravdepodobne po ovocí vyhládne. Podajte pár lyžičiek mäsovozeleninového príkrmu a mlieko nedajte hneď, cca 20 minút počkať. Ak úplne odmietne príkrm, aj vtedy s mliekom počkajte. Po spánku dostane znova mlieko a večer mliečnu obilninovú kašu. Ak by príkrm odmietala, hlavne ten obedný, trpezlivo jej ponúknite tú lyžičku ale keď odmieta, nenaliehajte. Iste sa to po určitom čase znova zlepší. Pozor pri príkrme na teplotu príkrmu a tiež na to, aby chuť nebola veľmi výrazná, deti to nemajú radi.

  • Kupované príkrmy

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň! Chcela by som sa spýtať, ako je to s kupovanými príkrmami. Mám 8-mesačnú dcérku a pomaly jej dávam jesť všetko okrem kravského mlieka. zatial som jej nedávala jahodovú výživu, ale na výžive je uvedené, vhodné od 4. mesiaca. Taktiež som mala aj výživu jablkovú s tvarohom, makaróny s paradajkovou omáčkou, tuniak atď. Chcem sa spýtať či to 8-mesačné dieťa môže(na pohárikoch je uvedené od 8. mesiaca).Varím jej domácu stravu, ale z času na čas jej dám aj takúto stravu.Ako je to vlastne? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nemam nic proti komercne vyrabanym prikrmom, su robene z definovanyc surovin ktore by nemali byt kontaminovane nevhodnymi latkami / napr. dusicnanmi/ Sama sa niekedy divim kombinaciam, ktore sa predavaju. Odporucam vyberat vzdy co najednoduchsie, do roka nie cervene ovocie nie piskoty s bielkom, nic co obsahuje cokoladu, kakako, oriesky. To znamena stare 'doveruj ale preveruj"!

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: