Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Dobry den.

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Potrebovala by som poradit, byvame v nemecku a v piatok 11.maja mal syn 3 rocnu poradnu a aj ho ockovali pretoze tu v nemecku su 4.davky hexavakcini a prevenar, ockovali nas do ruciciek, jedna vakcina neprejavila ziadnu reakciu, len na druhej rucicke kde ho ockovali mu pichli vakcinu blizko kde ma jazvycku po tbc ktora na druhy den vecer 12.maja ocervenea a opuchla ta jazvycka, chcela by som sa opytat ci sa mam obavat a zavolat hned v pondelok doktorovi alebo mozme ostat v pokoji. Dakujem vopred za radu a prajem prijemny den.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Je potrebné miesto vpichu sledovať, začervenanie v mieste vpichu býva, dokonca aj dosť rozsiahle, až v priemere 8 až 10 cm. Ak to neobmedzuje hybnosť, pomaly sa to zmenšuje, nie je potrebné vyhľadať lekára. Myslím, že opuch nie je opuchom jazvičky po tbc len ten opuch z vpichu pravdepodobne hexavakcíny tam presahuje. U nás odporúčam prikladať octanovú masť. Reakcia ustúpi behom troch štyroch dní, ak by pretrvávala, určite konzultujte lekára.

Podobné otázky

  • Skladovanie vakcin

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den.prosim vas potrebujem poradit.mala som ist so synom na prve povinne ockovanie.doktor mi predpisal recept s tym ze som si to mala vyzdvihnut a uschovat doma v chladnicke.to som tie vakciny tam mala mat nejaky mesiac.tak som si povedala ze si ich vyzdvihnem tesne pred ockovanim.medzitym bol syn chory tak sme tam isli na vysetrenie a pytali sa na tie vakciny.pohorseni ze som ich nevybrala.nevedela som ze to treba do siedmych dni vybrat.podpisala som papier s tym ze akceptujem ze mi za to moze prist pokuta.ok.dnes som vakciny vybrala no do chladnicky sa mi ich podarilo dat az po troch hodinach.myslite ze budu v poriadku alebo ako mam dalej postupvat?co sa s nimi moze stat ked som ich nedala hned do chladu?som z toho dost v strese nakolko je to uz druhy problem s vakcinami.vopred dakujem za odpoved a prajem pekny den

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Tento prístup zo strany vášho lekára je úplne nesprávny! a nekaceptovateľný! hlavne ak sa jedná o povinné očkovanie. Lekár si má vakcíny do ambulancie zabezpečiť sám, preplatí ich potom vypísaním receptu!!!!!!!!!!§V žiadnom prípade si rodič vakcíny nevyberá a neuskladňuje ich doma!!!!!!!!!!!!!! Povedzte, že žiadne vakcíny nevyberiete, nebudete ich doma uskladňovať a ak s tým lekár nebude súhlasiť, tak mu oznámte, že jeho konanie ohlásite na regionálny úrad verejného zdravotníctva!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • MMR

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň....
    Dcéra mala robený výter z nošteka bol tam Streptoccocus pneumoniae,brali sme na to cielene ATB Suprax,potom bol odobratý znova výter z nosa a opäť vyšiel Streptoccocus pneumonie..Máme sa teraz očkovať MMR,môže byť očkovaná,alebo musí byť výter negatívny...

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Výtery takmer nikdy nie sú negatívne. Výtery ani neliečime, liečime ochorenie. Ak nebola chorá a antibiotika brala len kvôli výteru, tak vidíte, že to bolo zbytočné! Baktéria tam nebola možno jeden deň a znova tam je, nič nespôsobuje, je to jednoducho spoločník vášho dieťaťa. Očkovanie sa prevedie, ak bude dieťa zdravé. Výtery nie sú známkou ochorenia. To, či je dieťa zdravé určí lekár, keď ho vyšetrí.

  • prevenar

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobrý den.chcem sa opýtat,dcéra bola v 3.mesiaci očkovaná prevenarom,potom o mesiac a pol znova.tretie očkovanie nám vyšlo na november,lenže dcéra bola chorá,dostali sme sa z toho až po Novom roku.medzitým v decembri dovršila jeden rok.prišli sme na očkovanie prevenarom a pani doktorka nám povedala,že očkovanie je zmeškané,že jej teraz stačia 2 očkovania.ja som trvala na tom,aby ju zaočkovala a tak mi dala recept za ktorý som mala doplatit 56 eur.vraj sa menili zákon a po novom je to takto.aký je váš názor.treba ked už je rozočkovaná všetky tri dávky,pre istotu? alebo to máme naozaj zmeškané?dakujem velmi pekne za odpoved aj za váš čas.jela

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Podľa času, ktorý popisujete očkovanie nie je zmeškané, má byť zaočkovaná treťou dávkou očkovacej látky. neviem však ako to pani doktorka teraz rieši, pretože nákup očkovacích látok je naozaj veľmi komplikovaný. Mohlo by sa stať, že poisťovňa odmietne zakúpenú očkovaciu látku / ktorú po novom naozaj musí kúpiť pani doktorka/ preplatiť. Sťažnosti je potrebné adresovať priamo ministerstvu zdravotníctva, pretože takto rozhodlo o nákupe očkovacích látok.

  • info

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den.chcem sa opytat.mala som ist s dcerkou na dalsie povinne ockovanie, ale doktorka mi povedala ze musia prejst 3 mesiace po poslednom ockovani (cize po ockovani proti tuberkuloze).dcerka bude mat 14 teho 4 mesiace a doktorka mi povedala ze mam prist az po novom roku, ze teraz sa za ockovanie plati.chcem vediet ci to nevadi,ze bude zaockovana trochu neskor?Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nie je to ideálne, ale neostáva vám nič iné. jednak od očkovania proti tbc musí uplynúť najmenej interval 12 týždňov, chránička po očkovaní musí byť zhojená, teraz , keď sa často očkuje až niekolko týždňov po narodení, nie na piaty deň, tak sa interval prvého očkovania predlžuje. Pravdou je, že momentálne si nevieme na ambulancie zabezpečiť očkovacie látky. Pracujeme na tom, aby sa tento stav vyriešil.

  • Očkovanie v zahraničí

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň.
    Koncom septembra mám termín pôrodu. Dieťa sa narodí na Slovensku, ale vzhľadom na to, že manžel pracuje v Anglicku, chceme odcestovať za ním. Očkovanie dieťaťa chceme samozrejme začať v Anglicku, pretože tam budeme minimálne 1rok.
    Chcem sa len opýtať, či je možné a či je to nejaký problém, keby som do GB odcestovala až v januári, čiže by sme očkovací kalendár v GB nedodržali - začali by sme neskôr, nie v 2mes. ale začiatkom 4.mesiaca. Je dôležité začať presne podľa kalendára alebo je možné očkovanie posunúť? Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Očkovanie nie je kvôli očkovaciemu kalendáru ale kvôli tomu, aby bola zabezpečená ochrana pred ochoreniami, proti ktorým sa očkuje. Niektorými ochoreniami dieťa nie je tak významne v tomto veku ohrozeneé / napr. detská obrna, žltačka tpu B/ pretože sa nevysktuje často alebo takmer vôbec v našom okolí. Na druhej strane, niektorými ochoreniami, proti ktorým očkujeme je dieťa výrazne ohrozené a preto sa snažíme očkovať čo najskôr / čierny kašeľ, pneumokokové infekcie/. To je moja odpoveď. Ako začnete očkovať je na vás.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: