Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • očkovanie v troch rokoch

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    moja dcéra narodená 30.3 2005 má byť preočkovanáí proti DiTePer. Pediatrička mi automaticky predpísala vakcínu Infanrix, ktorú si rodič hradí sám. Zistila som, že deti sa preočkuvávajú aj vakcínou D.T.COQ, ktorú hradí poisťovňa.
    Chcem sa spýtať, či môže byť dcéra preočkovaná i vakcínou hradenou poisťovňou? Predtým bola očkovaná proti DiTePer vakcínou PENTACt-HIB.
    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Áno, môže byť preočkovaná vakcínou D.T.COQ. Lekárka sa Vás mala opýtať, či dáte dieťa zaočkovať touto, plne hradenou vakcínou alebo si za vakcínu Infanrix doplatíte.

Podobné otázky

  • očkovanie v 5-6 roku dieťaťa

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer,
    prosila by som o radu: mám 6 roč. syna - nar. júl 2003, riadne absolvoval všetky povinné očkovania, o ktorých nás lekárka pekným prístupom vždy informovala, oboznámila o každom ďalšom očkovaní, na očkovania nás vždy vopred sestrička ohlasovala. Mala som informáciu, že medzi 5-6 rokom bude dieťa očkované poslednou dvkou DiTePer.
    Pre zmenu bydliska sme pred rokom zmenili aj lekárku, tá mi žiadne plánované očkovania nespomínala a keď som sa pýtala na spomínané DiTePer, hovorila - asi pred rokom - keď mal syn 5 rokov, že sú nejaké problémy s očkovacou látkou, že ak to bude aktuálne, ohlásia ma. Teraz - v 6 rokoch som sa na to pýtala znova a znova povedala, že zrovna pre tento ročník detí - 2003 tá očkovacia látka nie je, že mala byť dodaná v nejakom novom zložení, ale že nie je, takže očkovaný nebude.
    Je tá informácia správna? Je nejaký problém s týmto očkovaním u detí narodených v r. 2003 ? Nebude to očkovanie dieťaťu chýbať?
    Veľmi pekne ďakujem za odpoveď.
    S pozdravom
    S. Golányová.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Je pravda,,že očkovací kalendár sa u nás v tomto roku zmenil v tom, že očkovanie v troch rokoch bolo vypustené a deti sa očkujú nvou očkovacou látkou v piatich rokoch života. Deti, narodené v roku 2003, ktoré doposial neboli očkované / s očkovacou látkou diteper bol naozaj problém, rodičia si zvačša doplácali na drahšiu ale kvalitnejšiu očkovaciu látku/, je možné zaočkovat novou očkovacou látkou Infanrix polio, ktorá obsahuje aj dávku proti detskej obrne. Ak dieta v roku 2004 a 2005 dostalo vždy dve dávky tzv. lyžičky proti detskej obrne / neskůr bolo toto očkovanie nahradené očkovacou látkou, ktorá sa pichala do nožičky/, tak je možné dieta zaočkovat buď očkovacou látkou ditecoq / neviem, či ju má lekárka k dispozícii/ alebo doplatit na očkovaciu látku Infanrix bez detskej obrny. Moja informácia je taká, že by poistovne mali aj tuto očkovaciu látku za určitých okolností preplácat, závisí to od miestnej pobočky tej ktorej poistovne.

  • Očkovanie v troch rokoch

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Vážená pani doktorka,
    chcem sa spýtať, ako je to s očkovaním v treťom roku života dieťaťa. Konkrétne mám syna narodeného v roku 2006 a počula som, že toto preočkovanie bolo zrušené (myslím tým povinné očkovanie - zrejme Infanrixom).
    V tejto poradni si však čítam otázky niektorých rodičov, ktorých detičky v treťom roku očkované sú.
    Ako to teda je? Je toto preočkovanie zrušené, alebo nie?
    ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Očkovanie je zrušené pre deti narodené v roku 2006. Niekedy sa stane, že dieťa nebolo preočkované načas, teda narodilo sa koncom roka 2005 ale vlani nebolo zaočkované. to je možné zaočkovať v tomot roku ako trojročné.

  • očkovanie v troch rokoch dieťaťa

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobrý deň, pani doktorka, chcela by som sa opýtať ako to je s povinným očkovaním u detí narodených v roku 2006. moja dcérka mala teraz v januári 3 roky a naša pani doktorka nám povedala, že podľa novej schémy už nemá byť preočkovaná v troch rokoch DTaP ale až v šiestich rokoch. ako to vlastne je? dakujem veľmi pekne za odpoveď. pekný deň. Denisa

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Presne tak ako povedala pani doktorka. Očkovacie schéma sa od 1.1.2009 zmenilo a očkujeme deti narodené v roku 2006 až v piatom roku života teda u vás v roku 2011 kombinovanou očkovacou látkou proti záškrtu, tetanu čiernemu kašľu a detskej obrne.

  • zrušené očkovanie v 3. roku života

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať prečo bolo zrušené povinné očkovanie detí z ročníka 2006 proti diftérii, tetanu a pertussis. Dcérka sa narodila v januári 2006 a obávam sa, aby jej toto očkovanie nechýbalo. Je možné dať dcérku zaočkovať dobrovoľne, t. j. zaplatiť za vakcínu a ak áno, odporúčate to? Ďakujem pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Očkovacie schémy sa robia podľa sledovania protilátok proti očkovaným ochoreniam. Takýmto spôsobom sledovanie ukázalo, že očkovanie v troch rokoch sa dá vypustiť, pretože deti po základnom očkovaní majú stále dosť protilátok na ochranu proti ochoreniam vo veku troch rokov. Takže dieťa určite nie je ohrozené ochorením a očkovanie mu nechýba.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: